Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Płyn w chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie mam dylemat.

Dziś jadę w podróż ok 200km w obie strony, martwi mnie jedna rzecz stan płynu chłodniczego , jest go ok 2-3cm poniżej minimum i tu rodzi się moje pytanie czy mogę bezpiecznie pokonać ten dystans??

Poczytałem dziś odnośnie gatunku płynu który miał bym zalać i wychodzi na to że ma to być G12 z tym że dziś niedziela i wszystko pozamykane tylko orlen otwarty a tam maja borygo lub petrygo ewentualnie Prest..(coś tram) i chyba nie będę ryzykował lania tego poczekam do poniedziałku.

P.S aktualnie w zbiorniczku jest płyn koloru różowego, czy może to być G12 czy raczej borygo. Jeśli borygo to czy mogę do niego dolać G12?? Czy powinienem oczyścić zbiornik przed zalaniem G12.

Pozdrawiam i proszę o wmiare szybką odpowiedz bo za Godzinę muszę wyjechać :)

Opublikowano

Witaj

Moim zdaniem na pewno tam nie masz płynu borygo ...raczej G12 lub G12++

ja na twoim miejscu dolałbym do stanu wody destylowanej i będzie Ok . a jesienią wymieniłbym na nowy płyn taki jak zaleca producent Pozdrawiam :hi:

Opublikowano
  • Autor

Chyba tak tez zrobię dociągne do minimum a jutro sobie kupie G12 lub G12++. A tak w ogóle to czym one się różnią i który jest lepszy ( ++?)[br]Dopisany: 18 Kwiecień 2010, 08:27_________________________________________________P.S może to głupio zabrzmi ale pierwszy raz dolewam płynu do chłodnicy mam na stacje ok 1 km długo muszę czekać aż silnik ostygnie przed dolaniem.

Opublikowano

nic nie musisz kolego czekać tylko dolewaj na zapalonym silniku!!

Opublikowano

W takiej sytuacji nie trzeba na zapalonym.

Dolej do poziomu min wody destylowanej, a jutro sobie kupisz koncentrat i dolejesz do max i wszystko będzie ok.

O nic się nie bój, nawet z tym min poziomem byś obrócił tą trasę i nic by się nie stało, to co jest w zbiorniczku to jest taka rezerwowa ilość płynu dla silnik, a producent sobie oznaczył że ma być w zakresie od min do max. Po prsotu tak jest najbezpieczniej.

A trasa 200 km to żadna trasa, tylko normalny wyjazd.

Opublikowano
  • Autor

Czyli podsumowując doleje wody destylowanej do minimum ( na zgaszonym silniku bo w sumie do stacji mam ok 1 km wiec silnik sie za bardzo nie nagrzej prawda?), a jutro kupuje płyn g12 i poprostu dolewam do max nie musze upszedni oprózniać zbiornika?

Pozdro i dzieki za cierpliwość

Opublikowano

aha no fakt, ale profilaktycznie bym zapalił silnik, gorzej nie będzie

Opublikowano

Po prostu otwórz maskę i dolej, bez żadnych kombinacji. Nic się nie stanie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy a który płyn jest lepszy i czym sie różnią te g12 od g12++ :mysli:

Ile wchodzi płynu juz rozcieńczonego do AVF i AWX bo wie że AVF jest ciut większa chłodnica :decayed: