Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Czy to sprzęgło??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! od pewnego czasu w moim a4 1.9 tdi podczas przyspieszania np w okolicy 2000-3000 obrotow odczuwam takie drzenie silnika i takze glosniejszy jest moc i wszystko inne w porzadku, a dzisiaj rano po ruszeniu z 1 biegu kola zamielily troche na aswalcie i gdy wrzucilem 2 bieg bylo dosc mocne szarpanie do momentu az sie nie zatrzymalem i gdy znowu ruszylem bylo ok podejrzewam sprzeglo czy ono moze dawac takie objawy znajomy mowil ze moze byc to dwumas ale z tego co wiem w silniku 1z jest kolo zamachowe a ja taki mam bede wdzieczny za jakiekolwiek rady :)

Opublikowano

Jakby to było sprzęgło to mocy byś nie miał przy przyspieszaniu.

Zrób test sprzęgła: zaciągnij ręczny, wbij 3 bieg i puszczaj powoli sprzęgło. Jak auto zgaśnie to sprzęgło jest dobre, a jak będzie silnik chodził to sprzęgło do wymiany.

W silniku 1Z dwumasa nie ma, jest koło zamachowe.

Sprzęgła w Twoim przypadku bym nie podejrzewał raczej coś z gazem...

------

znajomy w silniku 1Z wymienił sprzęgło po przejechaniu 600 000 km (licznikowe) :wink4:

Opublikowano

przyczyną oprócz sprzęgła mogą też być przeguby wewnętrzne :mysli:

Opublikowano

witam! od pewnego czasu w moim a4 1.9 tdi podczas przyspieszania np w okolicy 2000-3000 obrotow odczuwam takie drzenie silnika i takze glosniejszy jest moc i wszystko inne w porzadku,

to są najczęściej wtryski albo plecionka, albo wiele róznych innych zeczy jak nie to co wcześniej wymieniłem.

dzisiaj rano po ruszeniu z 1 biegu kola zamielily troche na aswalcie i gdy wrzucilem 2 bieg bylo dosc mocne szarpanie do momentu az sie nie zatrzymalem i gdy znowu ruszylem bylo ok

co to znaczy że koła zamieliły? zakręciły się w miejscu? na mokrym asfalcie?

tylko Ty wiesz w jakim położeniu był pedał gazu. 1 bieg potrafi kręcić kołami w miejscu.

gdy wrzucilem 2 bieg bylo dosc mocne szarpanie do momentu az sie nie zatrzymalem i gdy znowu ruszylem bylo ok

tu mogła pompa wtryskowa dać o sobie znać, jak się nie będzie powtarzać to nie panikować.

Opublikowano

DZIEKUJE za odpowiedzi ja juz mysle ze problem rozwiazalem poniewaz sprzeglo zaczelo slizgac podczas jazdy chcac sie upewnic wrzucilem 4 bieg zaciagnalem reczny po puszczeniu sprzegla silnik chodzil a samochod stal wiec w poniedzialek odstawiam auto do wymiany sprzegla :)