swiezak84 Opublikowano 8 Marca 2010 Opublikowano 8 Marca 2010 Witam. mój braciak wlasnie sie przymierza do kupna takiego autka jak w temacie. dwa pytanka mam - czy do tego silnika zalecane jest tankowanie benzyny 98 i czy ktos moze mial okazje jezdzic moze niekoniecznie skoda ale jakims autkiem z tym silnikiem? fajny, niefajny? rok produkcji 2008 czyli ostatni kiedy montowali w octaviach ten silnik. w tych poradnikach co do aś dodaja raz w miesiącu jak byla skoda to napisali ze ogolnie silnik ok ale po 2006, wczesniej byly jakies problemy z nagarem na zaworach. Dzieki za odzew
majkel_majki Opublikowano 8 Marca 2010 Opublikowano 8 Marca 2010 Mam okazję tym jeździć w audi a2. Całkiem fajny silnik, zrywny, ale na pewno nie oszczędny- w mieście musisz liczyć między 8- 10 litrów przy w miarę dynamicznej jeździe. Benzyna 95/ 98, z doświadczenia wiem, że nie ma sensu przepłacanie za 98 dla tego silnika bo i tak nie czuć różnicy w osiągach, a spalanie na 98 lekko wzrasta. O nagarze na zaworach nic nie wiem, szczerze mówiąc tym mnie zaskoczyłeś.
soolek Opublikowano 8 Marca 2010 Opublikowano 8 Marca 2010 Mam okazję tym jeździć w audi a2. Całkiem fajny silnik, zrywny, ale na pewno nie oszczędny- w mieście musisz liczyć między 8- 10 litrów przy w miarę dynamicznej jeździe. Benzyna 95/ 98, z doświadczenia wiem, że nie ma sensu przepłacanie za 98 dla tego silnika bo i tak nie czuć różnicy w osiągach, a spalanie na 98 lekko wzrasta. O nagarze na zaworach nic nie wiem, szczerze mówiąc tym mnie zaskoczyłeś. Były różne silniki 1.6 - do niektórych trzeba stosować 98. Ale one były chyba montowane tylko w Golfie. W Octavii raczej nie, ale ręki sobie uciąć nie dam. Najlepiej skoczyć na forum Octavii i wszystko będzie wiadomo.
majkel_majki Opublikowano 8 Marca 2010 Opublikowano 8 Marca 2010 1.6 FSI to jest 1.6 FSI, owszem były różne kody tych silników, ale diametralnych różnic brak. Swoje co do benzyny zdanie podtrzymuję.
OLO_GDA Opublikowano 8 Marca 2010 Opublikowano 8 Marca 2010 kumpel ma w octawii takie cudo. to po prostu za maly silnik na takie auto. trzeba miec duuuzo cierpliwosci zeby tym jezdzic...
Tedi35 Opublikowano 8 Marca 2010 Opublikowano 8 Marca 2010 Mam okazję tym jeździć w audi a2. Całkiem fajny silnik, zrywny, ale na pewno nie oszczędny- w mieście musisz liczyć między 8- 10 litrów przy w miarę dynamicznej jeździe. Benzyna 95/ 98, z doświadczenia wiem, że nie ma sensu przepłacanie za 98 dla tego silnika bo i tak nie czuć różnicy w osiągach, a spalanie na 98 lekko wzrasta. O nagarze na zaworach nic nie wiem, szczerze mówiąc tym mnie zaskoczyłeś. No tak moze i zrywny w A2 ale w octavi nie ma rewelacji. Jeździłem i dla mnie stanowczo za slaby silnik . Najlepiej sie przejechać i samemu ocenić bo to co tobie będzie odpowiadało czy bratu innemu nie wystarczy.
swiezak84 Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Opublikowano 8 Marca 2010 braciak glownie po miescie jezdzi, w tarsy jezdza samochodem sluzbowym malzonki (octavia ale 1.9 tdi ) wiec jakiegos szatana nie potrzebuje. chodzi w zasadzie o to zeby silnik nie palil za duzo, ale tez i nie byl totalnym zamulaczem. w sumie ja mu podsunalem ten samochod bo z tego co poczytalem silnik wydawal sie akurat. diesel do jazdy po miescie na krotkich odcinkach mu nie potrzebny. a co do paliwa to gdzies kiedys czytalem i slyszalem te silniki fsi sa przystosowane do paliwa 98 oktanow a 95 mozna lac awaryjnie ale wtedy komputer przestawia silnik w inny tryb i ma mniejsza moc czy cos takiego
majkel_majki Opublikowano 8 Marca 2010 Opublikowano 8 Marca 2010 Niestety na oszczędność przy tym silniku nie ma co liczyć, w lekkim a2 spala tak jak pisałem koło 10, przy dobrych wiatrach 8, octavia na pewno odpowiednio więcej bo jest cięższa i jak piszą Koledzy średnio współgra z tym motorem więc trzeba go mocniej kręcić. Niech brat sam się przejedzie takim autem i oceni, czy pasuje mu ta dynamika czy nie. Jeżeli robi krótkie odcinki, to różnica w spalaniu nie uderzy go tak mocno po kieszeni tak jakby robił tysiące km miesięcznie więc tutaj odchyłki np. litra/100 km są myślę do przełknięcia. Co do zmniejszania mocy to może, może faktycznie różnica jest minimalna, wręcz pomijalna przy wkręcaniu się silnika na obroty, ale głowy nie dam czy nie jest to bardziej efekt placebo po zatankowaniu "fajniejszej" benzyny Jedyny pewniak, że na 98 spalanie jest nieco większe.
swiezak84 Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Opublikowano 8 Marca 2010 znalazlem w necie na jakims forum naweet niezle opiasane co i jak - polecam http://www.forumsamochodowe.pl/95-czy-98-vt8930.htm
Rekomendowane odpowiedzi