Koczis Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie. Czy wiecie może, czy to prawda, że mają zastąpić dotychczasowy limit punktów karnych z 24 na 48. Wyczytałem takie info, że dziś mają nad tym głosować nasi "osłowie".
keżor Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie. Czy wiecie może, czy to prawda, że mają zastąpić dotychczasowy limit punktów karnych z 24 na 48. Wyczytałem takie info, że dziś mają nad tym głosować nasi "osłowie". bez znaczenia, większość osób w tym klubie lata na CB ale by sie spokojniej jeździło , także jestem za :>
OKO Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 za to będzie każdy kogo samochód może bez większych problemów przekroczyć ograniczenie prędkości - 50km/h. Ja mam już 14pkt. i jeżdze już jak z jajkiem :polew:
Nosfer Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie. Czy wiecie może, czy to prawda, że mają zastąpić dotychczasowy limit punktów karnych z 24 na 48. Wyczytałem takie info, że dziś mają nad tym głosować nasi "osłowie". Nie wydaje mi się. Słyszałem za to, że chcą wprowadzić projekt ustawy - która reguluje "odbieranie prawa jazdy za pkt". Wg. niej po przekroczeniu limitu kierowca zatrzymuje prawo jazdy, ale musi przejść cały kurs + egz. Dopiero za drugim razem w odstępie 5 lat prawo jazdy ma być odbierane.
Bimbo Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 Rząd uderza w młodych kierowców, łagodzi zaś sankcje wobec doświadczonych - ocenia "Dziennik Gazeta Prawna" prezentując przygotowywane nowe regulacje dla kierujących. Według nowych przepisów, tylko recydywiści będą tracić uprawnienia do kierowania pojazdem. Według rządowego projektu, utratą prawa jazdy skutkować będzie 48 punktów karnych. Dziś kierowca, który w ciągu roku uzbiera na koncie ponad 24 punkty karne, traci prawo jazdy i aby je odzyskać, musi stawić się na powtórny egzamin. Z nowej przygotowanej w resorcie infrastruktury ustawy o kierujących pojazdami wynika, że taka osoba w przyszłości dokument zachowa. Aby "wyzerować" konto, będzie musiała jedynie przebrnąć przez tak zwany kurs reedukacyjny w zakresie bezpieczeństwa drogowego. Prawo jazdy będzie odbierane tylko recydywistom, którzy w ciągu w pięciu lat po ukończeniu kursu ponownie przekroczą limit dozwolonych punktów karnych. Zostanie m.in. wprowadzony dwuletni okres próbny dla początkujących kierowców kategorii B. W tym czasie młody kierowca będzie musiał mieć na szybie zielony listek. Dodatkowo, jeśli trzykrotnie popełni wykroczenie, to straci prawo jazdy. Prawo do kierowania ścigaczami i harleyami uzyskają dopiero 24-latkowie. Żeby jeździć quadem, trzeba mieć skończone 16 lat i przynajmniej prawo jazdy kategorii B1. Twórcy ustawy tłumaczą, że nowe przepisy to wymóg UE i milowy krok na drodze do poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach, gdzie rocznie ginie ponad pięć tysięcy osób - zaznacza gazeta.
Gość isys Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 bez znaczenia, większość osób w tym klubie lata na CB ale by sie spokojniej jeździło , także jestem za :> Jasne, przynajmniej rozbijesz się z większą pewnością następstw śmiertelnych. Tyle że jak potrącisz moje dziecko, jadąc "spokojnie na CB" to ostrzegam że następstwa będą równie poważne. Pomyśl czasem zanim coś napiszesz. Nie_pozdrawiam
1991Kamil Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 Słyszałem o tym w radiu i powiem, że głupi pomysł. Nie chodzi i o zwiększenie limitu pkt., bo dla tych co mają coś na sumieniu, to dobre rozwiązanie. Każdemu się może zdarzyć. Ja akurat mam na razie 0 i w najbliższym czasie nie zamierzam nabywać takowego dorobku ale jak będzie czas pokaże. Bardzo czepiają się młodych kierowców, a przecież każdy kiedyś zaczynał. Może młodzi kierowcy popełniają najwięcej wypadków, ale to statystyka. Znam takich "młodych gniewnych", którzy po osiedlowej, wąskiej drodze pędzą 120 km\h (np. kolega moich znajomych rozpieprzył się Passatem o drzewo w Kasince, zginął na miejscu. Przypierniczył tak, że aż mu kołpaki odpadły ), ale są też rozsądni i rozważni. Wariatów można wskazać w każdej grupie wiekowej. I to, że kierowca w ciągu 2-óch lat po zdaniu egzaminu nie może popełnić 3 wykroczeń, bo zabierają. Wcześniej było to 20 pkt. w ciągu 1 roku. A z tymi motorami, że ścigi i harleye dopiero od 24 lat, to też nie porozumienie. Na motorach jeżdżą "wariaci" ale też normalni. I pokrzywdzeni będą wszyscy obecni 17-latkowie, bo zmianie przepisów będą czekać 7 lat, a ci co dopiero zdali są bezpieczni. I tak mało osób będzie sie do tego stosować, bo już 15-latkowie z gimnazjum popierdalają sobie ścigaczami i crossami, ale po publicznych drogach rzadko jeżdżą, bo boją się policji, że jak zatrzyma to busted!. Jeżdżą sobie po lasach i wiejskich drogach. Jak mają bogatych rodziców i ich stać. A co do quadów, to nie bardzo wyobrażam sobie, jak może wyglądać taki egzamin Pewnie też mało kto będzie mieć prawko. A z tym listkiem to jak jest. Obowiązek? Pytam, bo pierwszy raz się spotykam. Gdzie go można dostać. Jak myślicie, czy to taki obciach mieć go na szybie? :>
Kazik123 Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 prawda jest taka że po Polsce z CB jezdzi sie o wiele lepiej, sam byłem przeciwnikiem do sytuacji jak na pustej drodze mi doje..li za przekroczenie prędkości jechałem 143km/h na 90, bo jak mi powiedział on sobie premie musi wyrobić bez znaczenia, większość osób w tym klubie lata na CB ale by sie spokojniej jeździło , także jestem za :> Jasne, przynajmniej rozbijesz się z większą pewnością następstw śmiertelnych. Tyle że jak potrącisz moje dziecko, jadąc "spokojnie na CB" to ostrzegam że następstwa będą równie poważne. Pomyśl czasem zanim coś napiszesz. Nie_pozdrawiam
OLO_GDA Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 nie dajcie sie nabrac na to zwiekszanie limitu bo to bzdura. przeciez teraz po roku punkty sie kasuja a w projekcie maja sie kasowac po 5 !!!! latach !!!! masakra. co z tego ze mozesz w rok miec ponad 24 jak one nie znika Ci przez nastepne 5 lat . to jest duzo gorsza sytuacja. bo przy malym pechu mozna to nalapac na fotoradarach. ja ogolnie mam pomysl zeby ktos w koncu zaczal od dobrej strony. czyli drogi po ktorych mozna bezpiecznie jechac a nie ze na glownych trasach w kraju ciagle wioski i ograniczenie do 50ciu.... nad ranem jade z gdanska do warszawy, chce wrocic tego samego dnia. a mam sporo do zrobienia tam na miejscu. gdybym jechal zgodnie z przepisami to chyba by mi doby nie starczylo zeby obrocic... a w kazdym innym kraju dwa tak wazne miasta maja co najmniej droge ekspresowa, gdzie bez lamania przepisow i stresu jade 100 czy tam 130 i jestem 3 godziny na miejscu . bezpiecznie i legalnie. ale nie. u nas jak zwykle wszystko od d.upy strony :wallbash:
Rekomendowane odpowiedzi