Jump to content
IGNORED

Nie dzialaja tylne glosniki.


Recommended Posts

Witam wszystkich, licze na wasza pomoc wiec mam pytanie. Po kupieniu A4 mialem problemy z orginalny radiu ''audi concert'' , postanowilem wymienic i tu zaczely sie problemy. po zmianie radia (nowe sony) przestaly dzialac tylne glosniki, PROSZE was o pomoc jak pomieszac w kablach zeby bylo wszystko o.k. Z gory wielkie dzieki :a4fan:

Link to comment
Share on other sites

ja miałem audi chorus radio(orginalne)i tez nie działały głośniki,bo radio było dwu kanałowe i grał tylko przód,wiec kupiłem sobie blaupunkta ale starałem sie kupić z takimi wejściami aby nie wymieniac kostek,wyjąłem orginalne radio,wstawiłem nowe pstryk,pstryk kosteczki i gitara :cool:

Link to comment
Share on other sites

Naprawde było już tego sporo!!! Masz Kostke miniISO (taka mała żółta), w tej kostce są kable z sygnałem + dla "aktywnych" tylnich głośników wspólna masa oraz kabel zasilający aktywny wzmacniacz (zamontowany na tylnym głośniku po stronie kierowcy). Możesz albo pominąć wzmacniacz (kwestia odlutowania przewodów) i podłączyć się pod kostke standard ISO, albo (jeśli masz w radiu) dać na kostkę sygnał z wyjścia liniowego. Jest też opcja zakupienia adaptora do radia bez wyjścia liniowego (miałem taki w ręku 120PLN ale nie wiem jak działa). I ostatnie rozwiązanie wyjmij ori głośniki wstaw pasywne i graj na cztery z końcówki mocy z radia.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

dokładnie tak jak pisze RafQ ...

Link to comment
Share on other sites

Możesz albo pominąć wzmacniacz (kwestia odlutowania przewodów) i podłączyć się pod kostke standard ISO, albo (jeśli masz w radiu) dać na kostkę sygnał z wyjścia liniowego.

pierwsze pytanie jak wyglada wyjscie liniowe w radiu (moje radio jvc) bo nie mam pojecia czy mam owe cudo.

drugie pytanie dotyczy przelutowania przewodow. na kostce od tylnych glosnikow mam 4 kable 2 sa od glosnikow jeden od zasilania i jeden od masy (jak sie domyslam).te dwa mam podlaczyc pod radio a przy tylnym glosniku wyjac te same 2 kable z kostki i dwa ktore ida na drugi glosnik i je razem podlaczyc omijajac wzmacniacz ?? dobrze mysle ?? nie bedzie to wtedy szeregowe polaczenie i tylne glosniki beda w mono grac ??

a i jeszcze jedno idzie te kable co do wzmacniacza ida (z zoltej kostki) podlczyc gdzies pod radio (zeby wzmacniacz dostawal prad) zeby nie trzeba bylo przekladac kabli i robic takie zamieszanie ??

Link to comment
Share on other sites

Witam ja zrobiłem troszkę inaczej.

Wzmacniacz zasiliłem kablem P.CONT z radia (czyli + na wzmacniacz brany z radia lub elektryczna antena) bodaj że dolny środkowy pin w miniISO(mała żółta wtyczka).

Na końcu kabla minusowego głośnika tylnego lewego z wtyczki ISO wlutowałem rezystor 100om/1W.

Na końcu kabla minusowego głośnika tylnego prawego z wtyczki ISO wlutowałem rezystor 100om/1W.

Zmostkowalem je i podpiołem pod minus wtyczki miniISO (środkowy pin na wtyczce)

Plus głośnika tylnego lewego z wtyczki ISO wpiołem w lewy pin wtyczki miniISO

Plus głośnika tylnego prawego z wtyczki ISO wpiołem w prawy pin wtyczki miniISO

Dodanie tych 2 rezystorów spowodowało to że nie mam trzasków w głośnikach tylnych jak ich nie było to trzaskało bo sa zmostkowane 2 masy z radia.

A dodam że wzmacniacz mam NOKI i głośniki tylne też, natomiast przednie głośniki wymieniłem na nowe.Efekt jest za***isty a koszt jaki poniosłem to 10 zł (nowa wtyczka ISO audio na 4 głośniki, koszulka termokurczliwa,2 rezystory, wsuwki do gniazda miniISO) facet w warsztacie caraudio chciał za to 100zl i powiedział że nie da się tego zrobić i chciał mnie jeszcze naciągnąć na nowe głośniki i nową instalacje

Mam nadzieje że jakaś w miarę prosto to wyjaśniłem

A radio jakie mam to KENWOOD

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dziwne Ja nie nie wlutowalem zadnego rezystora i mam bardzo ładny dzwiek w aucie nic nie trzeszcz i nie szumi Pozdrawiam :a4fan:[br]Dopisany: 15 Sierpień 2007, 20:57 _________________________________________________Dziwne Ja nie nie wlutowałem żadnego rezystora i mam bardzo ładny dźwięk w aucie nic nie trzeszcz i nie szumi Pozdrawiam :a4fan:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...