Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ARG] Problem z napinaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli masz napinacz elektryczny, dla zmiennej fazy rozrządu - płacisz 1600zł za element w ASO.

Opublikowano

Czyli masz napinacz elektryczny' date=' dla zmiennej fazy rozrządu - płacisz 1600zł za element w ASO.

[/quote']

U "GAJOSA" nawet - 1932 pln :kox:

Opublikowano

Ale też można znaleźć za 900 zł, więc się nie załamuj.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

witam koledzy sprawa sie troche wyklarowala klekotanie ustalo jak dolale oliwy na fula ale jeszcze czasem troszke ale ciszej pokllekocze.mam pytanie ja biegu jalowym jak nacisne jeden z przyciskow na pullpicie to na wyswietlaczu wyswietla sie komunikat serwis in 8200km wczoraj bylo 8700 a faktycznie 500km nie przejechalem co to jest

Opublikowano

Ale wracając do "klekoczącego" napinacza - ostatnio zrzuciłem pokrywę zaworów i sprawdziłem napięcie łańcucha. Okazało się, że łańcuch jest napięty jak należy (nie daje się ugiąć), a na ślizgach napinacza nie widać żadnych zużyć.

Klekoczą popychacze, dlatego proponuję zanim ktoś na słuch zacznie określać "zużycie" napinacza niech najpierw stwierdzi stan faktyczny łańcucha zdejmując pokrywę zaworów.

Opublikowano

Miernik km w "liczniku serwisu" mierzy nie tylko przebytą drogę ale także czas (doby) i styl jazdy :wink4:

Opublikowano

No widzicie a ja w silniku ADR z 98r wymieniłem sam łańcuch wałków bez napinacza bo mam elektroniczny i 1200 zł :( wymieniłem również komplet popychaczy zaworowych INA i święty spokój nic już nie klekocze. Okazało się, że stary łańcuch wbrew pozorom był luźniejszy od nowego a napinacz był ok. Ale zanim cokolwiek wymieniałem to sprawdziłem ciśnienie oleju bo to najtańsza opcja z tych wszystkich wymienionych - 20 zł (ciśnienie było OK)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odświeżam temat,a czy przy przebieg 130tys juz może być lancuch do wymiany+ może napinacz?silnik AWT

Opublikowano

odświeżam temat,a czy przy przebieg 130tys juz może być lancuch do wymiany+ może napinacz?silnik AWT

To tylko sam sprawdzisz bo nikt ci nie powie nie słysząc i nie widząc twojego napinacza i łańcucha i pracy silnika, to słychać w tylnej części pokrywy zaworów, łańcuch hałasuje dość głośno.

Opublikowano

no wlasnie chalasuje,tak jak by lancuch.czyli nie ma jakis okreslonych km,moze pasc nawet przy stowie?

Opublikowano

A czy zdjąłeś pokrywę zaworów i sprawdziłeś jak są zużyte ślizgi na napinaczu i jak wygląda napięcie samego łańcucha? Uważam, że lepiej jest to sprawdzić namacalnie a nie nasłuchiwać pracującego silnika, gdzie klekotać może kilka rzeczy w tamtej okolicy.

Opublikowano

Jasne że święte :polew: sam na początku zacząłem diagnozować na słuch i już miałem zamawiać napinacz z łańcuchem, ale się wstrzymałem i zdjąłem pokrywę - i dzięki temu zaoszczędziłem na robocie związanej z wymianą tych elementów.

Opublikowano

no dobra ale jak sprawdzić namacalnie gdzie nacisnąć i z jaka sila?jak powinien wglądać używany ale jeszcze dobry ślizg?

Opublikowano

Po zdjęciu pokrywy zaworów z tyły silnika będziesz miał łańcuch, spróbuj go "wcisnąć" w miejscu między ślizgiem a zębatką wałka - łańcuch nie powinien się "ugiąć". Gdy chodzi o ślizg to uda się zobaczyć jedynie górny (dolnego bez zdemontowania napinacza nie zobaczysz), ślizg jest z ebonitu albo z jakiegoś plastiku można go przy udziale pewnej siły odchylić (skręcić go z jego osi) i wtedy będzie widoczny stan zużycia. U mnie jest ponad 170 000km łańcucha nie udało się nagiąć a ślizg był minimalnie wyrobiony (ślad po łańcuchu). Ale na forum w dziale "warsztat" jest wątek z wymianą napinacza wraz ze zdjęciami więc możesz to sobie dokładnie prześledzić.

Opublikowano

widzialem ten temat o wymianie,ale gdzie nacisnąć zeby sprawdzić to nic chyba nie było?czyli kciukiem na maxa i nie powinien drgnąć tak?tu mam jakiś stary napinacz dla przykładu i wnioskuje ze ten jest całkowicie zużyty>http://img80.imageshack.us/img80/2422/s1030765.jpg

im mniejsze ślady na ślizgu tym leprzy jest napinacz czy tak?

Opublikowano

Ten napinacz na zdjęciu to zarżnięty jest równo. U mnie to były "kreski" - jakbyś po blacie stołu przeciągnął czymś ostrym (rysy po całej długości ślizgu górnego).

Tak, przy dociśnięciu łańcuch nie powinien drgnąć. Ale trzeba pamiętać, że hałas będzie dawał rozciągnięty łańcuch a nie sam napinacz (faktem jest że napinacz odpowiada za właściwe naciągnięcie łańcucha), jak już trzeba przystąpić do wymiany to trzeba wymienić zarówno łańcuch jak i napinacz (nie ma sensu wymieniać samego napinacza).

Opublikowano

zgadzam sie z co do wymiany całego kompletu,ale na pewno większość z nas nie zastanawia sie nad wymiana łańcucha,bo ten akurat w stosunku do napinacza jest tani.chodzi o napinacz żeby uniknąć dużych kosztów.dziś bylem na szrocie i znalazłem silnik ADR w który albo miał bardzo mały przebieg,albo ktoś w nim niedawno wymienił napinacz,bo wyglądał bardzo czysto.odkręciłem pokrywę i ku mojemu zdziwieniu wszystko było czyściutkie napinacz jak nowy,prawie nie wyczówalne ryski,ocencie sami.

http://img408.imageshack.us/img408/7366/s1030774.jpg

http://img149.imageshack.us/img149/4831/s1030773.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/7461/s1030772.jpg

http://img94.imageshack.us/img94/8330/s1030777.jpg

jeśli mój będzie w gorszym stanie to mogę założyć ten?mój silnik to AWT ,różni się tylko literka na końcu kodu ja mam D a ten ma K.[br]Dopisany: 19 Czerwiec 2010, 15:03_________________________________________________i co nikt się nie wypowie na temat tego napinacza :?:

Opublikowano

Niko ten napinacz wygląda zaje...fajnie,ale nie ma przełączania do zmiennych faz,a w AWT chyba takowe są...Chyba,że mowa o AEB wtedy gitara gra!!!Oczywiście wygląd to nie wszystko