Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jakie ciśnienie przy spływie oleju z turbiny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Chciałbym się dowiedzieć jakie jest ciśnienie w spływie oleju z turbiny w silnikach TDI? (w tym wypadku AFN) Nie musi być jakaś super precyzyjna informacja..

Mam tam nieszczelność i nie wiedzieć czemu uszczelka nie wyrabia (mimo że założona nowa) dlatego chciałbym to dodatkowo czymś uszczelnić :mysli:

Co by się do tego celu nadało?

Wąż i turbina jak najbardziej w porządku, wyciek jest ewidentnie na łączeniu węża z suszarką.

Z góry dzięki za pomoc :hi:

Opublikowano

Silikon jakis przeklej ewentualnie , lub np dwie uszczelki i sciagnij. Tam nie ma cisnienia raczej a jesli jest to bardzo niskie.

Opublikowano
  • Autor

Silikon jakis przeklej ewentualnie , lub np dwie uszczelki i sciagnij. Tam nie ma cisnienia raczej a jesli jest to bardzo niskie.

nie jest tam za ciepło na sylikon? :mysli:

myślałem bardziej by wrzucić tak jak piszesz na 2óch uszczelkach smarując jeszcze dodatkowo każdą z nich np. klejem do tłumików z obu stron tylko nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie

póki co furę mam przez to uziemioną bo w przybliżeniu ucieka mi tamtędy kropelka oleju na 30s. :disgust:

Opublikowano

Bez przesady ze za cieplo :) Ilez tam masz? olej nie rozgrzewa sie przeciez do 150 stopni :) Wiec wiecej jak 200 tam nie bedzie za cholere :) Smaruj albo dwie uszczelki :) Ten do wydechow bym odpuscil :) wwalibym dwie uszczelki moze sie doszczelni wtedy.

Opublikowano
  • Autor

Bez przesady ze za cieplo :) Ilez tam masz? olej nie rozgrzewa sie przeciez do 150 stopni :) Wiec wiecej jak 200 tam nie bedzie za cholere :) Smaruj albo dwie uszczelki :) Ten do wydechow bym odpuscil :) wwalibym dwie uszczelki moze sie doszczelni wtedy.

W sumie racja... :wink4:

sylikon wytrzyma 150' ?

Opublikowano

Nie stosuje się silikonu przy turbinie!!!

Najprawdopodobniej masz zgiętą blachę, która dociska uszczelkę. Odkręć wąż spływowy i przyłóż tą flanszę do płyty traserskiej albo do kawałka szkła. Jak jest krzywa to można przejechać na magnesówce albo kupić nowy wąż spływowy. Daje się pod spływ tekturową uszczelkę i dokręca z czuciem (tak by nie pogjąć blachy znów), ale jednocześnie by nie ciekł olej spod uszczelki.

Opublikowano
  • Autor

Nie stosuje się silikonu przy turbinie!!!

Najprawdopodobniej masz zgiętą blachę, która dociska uszczelkę. Odkręć wąż spływowy i przyłóż tą flanszę do płyty traserskiej albo do kawałka szkła. Jak jest krzywa to można przejechać na magnesówce albo kupić nowy wąż spływowy. Daje się pod spływ tekturową uszczelkę i dokręca z czuciem (tak by nie pogjąć blachy znów), ale jednocześnie by nie ciekł olej spod uszczelki.

czekałem tu na Ciebie :decayed:

ok w takim razie sprawdzę na ile to proste jest i póki co wytnę jakąś uszczelkę tak jak mówisz tekturową (krygielit nie był by lepszy?)

a tak z ciekawości.. czemu nie stosuje się sylikonu? co innego mógłbym tam posmarować tak dla pewności?

Opublikowano

ok w takim razie sprawdzę na ile to proste jest i póki co wytnę jakąś uszczelkę tak jak mówisz tekturową (krygielit nie był by lepszy?)

a tak z ciekawości.. czemu nie stosuje się sylikonu? co innego mógłbym tam posmarować tak dla pewności?

W każdy sklepie motoryzacyjnym dostaniesz za 2 zł uszczelkę pod spływ oleju do TDI - jest od razu z zaimpregnowanej tektury. Silikonu się nie daje bo jak go wyciśniesz do środka kanału olejowego to będzie zoonk. Poza tym puszcza on w takich miejscach po pewnym czasie.

Opublikowano
  • Autor

W każdy sklepie motoryzacyjnym dostaniesz za 2 zł uszczelkę pod spływ oleju do TDI - jest od razu z zaimpregnowanej tektury. Silikonu się nie daje bo jak go wyciśniesz do środka kanału olejowego to będzie zoonk. Poza tym puszcza on w takich miejscach po pewnym czasie.

uszczelka to nie problem bo mam takie 2 z czego jedna nowa :wink4:

niestety olej puszcza dalej i mam zamiar tam delikatnie czymś jeszcze posmarować dla uszczelnienia... co do sylikonu to już rozumiem ale to tak jak ze wszystkim trzeba po prostu uważać by było to tylko zewnętrznie... :good:

wieczorem po pracy będę się z tym bawił to zobaczę :mysli:[br]Dopisany: 29 Marzec 2010, 15:03_________________________________________________sytuacja opanowana... zarzuciłem 2 uszczelki i między nie niewielką ilość specjalnego specyfiku to samo zrobiłem z zewnątrz i skręciłem z czuciem :decayed::good:

Opublikowano

Czyli dwie uszczelki daly rade :) Czesto tak mi sie zdarzy zrobic gdzies ;)

Opublikowano
  • Autor

Czyli dwie uszczelki daly rade :) Czesto tak mi sie zdarzy zrobic gdzies ;)

tak zrobiłem jazdę próbną kilkadzieścia kilometrów i jest tam sucho a więc powinno być dobrze :) teraz czeka mnie tylko ostre szorowanie podwozia bo tego oleju zostało tam tyle że bagnet był suchy i zlałem resztę zalewając przy okazji nowym