Jump to content
IGNORED

[1.9 AFN] - opadający prąd ładowania


Mały Marcio
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Zaobserwowałem dziwny objaw w aucie, mianowicie jak sie zrobiło ciepło i rozgrzewa mi się silnik spada mi prąd ładowania na tym małym zegarze z akumulatorkiem po prawej na dole. Przy zimnym silniku i temp. zew. do 20C nie ma problemu prąd ładowania na zegarze na oko powyżej 14V (14,2V - sprawdzone multimetrem na klemach), obciążenia to światła mijania i radio. Po osiągnięciu temp silnika 90C zmniejsza sie do ok 13,9 - 14,0V. Gorzej w upały.... np temp zew 30-32C, silnik zimny napięcia na start 13,8V...... włączam światła, klimatyzację, radio...początkowo bez zmian...... po paru minutach jak silnik ma 90C spada do 13,0-13,2V... najgorzej w korku jak silnik oddycha wydechem poprzedniego auta napięcie na moje nawet chwilami do 12,8V.......jak zacznę jechać to "podnosi się" do 13,2V - ale to wg mnie wciąż za mało.

Czy w gorące dni napięcie może się aż tak zmieniać?

Proszę o poradę

Link to comment
Share on other sites

Raczej coś nie tak, ja po uruchomieniu, włączeniu klimy i sprzętu: Radia i wzmacniacza mam ok. 14,5V na zaciskach wzmacniacza który jest w bagażniku.

Link to comment
Share on other sites

U mnie jest podobnie pod obciążeniem (szczególnie wentylator klimy) wskazówka pokazuje mniejsze napięcie jutro zaobserwuję dokładne wartości ale wydaje mi się że to normalny objaw bo jak obciążenie akumulatora się zmniejszy to wszystko wraca do normy

Link to comment
Share on other sites

...... tak, zwłaszcza jak wentylator nawiewu klimatyzacji jest na maxa na "auto" opada do 13V.

nie wiem czy to normalne czy np regulator napięcia w alternatorze do wymiany. Alternator Bosch.

[br]Dopisany: 06 Czerwiec 2007, 09:27 _________________________________________________

Raczej coś nie tak, ja po uruchomieniu, włączeniu klimy i sprzętu: Radia i wzmacniacza mam ok. 14,5V na zaciskach wzmacniacza który jest w bagażniku.

a to mierzyłeś woltomierzem czy na wyświetlaczu radia masz takie wskazanie? niektore modele maja taką funkcję ze podają napięcie?

Link to comment
Share on other sites

[br]Dopisany: 06 Czerwiec 2007, 09:27 _________________________________________________

Raczej coś nie tak, ja po uruchomieniu, włączeniu klimy i sprzętu: Radia i wzmacniacza mam ok. 14,5V na zaciskach wzmacniacza który jest w bagażniku.

a to mierzyłeś woltomierzem czy na wyświetlaczu radia masz takie wskazanie? niektore modele maja taką funkcję ze podają napięcie?

mierzyłem Flukiem

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...