Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BRD] wymiana ecu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam . na wstępie zacznę od auta jakie posiadam , audi a4 b7 2.0 tdi 170 ps typ silnika BRD.

Przymierzam się do wymiany komputera silnika ecu. Stwierdzam że nie jest to takie proste.

W moim aucie stwierdzono uszkodzenie ecu ponieważ stracił moc podczas ruszania i w dodatku dochodzi z turbiny hałas ( dosyć głośny szum podczas spadania obrotów) zakupiłem to autko w lutym tego roku i po otworzeniu boksu od komputera stwierdzono że komputer był już raz wymieniany co stwierdzono po dacie produkcji sterownika.

Sterownik posiada date 11-02-2009 a samochód jest z roku 2006.

następnie po podłączeniu vag w bloku 17 instrument nie pokazuje żadnego 14-to cyfrowego kodu immo.

Prawdopodobnie ktoś ominął immo ponieważ odpalam do tym plastykowym kluczykiem , a na desce nie pokazuje się żadna kontrolka od immo.

Wszystko co zostało wymienione w tej sprawie to:

- turbosprężarka

- zawór turbo wraz z zaworkami od recylkulacji spalin i przewodami podciśnienia,

- filtr cząsteczek wypalony do zera.

- sprawdzone pompo wtryski

- zawór egr

- przepływomież

no i w dalszym ciągu nie ma mocy jak 170 koni a sterownik silnika nie wywala żadnego błędu.

Dodam jeszcze że przez ostatnie 2 dni auto odzyskało moc i turbinka ucichła, ale tylko przez 2 dni.

Na to wychodzi że komputer coś zle steruję!!! prawdo podobnie zle steruje kierownicami turbo sprężarki.

Na wolnych obrotach gruszka jest podciągnięta do góry po czym przy dodaniu gazu i zwolnieniu gruszka powinna się opuścić na dół i ustawić kierownice pionowo celem zwolnienia obrotów turbo.

Stwierdziłem że opada na chwilę ale nie do konca co powoduję ten hałas i w dodatku brak błędu przeładowania!

no troszkę się rozpisałem.

głównie chodzi mi jak zmienić ten sterownik nie posiadając 7-mio cyfrowego pinu, kodu dilera oraz daty do zalogowania się w opcje silnik - logowanie 11. Bez tego pinu nic nie zrobię a u dilera nie chcą mi podać bo mówią zę to tajne!!!!!

proszę o pomoc o jakiś opis jak mam to zrobić, jak zdobyć pin bo jestem załamany a mieszkam w angli a tu same tęmpole są!!!!!

posiadam instrukcję jak to zrobić ale bez pinu to albo diler koszt 1200 funtów albo rozbiórka.

http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/Immo3-ecu-swapping.html

pomóżcie proszę.

Opublikowano

mam podobny problem, tez bede musial wymienic lub naprawic ecu. u mnie objawy coraz czesciej wystepuja, a sa nastepujace: spadek mocy, czasem zapala sie i mryga spprezynka od swiec zarowych - wtedy to tylko uruchomienie ponowne silnika kasuje blad, dosc czesto zawiesza sie przekaznik w ecu, aby uruchomic silnik musze otworzyc maske i na wlaczonym zaplonie lekko puknac w boxa od edu, wtedy slychac klik i zapalaja sie kontrolki od silnika i rozgrzewanie swiec zarowych