Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] BRC Sequent 24 - byc moze w moim adrq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam goraco :hi:

Powaznie zastanawiam sie nad montazem podtlenku LPG :naughty: w moim adrq.

Od jakiegos juz czasu przegladam istniejace watki dot. instalacji i doszedlem do wniosku, iz wlasnie BRC Sequent 24 winna byc odpowiednia do mojej taczki.

Czytajac watek "[ALL Pb] LPG - Dobre warsztaty oraz montażyści" natknalem sie na serwis "abart" z Wroclawia, ktory to poleca kilku juz naszych kolegow z zacnego grona forumowiczow.

Na stronce serwisu znalazlem "zestaw", ktory mnie intersuje: http://www.abart.com.pl/pl/10/instalacja-brc-sequent-24 i mam kilka pytan do fachowcow w tym temacie:

1. Do wyboru jak rozumiem sa dwa reduktory: Reduktor BRC Genius MAX TH2O (mocniejszy) oraz Reduktor BRC Genius MB TH2O (slabszy ?), ktory bedzie sie lepiej sprawowal?,

2. Wtryski o oznaczeniu BRC IN03 - beda dobrym wyborem ?

Odnosnie autogazu nie posiadam zbyt duzej wiedzy, takze kazda sugestia, opinia bedzie dla mnie bardzo wazna i cenna.

Cena jaka podaja to 2800 zl + 100 zl za "Zawór tankowania pod klapką wlewu benzyny" - czy cena ta jest odpowiednia do ceny spotykanej na rynku.

Mysle takze nad wiekszym zbiornikiem- w ich ofercie jest wlasnie "Zbiornik toroidalny o pojemnosci do 70 litrów" za dodatkowe 100 zl.

Podaja wymiary http://www.abart.com.pl/pl/36/zbiorniki , lecz za duzo mi one nie mowia- czy w kole zapasowym taki zbiornik sie pomiesci ?

Generalnie jestem sklonny wylozyc taka kaske, ale chcialbym uslyszec co sadzicie o takim zestawie. Kazda mysl sie przyda.

Pozwole sobie jeszcze wkleic ocene tej instalki, ktora znalazlem gdzies w goglach:

"Instalacja jak i inne, od strony użytkownika nie ma zdecydowanych zlet, ani wad, jeżeli tylko zoetanie poprawnie skonfigurowana po montażu, to nie powinno byc większych kłopotów. Wtryskiwacze są podatne na "sklejanie" - dobrze było by, aby pomiędzy listwą wtryskiwaczy a reduktorem zamontowali filtr-odżutnik oleju. Dobrze też szczególnie przed nadejściem zimy zainwestować w dokładne czyszczenie reduktora i wtryskiwaczy, a tak po za tym to jeździć i już.

PS. Po montażu zalecam przeprowadzenie kilku testów przed zapłatą za montaż:

1 - układ powinien przechodziś na gaz po osiągnięciu przez reduktor temp. max 30 stopni - wyższa temperatura przełączania nie ma żadnego uzasadnienia merytorycznego

2 - obroty przełączania - nie powinny być ustawione na więcej niż 600 - wyższe obroty przełączania nie mają żadnego uzasadnienia,

3 - silnik powinien przechodzić z benzyny na gaz bez żadnego wyczuwalnego zachwiania obrotów, na postoju, a w czasie jazdy - bez żadnego szarpnięcia.

4 - w czasie jazdy należy sprawdzić dwie sytuacje

1 - ruszamy wżucamy "2" odpuszczamy gaz tak aby silnik sam "ciągnoł" bez dodawania gazu (na benzynie sprawny samochód to potrafi) i gwałtownie wciskamy pedał gazu do podłogi - samochód musi płynnie przyśpieszyć baz żadnych szarpnięć

2 - dynamiczne rozpędzenie na I, II, III, IV biegu powiedzmy do 4 - 5 tyś. obrotów, potem gwałtowne odpuszczenie gazu i po powiedzmy 30 sekundach wysprzęglenie - silnik schodząc z obrotów nie może spaść poniżej nominalnych obrotów biegu jałoweg.

Ostatnio często spotykam się z samochodami ustawionymi w taki sposób że sobie z tym nie radzą, jeżeli po montażu zrobisz taki test i zauważysz podobne objawy - moja rada - nie płać dopóki samochód nie będzie jeździł dobrze. W przypadku instalcji IV generacji (wtrysk sekwęcyjny) nie może być żadnej różnicy pomiędzy pracą silnika na gazie i na bęzynie. Nie dopuszczalne są zadne szarpania, przydechy lub tym podobne, objawy których nie ma na benzynie."

dzieki i pozdrawiam :good:

YaBoLeK

Opublikowano

:hi:

mam właśnie taki setup o jakim piszesz, jeśli chodzi o reduktor to mam ten słabszy czyli Reduktor BRC Genius MB TH2O i w 100% jest OK, cała reszta taka jak opisana na stronie tych gazowników, jeśli chodzi o cenę to ja płaciłem 2800 z butlą w kole zapasowym,podobno największa możliwa 52l - nie wystaje ponad poziom podłogi, przy większych będziesz musiał wyrównywać podłogę. Co do wlewu we wlewie paliwa nie płaciłem ekstra więc możesz się z nimi potargować. Ogólnie ta instalacja godna polecenia, ja machnąłem już 90 tyś km i tylko wymieniam filtry co 15 tyś. Spalanie gazu ok 11,5 w mieście, na trasie ok 10 litrów.Osobiście polecam :hi:

Opublikowano

Auto identyczne jak moje. U mnie:

BRC SQ24:

-elektronika: BRC SQ24 MY07

-wtryskiwacze: BRC pomarańczowe

-reduktor: BRC Genius MB 1500

-butla w kole zapasowym (wchodzi gazy 42-43 ltr)

Śmigam od listopada 2008 (w tej chwili dobijam do 40 tys. km) i jestem bardzo zadowolony :). Zapłaciłem za montaż 3000 złotych.

Jeśli się zdecydujesz to m.in. ważne żeby butla była zamontowana do "jazdy do przodu"-u mnie naklejka na butlę przy zderzaku a zawór od strony maski.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki chlopaki :drunk:

Milo sie czyta takie slowa :good:

Jeszcze tylko chcialem zadac pytanie odnosnie "Jeśli się zdecydujesz to m.in. ważne żeby butla była zamontowana do "jazdy do przodu"-u mnie naklejka na butlę przy zderzaku a zawór od strony maski."

Czy jest to bardzo wazne? Rozumiem, ze rzuci sie to w oczy? Ogladalem w galerii tej firmy i montuja zwykle tak jak tu http://www.abart.com.pl/pl/gallery/7,a4-3-0/5,audi-a4-3-0 - fotka http://www.abart.com.pl/site/pliki/galerie/s/6ea9ab1baa0efb9e19094440c317e21b.jpg albo http://www.abart.com.pl/pl/gallery/17,s4-brc/15,audi-s4-brc - fotka http://www.abart.com.pl/site/pliki/galerie/s/ac627ab1ccbdb62ec96e702f07f6425b.jpg (tzn, czy da sie to obczaic patrzac na butle).

Jesli chodzi o zbiornik to bede staral sie wziac najwiekszy jaki sie tylko da, w kole (tak aby wystawal max ok 5 centow).

Jutro bede we Wrocq, takze postaram sie podjechac do nich i pogadac chwilke.

pozdrowka :hi: