Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Problem 2.0 tdi - strzal w komorze silnika oraz utrata mocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam panowie,

sprawa dość przykra a mianowicie, jade sobie dziś moim audi a4 b7 2.0tdi 2005r 136 ps, zatrzymuje sie na lewoskrecie przepuszczam wszystkich, skrecam, 1 do końca 2 do końca i nagle strzał jakby ktoś petardę pod auto rzucił, odpuszczam gaz i na luzie dotaczam sie do swiatel. zmienia sie swiatło chce ruszać a tu auto wcale nie chce ciągnąć, ma dźwięk traktoru/calibry z ryczacym wydechem :/ i teraz pytanie co mogło się stać? wygląda to tak jakby jakiś wąż spadł? mówcie gdzie szukać przyczyny? czy można tak bezpiecznie dojechać do mechanika?

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Opublikowano

Moze to? http://www.a4-klub.pl/smf/b7_blb_strzal_z_prawej_strony_komory_silnika_w_czasie_przyspieszania-t120883.0.html

Dziwi mnie jedna rzecz. Czemu w profilu masz silnik BWE, a tutaj piszesz o 2.0 tdi w dodatku nie podajac kodu, te 136km troche dziwne :mysli:

Opublikowano
  • Autor

bo wczesniej mialem bwb

byłem własnie przed chwila przy aucie i jeszcze raz sprawdziłem niektóre rzeczy, i tak jak włożę rękę między pokrywe silnika a dolot to czuć wyraźnie jak dmucha na rękę ciepłe powietrze/spaliny? spaliny trochę czuć w komorze[br]Dopisany: 14 Kwiecień 2010, 18:49_________________________________________________jeszcze jedno czy moge bez problemu podjechac z ta usterka do mechanika czy raczej lepiej zaholować tam samochód?

Opublikowano

chlodnica spalin lub uszczelka pod nia strzelila ale rowniez mogl puscic element dolotu. [br]Dopisany: 15 Kwiecień 2010, 10:07_________________________________________________nie za daleko mozna podjechac, ale ostroznie, zeby nie zawalic turbiny sadzami.

Opublikowano
  • Autor

można z tym jechać samochodem jakoś wolniutko do mechanika? nie uszkodzi to turbiny itd?

aha czyli ostrożnie wolno i spokojnie można jechać? na pewno nie uszkodzi to suszarki?

Opublikowano

niech ktos za toba jedzie. jezeli widac czarny dym. to lepiej sholuj. sadza zawali turbine i trzeba bedzie ja czyscic.

Opublikowano
  • Autor

oka rozumiem, sory że marudzę i zawracam d*pę ale nie chce zrobić czegoś pochopnie i później wymieniać turbo...

mam do mechanika jakies 2 km więc myśle że wolno jakoś dojade.

dzięki za odpowiedzi i pomoc

Opublikowano

Najprawdopodobniej pękła Ci rura recylkulacji spalin od kolektora wylotowego do chłodnicy spalin. Weź z blachy ok. 2 mm grubości, wytnij kółko albo kwadrat, taki z 35 mm, zdejmij na zimnym silniku górną osłonę silnika i puszkę filtra powietrza. Popuść dwie śruby w mijejscu wskazanym na rysunku, podłóż tą blachę, dokręć i możesz spokojnie jechać do warsztatu. Posprawdzaj pozostałe miejsca wskazane strzałkami, jednak jeśli to pęknięta rura EGR to zrób jak powyżej opisałem.

92872804593d57aam.jpg

To jest profi przygotowana zaślepka na to miejsce:

7490deb29009d110m.jpg

Opublikowano
  • Autor

sprawa wyjaśniona, była to rura od egr'a...

btw. 2.0 tdi to szrot ;/