Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Temperatura pracy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do sprawdzenia/porównania VAGiem wskazania czujnika G2 i G62, jeżeli będzie ok to może termostat coś świruje :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Nie mam jak się podpiąć pod Vag-a więc najpierw zrobię próbę z czujnikiem bo do tego nie trzeba spuszczać płynu chłodzącego. Jeśli to nie czujnik to wymienię termostat.

Opublikowano

A jak chcesz sprawdzić czujnik bez VAGa ?

Zmierzysz rezystancję ? Wynik w zyciu nie będzie już taki dokładny/wiarygodny :confused4:

Podjedź na spota w Gliwicach i koledzy na pewno Ci pomogą :wink4:

Opublikowano

tomekk89 mialem dokladnie tak samo jak ty, jadąc powyzej 100 km/h silnik lapal temperature 90*C, a gdy zwolnilem do ok 70-80 km/h wskazowka opadala............wymienilem termostat i problem zniknął, teraz jak juz zlapie 90*C to jakby ktos ta wskazowke przykleił :):)

Moze u Ciebie tez termostat....

Pozdr

Opublikowano

:hi:

Są 2 szanse: termostat lub G2. Nie G62!!!(odczytuje temperaturę płynu tylko dal ECU)

Miałem taki sam problem.

Opublikowano

nie kombinuj tylko wymien termostat,miałem dokladnie to samo.Pozdro!

Opublikowano
  • Autor

Aha ja w jakimś poście znalazłem że wygląda to na walnięty czujnik G2. Cóż gdybym podpiął się pod VAG-a to było by po kłopocie ale nie mam go ani póki co nie znam nikogo z Gliwic kto by miał możliwość podpięcia się.

Opublikowano

... Cóż gdybym podpiął się pod VAG-a to było by po kłopocie ale nie mam go ani póki co nie znam nikogo z Gliwic kto by miał możliwość podpięcia się.

ZAJRZYJ TU A NA PEWNO POZNASZ :wink4:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

O spotach to ja wiem ale dzięki :tongue4:[br]Dopisany: 05 Maj 2010, 18:37_________________________________________________Problem z temperaturą rozwiązałem (termostat zdechł) wszystko było dobrze ale obecnie mam inny problem od paru miesięcy. Otóż na zimnym silniku wskazówka pokazuje 90 stopni a po nagrzaniu silnika wychodzi za 120. Podpiołem Vag'a wi wyszło mi tak: na czujniku G62 temperatura paliwa, powietrza i wody mniej więcej podobne ale na G2 50 stopni :shocked: (pomiar na zimnym silniku) Ktoś wie jaki ma numer fabryczny ten czujnik G2 w silniku 1Z? Bo pewnie to jest problemem.

Opublikowano

O spotach to ja wiem ale dzięki :tongue4:[br]Dopisany: 05 Maj 2010, 18:37_________________________________________________Problem z temperaturą rozwiązałem (termostat zdechł) wszystko było dobrze ale obecnie mam inny problem od paru miesięcy. Otóż na zimnym silniku wskazówka pokazuje 90 stopni a po nagrzaniu silnika wychodzi za 120. Podpiołem Vag'a wi wyszło mi tak: na czujniku G62 temperatura paliwa, powietrza i wody mniej więcej podobne ale na G2 50 stopni :shocked: (pomiar na zimnym silniku) Ktoś wie jaki ma numer fabryczny ten czujnik G2 w silniku 1Z? Bo pewnie to jest problemem.

To nie termostat zdechł lecz czujnik temperatury był wadliwy, dlatego były i są nadal problemy z temperaturą. Co do czujnika to z ETKI wynika, że ma numer 059 919 501 i wygląda tak jak na tej aukcji http://moto.allegro.pl/czujnik-temperatury-audi-a3-a4-a6-vw-bora-passat-i1395971763.html Najlepiej będzie jak sprawdzisz sobie jaki masz zamontowany. Ponadto na podstawie własnych doświadczeń radzę kupić oryginalny w ASO a nie po okazyjnej cenie na allegro.

Opublikowano
  • Autor

Wcześniej to był termostat bo po wymianie (marzec 2010) dłuższy czas pokazywało normalnie temperature (przed wymianą silnik się nie dogrzewał) obecnie a mniej więcej od wakacji na zimnym pokazuje 90 stopni. Podałeś mi czujnik G62 na wężu wodnym a ja potrzebuje ten drugi G2 (za silnikiem) bo na Vagu na G2 pokazało 50 stopni na zimnym silniku a na G62 temperatury były w normie. Chyba nie uważnie czytałeś kolego :wink4:

Opublikowano

... Podałeś mi czujnik G62 na wężu wodnym a ja potrzebuje ten drugi G2 (za silnikiem)

G2 i G62 to jeden czujnik dwu-sekcyjny ( w jednej obudowie ) :wink4:

[br]Dopisany: 12 Styczeń 2011, 23:07_________________________________________________

Co do czujnika to z ETKI wynika, że ma numer 059 919 501

Taki nr. był stosowany od nr. VIN z literką "V" czyli od 1997 r. :cool1: , kolega ma 1995 r. czyli literkę "S" w Vin'ie , w takich przypadku potrzebuje 058 919 501 A "czarny" :wink4:

Opublikowano

Wcześniej to był termostat bo po wymianie (marzec 2010) dłuższy czas pokazywało normalnie temperature (przed wymianą silnik się nie dogrzewał) obecnie a mniej więcej od wakacji na zimnym pokazuje 90 stopni. Podałeś mi czujnik G62 na wężu wodnym a ja potrzebuje ten drugi G2 (za silnikiem) bo na Vagu na G2 pokazało 50 stopni na zimnym silniku a na G62 temperatury były w normie. Chyba nie uważnie czytałeś kolego :wink4:

Tak ci się tylko wydaje ale ja też po lekturze forum dałem się nabrać na termostat i po kilku miesiącach problem pojawił się ponownie. Dlatego uważam, że nie należy pochopnie wymieniać części lecz dokładnie zdiagnozować VAG-iem. Mało tego termostat który wymontowałem użytkuje znajomy i do chwili obecnej działa bez zarzutu. Zauważyłem, że jak się wypuści płyn i ponownie napełni układ to wskazania temperatury są ok. Nie wiem od czego to zależy może złośliwość przedmiotów martwych ale tak miałem w dwóch a4. Kiedyś wymontowany czujnik który na VAG-u pokazywał błąd po włożeniu do odkamieniacza działał prawidłowo przez kilka miesięcy po czym ponownie pojawiły się z nim problemy. Co do numeru to przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Opublikowano
  • Autor

Tak ci się tylko wydaje ale ja też po lekturze forum dałem się nabrać na termostat i po kilku miesiącach problem pojawił się ponownie. Dlatego uważam, że nie należy pochopnie wymieniać części lecz dokładnie zdiagnozować VAG-iem. Mało tego termostat który wymontowałem użytkuje znajomy i do chwili obecnej działa bez zarzutu. Zauważyłem, że jak się wypuści płyn i ponownie napełni układ to wskazania temperatury są ok. Nie wiem od czego to zależy może złośliwość przedmiotów martwych ale tak miałem w dwóch a4. Kiedyś wymontowany czujnik który na VAG-u pokazywał błąd po włożeniu do odkamieniacza działał prawidłowo przez kilka miesięcy po czym ponownie pojawiły się z nim problemy. Co do numeru to przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Ja będe się upierał że wtedy to był termostat bo przed jego wymianą był robiony rozrząd + pompa wody i był wlany nowy płyn chłodniczy a auto nadal się nie dogrzewało. Dopiero po wymianie termostatu wróciło wszystko do normy ale jakoś końcem wakacji problem się pojawił że wskaźnik wychodzi za 120 jak silnik się nagrzeje.

Podsumowując:

Przed wymianą termostatu silnik się nie dogrzewał (max 75 stopni)

Obecnie wygląda jakby się gotował płyn chłodniczy (za 120 stopni)[br]Dopisany: 13 Styczeń 2011, 21:22_________________________________________________

... Podałeś mi czujnik G62 na wężu wodnym a ja potrzebuje ten drugi G2 (za silnikiem)

G2 i G62 to jeden czujnik dwu-sekcyjny ( w jednej obudowie ) :wink4:

[br]Dopisany: 12 Styczeń 2011, 23:07_________________________________________________

Co do czujnika to z ETKI wynika, że ma numer 059 919 501

Taki nr. był stosowany od nr. VIN z literką "V" czyli od 1997 r. :cool1: , kolega ma 1995 r. czyli literkę "S" w Vin'ie , w takich przypadku potrzebuje 058 919 501 A "czarny" :wink4:

Dzięki :good: widać kiedyś ktoś mnie w błąd wprowadził :gwizdanie:

Opublikowano

... widać kiedyś ktoś mnie w błąd wprowadził :gwizdanie:

Kto ? Ja ? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

... widać kiedyś ktoś mnie w błąd wprowadził :gwizdanie:

Kto ? Ja ? :mysli:

Ty nie :wink4: nie chce mi sie tego szukać ale dawno temu ktoś mi tak pisał :gwizdanie: ale sprawa wyjaśniona co do G2/G62 :tongue4:[br]Dopisany: 13 Styczeń 2011, 21:45_________________________________________________

Kurde wymieniłem czujnik G2/G62 i nadal pokazuje mi 90stopni na zimnym :shocked: na Vagu też nadal pokazuje 50 stopni na G2 na zimnym silniku.

Na dziale Instruments pokazał mi się taki błąd:

00769 coolant temperature sensor at engine outlet (G82)

30-10 open or short to B+ - Intermitted

Tu chyba chodzi o czujnik temperatury chłodziwa silnika – G82 na wyjściu z silnika. Tylko teraz pytanie kaj on jest :mysli:

Opublikowano

witam kolegów w a4 przeważnie siadają termostaty wiem bo już parę zmieniałem i czujniki nie maja nic wspólnego także radze wymienić najpierw termostat bo vag nie pokarze termostatu a później udać się na diagnozę pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

witam kolegów w a4 przeważnie siadają termostaty wiem bo już parę zmieniałem i czujniki nie maja nic wspólnego także radze wymienić najpierw termostat bo vag nie pokarze termostatu a później udać się na diagnozę pozdrawiam

Kurde kolejny co nie czyta tego co wyżej :tongue4:Termostat jest nówka wymieniony gdzieś w kwietniu zeszłego roku a na Vagu pokazuje mi na G2 50 stopni na zimnym silniku więc to napewno nie termostat

Opublikowano

Podjedź na następnego spota do Rybnika i się obczai co i jak :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Podjedź na następnego spota do Rybnika i się obczai co i jak :wink4:

Ok :good: jak będe mieć czas to podjade :wink4: ale jak uważasz? Czujnik G82 może być połączony z G2/G62? Bo dziwne że na nowym czujniku na G2 nadal pokazuje mi się 50 stopni na zimnym silniku[br]Dopisany: 21 Styczeń 2011, 16:59_________________________________________________Zrobiłem dziś pomiar na rozgrzanym silniku ale auto postało chwile postało więc temperatura troszke spadła i tak na G62 pokazało mi 85.5 stopnia a na G2 86 stopni ale na zegarach pokazywało ponad 120

Podsumowując:

Na zimnym silniku G62 pokazuje normalnie ale G2 pokazuje źle (50 stopni)

Na rozgrzanym silniku G62 i G2 pokazuje zbliżoną wartość

Dziwne to strasznie :mysli: Pamiętam że zaczeło mi się tak robić od czasu kiedy wymieniałem żarówki w zegarach. Zastanawiam się czy gdzieś ładunku elektrycznego z dłoni nie przeniosłem na wskaźnik i może dlatego świruje.