Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Przeładowanie - prośba o analize Logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawiązując do tematu http://www.a4-klub.pl/smf/b6_avf_check_engine_i_przeladowanie-t112686.0.html

umieszczam komplet logów z prośbą o ich analizę.

Statyczne:

000 001 003 004 007 013 018 023

000ot.th.jpg 001it.th.jpg 003cb.th.jpg 004ye.th.jpg 007hrv.th.jpg 013p.th.jpg 018ufs.th.jpg 023hau.th.jpg

Basic Settings:

000 003 011

basic000.th.jpg basic003.th.jpg basic011.th.jpg

Dynamiczne:

000 001 003 004 008 010

dyn000.th.jpg dyn001.th.jpg dyn003.th.jpg dyn004.th.jpg dyn008.th.jpg dyn010.th.jpg

011

dyn011h.th.jpg

Z góry dziękuje wszystkim za poświęcony czas na analizę przypadku :)

Opublikowano

temperatura płynu jest niska :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

z tego co wyczytałem na forum ma być powyzej 80 stopni i taka według 001 jest ...

Opublikowano

Termostat lekko kuleje.

Przycinaja sie kierownice w sprezarce - dosc znacznie.

Czy to auto bylo na jakims tunningu ?

Opublikowano
  • Autor

tak, soft był robiony w Dynosofcie, tutaj link do wykresu http://www.a4-klub.pl/smf/b6_avf_19_tdi_130_by_dynosoft-t77997.0.html

Co z tym termostatem ? wymaga wymiany ?

Sprężarka do czyszczenia czy próbować jakoś rozruszać kierownice ?

Opublikowano

Ja bym probowal rozruszac... i rozjezdzic syfex.

Jakis dziwny ten tuning - limiter momentu podniesiony a limiter dymienia bez zmian. Czyli do samochodu trafia i tak defaultowa dawka paliwa.

Chyba ze logi przeklamują.

Pokazywales logi w dynosofcie ?

Opublikowano
  • Autor

Hmmm autko było logowane cały czas podczas robienia programu, ja sie osobiście na tym nie wyznaje więc nie wiem nawet gdzie patrzeć ...

Opublikowano

Ja bym probowal rozruszac... i rozjezdzic syfex.

Jakis dziwny ten tuning - limiter momentu podniesiony a limiter dymienia bez zmian. Czyli do samochodu trafia i tak defaultowa dawka paliwa.

Chyba ze logi przeklamują.

Pokazywales logi w dynosofcie ?

limiter jest zmieniony - patrzyłem w softa teraz. Coś dziwnego sie dzieje. zapraszam na diagnostykę. Wszystko wskazuje na wariujące N75 bo takie przeładowanie w górnej partii obrotów jest dziwne. W tym aucie zastosowany jest systematyczny spadek paliwa aby temperatura w coolerze nie szła w kosmos.

Opublikowano

limiter jest zmieniony - patrzyłem w softa teraz

Który limiter ? :)

Zasada wyznaczania dawki paliwa jest taka że do silnika trafia zawsze najmniejsza wartosć z trzech kolumn w 008 dyn. W tym przypadku jest to wartosc limitera ograniczenia dymienia. Widac to tez doskonale w 001 dyn.

I teraz skoro limiter momentu jest wywalony ponad limiter dymienia (tak przynajmniej wynika z logów) to czy spaliny w tym samochodzie nie są obarczone duzą dawką sadzy - która mimowolnie osadza sie na VTG. Stad przycinajaca sie regulacja cisnienia doladowania.

Nie mam zadnego doswiadczenia w tunningu tylko staram sie zrozumiec to co przedstawiają logi wespół z zasadą dzialania silnika TDI.

Nie wiem czy moj wywód jest cos wart wiec albo niech ktos potwierdzi albo zaprzeczy. Uzasadnienie mile widziane :wink4:

Pozdrawiam

Opublikowano

limiter jest zmieniony - patrzyłem w softa teraz

Który limiter ? :)

Zasada wyznaczania dawki paliwa jest taka że do silnika trafia zawsze najmniejsza wartosć z trzech kolumn w 008 dyn. W tym przypadku jest to wartosc limitera ograniczenia dymienia. Widac to tez doskonale w 001 dyn.

I teraz skoro limiter momentu jest wywalony ponad limiter dymienia (tak przynajmniej wynika z logów) to czy spaliny w tym samochodzie nie są obarczone duzą dawką sadzy - która mimowolnie osadza sie na VTG. Stad przycinajaca sie regulacja cisnienia doladowania.

Nie mam zadnego doswiadczenia w tunningu tylko staram sie zrozumiec to co przedstawiają logi wespół z zasadą dzialania silnika TDI.

Nie wiem czy moj wywód jest cos wart wiec albo niech ktos potwierdzi albo zaprzeczy. Uzasadnienie mile widziane :wink4:

Pozdrawiam

wywód zły ale za pomysł :drunk:

są auta w których aby uzyskać moc nie trzeba walić dawki paliwa na cykl. To auto jest jedno z tych które oddają moc bez koksowania a ogranicznikiem byl cooler. Limiter momentu jak zauważyleś jest limitem a nie to że trafia najmniejsza liczba z zadanych. Wszystkie te dane to są limit a ilość paliwa ustawia również czas wtrysku.

Co do osadzania to sadza powstaje w skutek nieprawidłowego spalania mieszanki a pierwszym objawem jest dym :) okres zimowy to najwieksza trgedia dla silników na sprężarkach VNT - delikatna jazda bez obciążeń silnika

pozdr