Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwestia wielkości - przyjęło się, że LCD kupuje się w zależności od tego z jakiej odległości chcesz oglądać i dobiera się to w ten sposób, że 10 cali ekranu przypada na 1m odelgłości od ekranu

Czyli wychodzi że na 3m powinien kupić 30 cali :blink:

No to jest dopiero woda z mózgu :kox:

Czy mógłbyś kolego poprzeć swą tezę jakimiś badaniam lub chociażby opiniami zadowolonych klientów z takiego wyboru :?::!:

odleglosci.jpg

http://www.cinematic.pl/index.php?doc=89

http://www.medialider.pl/porady-i-artykuly/33/Optymalna_odleglosc_od_ekranu_telewizora

Opublikowano

Kwestia wielkości - przyjęło się, że LCD kupuje się w zależności od tego z jakiej odległości chcesz oglądać i dobiera się to w ten sposób, że 10 cali ekranu przypada na 1m odelgłości od ekranu

Czy mógłbyś kolego poprzeć swą tezę jakimiś badaniam lub chociażby opiniami zadowolonych klientów z takiego wyboru :?::!:

powiem tylko tyle... nie każdy podczas oglądania filmu lubi czuć się jakby obraz na niego właził...

liczy się komfort... nie sztuka kupić jak największy telewizor, sztuka kupić dobry

Opublikowano

powiem tylko tyle... nie każdy podczas oglądania filmu lubi czuć się jakby obraz na niego właził...

liczy się komfort... nie sztuka kupić jak największy telewizor, sztuka kupić dobry

Włazić to może ekran w kinie jak siedzisz w pierwszym rzędzie, a nie tv 42 cale z odległości 3m, bez przesady...

Opublikowano

Nie wiem czy temat jest jeszcze dla Ciebie aktualny. Ale jeśli mogę coś doradzić, bo akurat w elektronice pracuję już 4 lata to coś na temat telewizorów mogę Ci podpowiedzieć.

Wielkość to pojęcie względne, ale na odległość 3 m dobrałbym Tobie telewizor 40" (biorę pod uwagę że będzie chodził tylko na dobrym sygnale).

Troche za mało informacji podałeś. Dobrze byłoby wiedzieć co dodatkowo masz zamiar podłanczać do telewizora teraz albo w przyszłości (dvd, kino, konsola, blu-ray, laptop itd) Jakie jest pomieszczenie w którym będzie znajdował się telewizor. Jest dość nasłonecznione ?

Jeśli wahasz się nad wyborem dekodera, śmiało polecam N-ke ze względu na najlepsza jakość sygnału (az 14 kanałów w HD w cenie abonamentu).

Opublikowano

Temat jest aktualny. Pisałem, że czasami komp po hdmi i filmy w hd, konsola. Sygnał tylko cyfrowy, a pokój jest cały czas zaciemniony. Słońce jest w nim raz na ruski rok..

Opublikowano

Polecam wybrać mniejszy ale o lepszych parametrach wg mnie 32". Propozycje:

- Samsung 32B650 (ok 2200 zł na ceneo) 100 Hz, o b. dobrym wyposazeniu, multimedialny

- Samsung 32B550 (ok 1700 zł) niestety tylko 50 Hz

- Sony 32V5610 (ok 2000 zł)

Zasugerowałbym wybór pierwszego, ale to tylko moja opinia.