Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Szarpanie kierownicy, skrzypienie, dziwne objawy - przegub zewnętrzny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witka .. mam problem, jak jadę prosto kierownica lekko odbija w lewo, takie szarpanie tylko w lewą stronę. Jak dodam mocno gazu albo jadę z wciśniętym sprzęgłem to problem ustępuje. Po skręcie w prawo kierownica nie wraca równomiernie tylko skokowo a przy skręcie na max w prawo i jeździe słychać dziwne skrzypienie cykliczne obcieranie ale nie takie terkotanie przegubu tylko jakby obcieranie - metaliczny dźwięk jakby z prawego koła.

Sprawdziłem wahacze - wymieniane niedawno, prawy przegub zewnętrzny prawy też wymieniany niedawno łożysko nie szumi podczas jazdy w zawieszeniu nic na dziurach nie puka. Szarpanie przy jeździe na wprost jest takie delikatne jakby coś się przycinało obcierało ale nie ma żadnego dźwięku. Można oszaleć proszę o pomoc.

Opublikowano

Sprawdź czujnik od ABS i FELGĘ od środka. Albo źle dokręcono koło? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Też mi to przyszło do głowy ale mam ASR i zawsze jak działa zapala sią lampka asr poza tym problem nie występuje przy naciskaniu hamulców i jeździe na luzie. Kołem szarpałem we wszystkie strony i nic :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Może zaczyna się coś dziać z maglem, spróbuj wymienić płyn

Opublikowano
  • Autor

Problem się nasilił i teraz puka chrzęści nawet podczas jazdy na wprost ponadto z każdym obrotem koła jest lekkie bicie w lewo obstawiam albo przegub albo łożysko, ale czy możliwe są waszym zdaniem takie objawy przy uszkodzonym łożysku. Zazwyczaj łożysko szura aż się nie zatrze a tu takie cykliczne strzelanie szuranie po prawej stronie przy skręcie w prawo hałasuje jak by się miało coś zaraz upier..ć

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

raczej przegub znaczy półoś :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Sprawa rozwiązana - przegub zewnętrzny .. niestety się ukręcił na szczęście pod samym sklepem TOM77 któremu dziękuję że na mnie poczekał. Dzięki temu niunia dalej pomyka :naughty:

Opublikowano

to Ty nie wiedziales ze na Tomka mozna zawsze liczyc :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Ja już wiem, piszę żeby inni też wiedzieli, to że na TOM77 można liczyć jak i to jakie są objawy zepsutego przegubu ... oprócz terkotania na skręconych kołach. :good: jak będę miał chwilkę wrzucę foty ... w przegubie znalazłem tylko luźno latające kulki ... reszta została zmielona.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

... w przegubie znalazłem tylko luźno latające kulki ... reszta została zmielona.

fajny widok jak dajesz gazu i stoisz w miejscu a tu kuleczki lecą :>

teraz moje pytanie a co z tym skrzypieniem, które słyszałeś?

Opublikowano
  • Autor

Wszystko ustało po wymianie przegubu .. delikatnie szumi łożysko ale to niestety grubsza robota .. do wiosny dojeździ :decayed: