Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Wyrzuca Olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zamierzam kupić autko audi a4 z silnikiem 1,9 tdi AVF 130km 2003 ,przebieg 184 tys.km.sprawdzajac silnik a mianowice odkrecajac korek od wlewu oleju zauwazylem ze tryska dosc mocno olejem tzn malymi kropelkami oleju-to samo dzieje sie po wyciagnieciu bagnetu pomiarowego stanu oleju (tez wyskakuja stamtad kropelki oleju).do tego wszystkiego tym wypryskom oleju towarzyszyl lekki szary dymek zarówno spod korka jak i spod bagnetu.ten dymek caly czas towarzyszyl wypryskom tzn nie znikal.dodam ,ze auto bylo nagrzane gdyz jest w ciaglym codziennym uzytku.jazda probna byla bardzo udana-nic nie przerywalo,auto bardzo dobrze reagowalo na gaz,plynnie przyspieszalo-nie bylo sie do czego przyczepic.z rury wydechowej zadnego dymu,kopcenia itd.Znalazlem na forum podobny temat,jednakze starej daty i bez konkretnego rozwiazania problemu.dodam jeszcze ,ze sprawdzalem u znajomego ,ktory tez ma a4 2003 ,ten sam silnik 1,9tdi AVF (przebieg okolo 195 tys .km) i u niego zauwazylem dokladnie to samo,tzn pryskalo kropelkami oleju spod korka wlewu i z wejscia bagnetu.Dlatego tez chcialbym sie dowiedziec czy te silniki tak maja czy jest cos nie tak?ale czy mozlwe byloby ze oba sa na wykonczeniu? Znajomy zrobil juz na swoim okolo 6 tys km odkad kupil-to jesli byloby cos nie tak to chyba juz by silnik padł,czy nie?a zapomnialem dodac ,ze bagnet wskazywal,ze oleju jest za duzo,bylo prawie 1 cm ponad maksimum-czy to moze byc przyczyna czy moze po prostu gosc dolewal ,bo mu silnik bral olej?licznik kilometrow dziennych wskazyl ponad 3 tys km-to znaczy ze auto jezdzilo i na takim silniku i nic sie nie dzialo skoro dalej pracuje.Prosze o jakiekolwiek informajce,poniewaz chcialbym byc pewny tego zakupu.Dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Identyczny temat :gwizdanie:

[b6 AVF] Wyrzuca Olej

Opublikowano
  • Autor

Dzien dobry,

Wiem,ze temat jest identyczny,ale tamten jest troche przestarzaly i pomyslalem ,ze mozna by bylo go odswiezyc,poniewaz nazwa tematu jest bardzo trafna a tamten nie zostal raczej tak do konca rozwiazany.Bardzo mi zalezy na tym,aby kupujac autko nie wkopac sie w cos. sorki,za odswiezenie tego samego temaciku!

Opublikowano

jak to są tylko niewielkie kropelki to te silniki tak mają, u mnie z wlewu oleju tez delikatnie kropi olejem i puszcza opary, z bagneta opary też delikatnie idą ale oleju nie zauważyłem, tu masz taki sam temat: http://www.a4-klub.pl/smf/all_pd_dym_z_miarki_oleju-t129068.0.html

heh, co do tego tematu to dawniej mnie to irytowało, teraz śmiać mi się już chce,po tym jak kupiłem moje auto, oglądało je wielu "przenajlepszych" szpeców, każdy z nich uważał że nie ma nad niego machanika, podobnie kilku z mojej rodziny, pierwsze co to odkręcają kurek od wlewu oleju, widzą dym i stwierdzają że silnik skończony :polew: ,porównują do swoich starych 1Z 'ów i AFN 'ów w których dymu nie zobaczy, ja się teraz już śmieje bo autkiem troche pojeździłem i wiem że oleju nie bierze, silnik pracuje dużo ładniej i ciszej niż ich stare rupcie, nie mówiąc o osiągach, no ale i tak nie przetlumaczysz coniektórym mechaniorom :wink4: heh aż dziw bierze ale realia są takie że 90% tych przemechaników zakończyło proces edukacji na poziomie Nyski lub Fiata 125p, jak człowiekowi przyjdzie cokolwiek naprawić to lepiej samemu poczytać i sobie zrobić bo się nie ma za kogo złapać w okolicy

Opublikowano

Jak zakupilem swoje auto to koledzy w pracy odkrecili mi korek od wlewu oleju i rowniez wyrzucalo troche oleju tak samo sie dzialo jak wyjeli miarke, zaczeli mnie straszyc, ze silnik juz pewnie na wykonczeniu a tymczasem auto mam juz ponad 1,5 roku przejezdzilem nim 38 tys i nic sie zlego z silnikiem nie dzieje, auto sie zbiera jak powinno, malo pali i co najwazniejsze od wymiany do wymiany oleju nie dolewam. Podpinalem pod vaga i korekcje wtryskow sa w normie. Wiec jesli silnik bylby juz na wykonczeniu to bym tych 38 tys nie przejezdzil. A tym, ze wyrzuca mi olej sie nie przejmuje, porostu po kiego odkrecac korek w czasie pracy silnika, chyba po to zeby zostac popryskanym olejem :). Kolego pamietaj kazdy bedzie mial swoje zdanie na ten temat, jeden ci powiem ze to nic zlego a drugi, ze juz silnik padniety i ma przedmuchy. W kazdym badz razie ja sie tym nie przejmuje i jezdze dalej.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za posty.trochę mnie uspokoiły.mam nadzieję,że to autko to będzie dobry wybór.pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Zamierzam kupić autko audi a4 z silnikiem 1,9 tdi AVF 130km 2003 ,przebieg 184 tys.km.sprawdzajac silnik a mianowice odkrecajac korek od wlewu oleju zauwazylem ze tryska dosc mocno olejem tzn malymi kropelkami oleju-to samo dzieje sie po wyciagnieciu bagnetu pomiarowego stanu oleju (tez wyskakuja stamtad kropelki oleju).do tego wszystkiego tym wypryskom oleju towarzyszyl lekki szary dymek zarówno spod korka jak i spod bagnetu.ten dymek caly czas towarzyszyl wypryskom tzn nie znikal.dodam ,ze auto bylo nagrzane gdyz jest w ciaglym codziennym uzytku.jazda probna byla bardzo udana-nic nie przerywalo,auto bardzo dobrze reagowalo na gaz,plynnie przyspieszalo-nie bylo sie do czego przyczepic.z rury wydechowej zadnego dymu,kopcenia itd.Znalazlem na forum podobny temat,jednakze starej daty i bez konkretnego rozwiazania problemu.dodam jeszcze ,ze sprawdzalem u znajomego ,ktory tez ma a4 2003 ,ten sam silnik 1,9tdi AVF (przebieg okolo 195 tys .km) i u niego zauwazylem dokladnie to samo,tzn pryskalo kropelkami oleju spod korka wlewu i z wejscia bagnetu.Dlatego tez chcialbym sie dowiedziec czy te silniki tak maja czy jest cos nie tak?ale czy mozlwe byloby ze oba sa na wykonczeniu? Znajomy zrobil juz na swoim okolo 6 tys km odkad kupil-to jesli byloby cos nie tak to chyba juz by silnik padł,czy nie?a zapomnialem dodac ,ze bagnet wskazywal,ze oleju jest za duzo,bylo prawie 1 cm ponad maksimum-czy to moze byc przyczyna czy moze po prostu gosc dolewal ,bo mu silnik bral olej?licznik kilometrow dziennych wskazyl ponad 3 tys km-to znaczy ze auto jezdzilo i na takim silniku i nic sie nie dzialo skoro dalej pracuje.Prosze o jakiekolwiek informajce,poniewaz chcialbym byc pewny tego zakupu.Dziekuje i pozdrawiam

Dosłownie wczoraj pisałem to samo w innym temacie

Szok.

Ludzie tam to jest opisane do bólu.

Kolejny specjalista co otwiera silnik na PD w czasie pracy.

Boże chroń.

Szkoda słów.

ZC

• 3 lata później...
Opublikowano

Dobra a co jeżeli te przedmuchy występują też po ściągnięciu przewodu od tego czegoś :PImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting ?

Btw Mucha ten dymek jaki miał zapach? Bo u mnie to zapewne spaliny są. Silnik dobrze wchodzi w obroty, kręci w zime, raczej nie bierze oleju.. tu mam problem cieknącym egr więc jasno nie umiem stwierdzić. Jest to moje 1tdi więc się trochę martwię. W końcu chce go dobrze przyinwestować :(.