Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

metaliczny terkot w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie postu, moje autko wydaje taki dziwny metaliczny terkot, na każdym biegu włącznie z jałowym przy obrotak rzędu 1800-1900.

Mechanik powiedział, że może to być jakiś problem z turbiną gdyż wygląda na to że ona się probuje załączyć na tych obrotach.

Jest to dość drażniące gdyż prędkości związane z tymi obrotami są najczęstszymi na jakich jeżdże w mieście.

Prosiłbym o rade lub diagnoze co to może być i czy ktoś się z tym już spotkał.

(sprobuje nagrać ten dźwięk i dołączyć do postu jeśli bylo by potrzebne)

Opublikowano

co za bzdura z ta turbina :lol: pewnie kat chalasuje lub wydech wpada w rezonans,lub masz cos poluzowanego co powoduje ten dzwiek w tym zakresie obrotów :wink:

Opublikowano

arahil, musisz dokładnie osłuchać silnik żeby zlokalizować skąd dochodzi dźwięk - później można gdybać :) Proponuję otworzyć maskę i trzymać auto w tym zakresie obrotów i słuchać. Jak już będziesz wiedział mniej więcej skąd to słychać - napisz.

Opublikowano

zlokalizuj szybko skad ten dzwiek dochodzi :

-moze to byc pierdoła typu wydech,jakas oslona,cos sie poluzowalo lub cos powazniejszego typu rozrzad ....

w opcje mechanika nie chce mi sie wierzyc ...

proponuje go zmienic.... :twisted:

Opublikowano
  • Autor

Słaby ze mnie mechanik wiec mam nadzieje że wybaczycie ewentualne błędy :)

dźwięk wydobywa się z prawej strony auta (tam gdzie filtr powietrza)

Jest tam taka "siatkowana" część która przy utrzymywaniu autka na tych obrotach wpada w rezonans...

(postaram się może dziś zrobić fotke i pokaże dokładnie gdzie to jest) chyba że opis wystarczy

Znalazłem zdjęcie silnika na forum, z góry przepraszam autora za pożyczenie sobie zdjęcia bez zgody.

PICT00761.jpg

Opublikowano

no to to jest zwykla oslona...wystarczy ja dokrecic :roll:

Opublikowano

zdjęcie chyba jest jest od AFN jak się nie myle, w 1Z tam gdzie zaznaczyłeś jest poniżej elastyczny łącznik wydechu, moze się rozsypał i przy wiekszych obrotach wpada w rezonans, u sieie planuje jego wymiane bo cały wydech wpada w drgania a jak docisne ten łącznik to przestaje, i teraz mam pytanie czy można go dostać osobno czy musze kupić całą tą rure włącznie z katem ??

a i przy okazji pozdrawiam kolege ze Świdnicy

Opublikowano
Słaby ze mnie mechanik wiec mam nadzieje że wybaczycie ewentualne błędy :)

dźwięk wydobywa się z prawej strony auta (tam gdzie filtr powietrza)

Jest tam taka "siatkowana" część która przy utrzymywaniu autka na tych obrotach wpada w rezonans...

(postaram się może dziś zrobić fotke i pokaże dokładnie gdzie to jest) chyba że opis wystarczy

Znalazłem zdjęcie silnika na forum, z góry przepraszam autora za pożyczenie sobie zdjęcia bez zgody.

Obrazek

Ten silniczek jakoś znajomo wygląda ... :twisted: :mrgreen: ...

Autor wyraza zgodę :wink:

Opublikowano

Z tego co wiem to ten łącznik to niestety jedna całość. Jedyna metoda to chyba tylko przespawanie tego elementu, bo inaczej to nie wiem jak to wymienić.

U mnie układ wydechowy na całej długości też wpada w rezoznans ale tylko przy niskich obrotach na luzie i przy zimnym sliniku lub czasami odzywa się gdy silnik jest bardziej obciążony (skręcanie kołami, włączenie klimy - tylko na chwile wpada w drgania).