leszek149 Opublikowano 2 Marca 2010 Opublikowano 2 Marca 2010 Po odłączeniu dwóch rurek powietrznych od pompki w jednym wyjściu z pompki tym o mniejszej średnicy co idzie do klapki paliwa jest ciśnienienie i ssanie po przekręceniu kluczyka w klapie bagażnika(klapka wlewu paliwa jest blokowana i otwierana jest OK). W drugim wyjściu z pompki odpowiedzialnym za zamykanie i otwieranie drzwi (tym o większej średnicy ) nie ma ciśnienia i ssania po przekręceniu kluczyka w drzwiach kierowcy i w drzwiach pasażera i nie działa centralny zamek na wszystkich drzwiach. Czytałem wiele postów i w 80-tce też ale takiego przypadku nikt nie opisywał. Może ktoś wie co jest przyczyną a jeśli nikt mi nie podpowie to wymienię wszystkie przekaźniczki. W pompce jest również jakieś białe spore urządzonko plastikowe i może to jest jakieś przekierowanie powietrza. Jest też cewka stojąca pionowo może ona jest odpowiedzialna za przekierowanie powietrza raz na jedną rurkę raz na drugą . Czy ktoś zna tentemat i co może być przyczyną że pompka działa "połowicznie" bo ciśnienie kompresorek daje a ferryty są całe. Jak sprawdzić przekirowywanie powietrza raz na jedną rurkę(klapka paliwa) raz na drugą (drzwi) ? [br]Dopisany: 27 Luty 2010, 20:12_________________________________________________ [br]Dopisany: 27 Luty 2010, 21:44_________________________________________________Ponieważ nikt nie znał tematu to zabrałem się do rozłożenia tej pompki na czynniki pierwsze i udało się. Pompka ---------działa----------------- Oto przyczyna złego działania: w kanalikach w korpusie plastikowym czarnym pokazanym na zdjęciu były jakieś szczątkowe ilości wody tj. kilka kropel. Pomogło przedmuchanie sprężonym powietrzem z puszki kupionym w sklepie komputerowym. Ważne jest miejsce przedmuchania--koniecznie w malutki otworek na zdjęciach zaznaczony jako środkowy otwór a w nim sam koniec cieniutkiego śrubokręta.(na zdjęciu pokazane tzy miejsca więc w tym środkowym jest jeszcze ten mały otworek) Woda w tym otworze blokowała rozdział powietrza na drzwi i klapkę paliwa. Panowie może niejedna pompka z tego powodu leży dobra tylko nikt aż tak daleko nie wgłębiał się w rozbieranie na drobne elementy. Więcej wyjaśnień moę przesyłać na mailla. Skąd tam była woda dalej pozostaje zagadką . Ten samochód mam od miesiąca. [br]Dopisany: 02 Marzec 2010, 01:17_________________________________________________Na zdjęciu drucik i wykałaczka oraz oczywiście śrubokręcik pokazyją miejsca przedmuchiwania.
mech15 Opublikowano 3 Marca 2010 Opublikowano 3 Marca 2010 Nie ma czegoś takiego jak osobne otwieranie klapki paliwa i drzwi. Wszystko zamyka się i otwiera razem
leszek149 Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Opublikowano 13 Marca 2010 Odpowiedź dla mech15---poczytaj instrukcję obsługi Audi A4 od str 14 do 17. Poprzednią treść pisałem w trakcie i zaraz po naprawie pamiętając o tym co znacznie wcześniej czytałem na tych stronach instrukcji. Moje uszkodzenie z blokującą wodą powodowało , że pompowane powietrze zamykało i otwierało tylko klapkę paliwa. Po przeczytaniu twojej wiadomości jutro jeszcze raz dostanę się do pompki i sprawdzę to na 100% bo w mojej pompce są dwa wyjścia z powietrzem przedtem działało jedno i otwierało klapkę paliwa teraz działają oba i działa wszystko.[br]Dopisany: 04 Marzec 2010, 22:58_________________________________________________Potwierdzam , że cieńsza rurka steruje klapką paliwa i bagażnika a grubsza drzwiami. Temat można zamknąć.
Rekomendowane odpowiedzi