Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Co Panowe zrobić z tymi felgami ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów. Mam taki dylemat co zrobić z moimi felgami. Felgi są niemieckiej firmy Oettinger Type RZ. Nie kupowałem ich sam, były one juz razem z samochodem. Opony założone na te felgi to Dunlop Sport 9000 235/45/17 (bieżnik ok 3-4mm). Mój dylemat czy nawet problem polega na tym ze chciałem mieć mniejszą szerokość gumy (ok 215). Troszkę dziwnie mi się jeżdzi na 235. I teraz takie pytanie co zrobić. Czy je sprzedać razem z gumami i kupić jakieś inne za podobne pieniądze. Jeszcze jedno rozwiązanie mi przyszło do głowy tylko niewiem czy tak bedzie pasowało. Mianowice czy jest możliwość zebym zmienił tylko gumy a felgi pozostawił. Jakbym miał je sprzedawać to nawet nie wiem za ile wiec jeżeli ktos sie orientuje to niech mi podpowie za ile to można sprzedać. Oznaczenie felg 8Jx17H2 ET35 Doradzicie mi. Oto kilka zdjęć felg i gum

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d82995236a999ee0.html/obrazek.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab7b7524b600052f.html/obrazek.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/049533d79fbb6b07.html/obrazek.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/649d5743e5e29fbc.html/obrazek.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/100694ec889aba27.html/obrazek.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56282f11a227c3eb.html/obrazek.jpg

Opublikowano

one mają 8'' szerokości więc naciągniesz 215 oponę, ale ani to nie będzie ładne, ani praktyczne (poobcierasz ranty)

ja bym je opędzlował i kupił coś ORI. Możesz za nie chcieć z 1200zł :wink4:

Opublikowano

jeżeli ci sie ten wzór felg nie podoba to goń je w komplecie i wtedy bedziesz sobie przebierał co ci sie podoba i może trafisz coś okazyjnie

ale jeżeli chcesz dalej na nich jezdzić to za oponki 3 mm to już za dużo nie dostaniesz :gwizdanie:

Opublikowano

właśnie chodzi o to że felgi mi się nawet podobają tylko trzeba by je troszkę odnowić. Bardzo tragicznie będzie to wyglądało jak założy sie na nie gumy 215. powiedzcie mi ile mogę dostać za felgi i opony osobno

Opublikowano

opony 3mm - do kosza albo do upalania, felga nie jest zła możesz oddać doi renowacji i będą jak nowe

Opublikowano

Bardzo tragicznie będzie to wyglądało jak założy sie na nie gumy 215

Kwestia gustu, jest taki styl że ludzie naciągają wąskie opony. Nawet na naszym "konserwatywnym" forum są zwolennicy takich zabiegów. Ja bym na Twoim miejscu naciągnął, zwłaszcza że to fajnie wygląda na felgach z rantem. Tym bardziej że te felgi są od znanego tunera Oettinger'a - czyli masz dobre jakościowo felgi będące rzadkością na rynku :wink4:

Opublikowano

naciagaj gume ...

bedzie to normalnie wygladac 215 na 8j to prawie normalna opona

205 na 10j to jest naciagnieta guma.

jesli chcialbys je sprzedac to wg mnie za nie w takim stanie jakie sa wezmiesz max800zl

bo nie jest to zaden rarytas... ;) a opony ... nikt nie kupi opon co maja 3mm

mozesz sprowoac sprzedac komplet za 1000zl ale watpie czy ktos sie skusi

ja bym sprzedal i dolozyl i kupil inny wzor bo ten sredniawo wyglada

;)

ewentualnie przepoleruj rancik i pędzlnij srodek na czarno ;)[br]Dopisany: 01 Marzec 2010, 10:07_________________________________________________

Bardzo tragicznie będzie to wyglądało jak założy sie na nie gumy 215

Kwestia gustu, jest taki styl że ludzie naciągają wąskie opony. Nawet na naszym "konserwatywnym" forum są zwolennicy takich zabiegów. Ja bym na Twoim miejscu naciągnął, zwłaszcza że to fajnie wygląda na felgach z rantem. Tym bardziej że te felgi są od znanego tunera Oettinger'a - czyli masz dobre jakościowo felgi będące rzadkością na rynku :wink4:

Dibo ale u nas jest malo osob lubiacych german/cult style w autach

wiekszosc lubi ... ori tuning z baloniastymi oponami :/

Opublikowano

hmm to raczej chyba się skusze i naciągnę na nie 215 bo nie mam za bardzo wolnej kasy na nowe felgi. Możecie mi koledzy powiedzieć jakie gumy można do nich założyć[br]Dopisany: 01 Marzec 2010, 11:37_________________________________________________jeszcze jedno pytanie. Jakbym je chciał oddać do renowacji to z jakim kosztem musiałbym się liczyć

Opublikowano

Możecie mi koledzy powiedzieć jakie gumy można do nich założyć

Tyle jest o tym tematów na forum, wystarczy tylko :szukaj::wink4:

Opublikowano

zakładaj 225/45 - to jest książkowy rozmiar do twojej felgi

Opublikowano

obecnie mam 235/45 i troszkę głośno one jeżdzą i na każdej dziurze jest bumm a jak wszyscy wiemy na dziury na naszych drogach nażekać nie możemy wiec myślałem żeby założyć 215/55 Troszke większa amortyzacja bedzię. Tylko pytanie czy to bedzię pasować i ładnie wyglądać przy feldze 8"" i rozmiarze 17

Opublikowano

bedziesz miał koło wyższe o 24 mm i bedzie to baloniasto - paskudnie wyglądać

Opublikowano

wiec myślałem żeby założyć 215/55

Gdzie taką oponę na 17" :wallbash: Jak chcesz mieć wąsko to załóż 215/45/17 (wysokość profilu 96,75mm) albo 205/50/17 (wysokość profilu 102,5mm).

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie. Jakbym je chciał oddać do renowacji to z jakim kosztem musiałbym się liczyć

za renowację felg w gorszym stanie znajomy płacił 125zł/szt ale miał masę wżerów i odprysków, felgi 17 cali i nawet wzór podobny tylko rant większy

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie. Jakbym je chciał oddać do renowacji to z jakim kosztem musiałbym się liczyć

za renowację felg w gorszym stanie znajomy płacił 125zł/szt ale miał masę wżerów i odprysków, felgi 17 cali i nawet wzór podobny tylko rant większy

moj znajomy w tej chwili rowniez tyle bedzie placil za piaskowanie i calkowite malowanie felg

Opublikowano

awięc chyba zrobie tak że felg nie bedę sprzedawał tylko oddam je do renowacji a 4 opony zostawię sobie na tył (będę miał na zmiane) a na przód kupie 215/45 albo 225/45 i wtedy powinno być wszystko ok :> Myślę że to dobre rozwiązanie

Opublikowano

środek na czarno, rant w polerkę, i 215 na lekkim naciągu i będzie spoko :kox: