Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Klima nie działa - pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od kilku dni analizuję swój układ klimatyzacji. Na chwilę obecną wymieniłem czujnik temperatury zewnętrznej (G17) i teraz działa w porządku.

Na kanale 1 kodów panelu klimatronika nie wyświetla żadnych błędów (0.0).

Na kodach pokazuje mi takie rzeczy:

---

55 Temperatura zewnętrzna (otoczenia), w oC lub oF potwierdzona na panelu sterownika klimatyzacji

WYNIK: prawidłowy (teraz około 16*C)

56 Temperatura w oC, z wewnętrznego czujnika temperatury, w podsufitce (G 86)

WYNIK: raczej nieprawidłowy (cały czas 0*C)

57 Temperatura w oC, z wewnętrznego czujnika temperatury, desce rozdzielczej (G 56)

WYNIK: raczej nieprawidłowy (cały czas 0*C)

58 Temperatura w oC, z czujnika temperatury w kanale świeżego powietrza, (G 89)

WYNIK: raczej prawidłowy (zależy od ustawień klimy, teraz ok 21*C)

59 Temperatura w oC, z zewnętrznego czujnika temperatury (G 17), przód

WYNIK: prawidłowy (teraz około 16*C) (to chyba to samo co na kodzie 55)

60 Temperatura w oC, z czujnika temperatury otoczenia, dmuchawa świeżego powietrza (G 109)

WYNIK: zapomniałam, chyba podobnie jak przy kodzie 58

29 (Prędkość obrotowa kompresora klimatyzacji - równy obrotom silnika x 1.2 (RPM) )

WYNIK: 0

52 (Kanał graficzny 1 – pod warunkiem, że kompresor klimatyzacji jest wyłączony – wyświetli się 88.8..)

WYNIKl: 5 (nie ma go w ogóle we wpisie błędów)

---

Z powyższego wynika, że nie działa mi czujnik temperatury w podsufitce i desce rozdzielczej (wskazania 0*C). I komputer niestety nie wie, jaka jest temperatura wewnątrz samochodu. Chciałbym zapytać jak dobrać się do tych czujników, jak one wyglądają i może jakieś linki z Allegro.

Dziwi mnie fakt, że nie załącza się sprężarka, a na kanale 29 klimy (29 Prędkość obrotowa kompresora klimatyzacji - równy obrotom silnika x 1.2 (RPM) ) cały czas widoczna jest wartość: 0.

Druga dziwna sprawa to, że na kanale 52 panelu klimy (Kanał graficzny 1 – pod warunkiem, że kompresor klimatyzacji jest wyłączony – wyświetli się 88.8..) nie wyświetla mi żadnego błędu ze spisu, lecz wyświetla cyfrę 5. Nie wiem o co chodzi.

Co radzicie zrobić? Wymienić czujniki? (czy bez nich kompresor powinien się załączać?) śnieżynka świeci się na panelu, prędkość obrotu wentylatorów zgadza się z temperaturą (tzn. im temperatura w aucie bliższa do ustawionej to wieje słabiej, pomimo wskazań wewnętrznych czujników na 0).

Sytuacja jest ciężka do ogarnięcia, liczę na pomoc :(

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam... mam pytanie czy rozwiązałeś problem ze swoją klimatyzacją??? bo u mnie jest dokładnie tak samo jak u ciebie... dzieki za odp:) pozdro...

Opublikowano

W podsufitce chyba nie ma czujnika fabrycznie, nie wiem czemu jest kanał od niego ale raczej nie ma w b5. Na forum passata widziałem że właśnie w podsufitce nie ma. Więc do sprawdzenia tylko czujnik w desce ten z wiatraczkiem koło panelu klimatronika.

Opublikowano

a w podsufitce to nie chodzi czasem o ten za plastikiem przy pacach??Bo podobno tam jakiś jest