Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Regeneracja wahaczy - pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego Chowix ja w swojej ex B5 też pokusiłem się o regeneracje wahaczy w sprawdzonej przez znajomych mechaników firmie mieszczącej się w Katowicach przy ulicy warszawskiej. Sam wiesz jakie są drogi w naszych okolicach a ja nie jeżdżę jak "niemiecki emeryt". Kompletnie zregenerowany przód wytrzymał u mnie 33 000 km bez najmniejszego szwanku, później sprzedałem niuńke znajomemu i on też zrobił jeszcze ponad 10 000 i pocisnął do żyda nadal bez problemu. Obecnie poszedł mi zawias w B6... przeczytałem całe 28 stron wątku

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_master_sport_opinie_i_test_online_wahaczy-t24247.0.html i doszedłem do wniosku że w tych samych pieniądzach co MasterSport mam regenerowane i nie muszę się martwić czy mi się rozsypią po 5000 km czy po 25000 km. To moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać.

Wybór należy do Ciebie.

Dla zainteresowanych namiary na regeneracje:

WARSZTAT MECHANICZNY KRZYSZTOF KRUPIŃSKI ROK ZAŁOŻENIA 1948

ŚLĄSKIE, 40-008 KATOWICE, WARSZAWSKA 60

Naprawa przekładni kierowniczych, wahaczy gałek drążków układu kierowniczego wszelkich typów osobowych i ciężarowych.

OT: Chowix można zrobić po sąsiedzku jakiegoś spota na Klimoncie :mysli::drunk:

A możesz ceny podać jakie krzycza za zregenerowanie? Trzeba swoje stare oddać czy mozna na podmiankę dajesz stare oni oddaja zregenerowane? Robia z wysyłką?

Opublikowano

Dzwoniłem tam w piątek i koleś wyliczał mi ile za poszczególne elementy ale nie spamiętałem, bo interesowała mnie cena za cały przód bo będę wymieniał wszystkie.

Całość powiedział 600 zł. Czy robią z wysyłką nie wiem, bo nigdy nie pytałem ponieważ mam do nich 20 km więc sekund 5 i jestem (choć wątpię aby wysyłali ponieważ działa to na zasadzie że przywozisz swoje stare a odbierasz już zregenerowane). Tylko pierw musisz zadzwonić zapytać czy aktualnie mają zawias do Twojego modelu na podmiankę.

Opublikowano
  • Autor

No to wychodzi taniej bo licząc 8 wahaczy to mamy 75 zł a pewnie chodzi też o drążki kierownicze i stabilizatory. Chociaż sam nie wiem jutro ja zadzwonię tam z rana to dowiem się o ceny i napisze ;)

Opublikowano

Pytalem o łączniki stabilizatora - tego nie robią bo sie to rozlatuje. Jesli chodzi o tą część to wyłącznie oryginały z Lemfordera - nie są drogie.

Opublikowano
  • Autor

no to przeliczając 600zł na 8 wahaczy ~75zł za jeden. To nie ma tak tragicznie :rolleyes: No to teraz zbieram na zawieche :kwasny:

Opublikowano

no to przeliczając 600zł na 8 wahaczy ~75zł za jeden. To nie ma tak tragicznie :rolleyes: No to teraz zbieram na zawieche :kwasny:

600 zł pod warunkiem że sam sobie to zdemontujesz i sam założysz. W naszych okolicach taka impreza w warsztacie to minimum 200 zł.

Ja biorę się za to sam, bo mam na to warunki i już pewną wiedzę, a nie jest to łatwa impreza bo niektorych śrub nie można wyjąć (to pół biedy bo utniesz śruby, założyć nowe to już większe wyzwanie)

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli chodzi Ci o kanał to niestety nie posiadam ;) ale już nieraz leżałem pod autem podnosząc go wysoko i zabezpieczając go ładnie ;) "co się nie da jak się da" hehe ;) Za 200zł to wole sobie za tą kasę zbieżność ustawić :hi:

Opublikowano

Do wymiany wahaczy nie trzeba kanału bez problemu mozna zrobić na podwórku pod chmurką. Miłej roboty chłopaki jak przetrzecie szlak to i ja pewnie wezmę regenerowane oby jak najpóźniej.

Opublikowano
  • Autor

Jutro zadzwonię na namiary od BEKACZU i od razu napisze co i jak ;) Oby było tanio !! :notworthy:

Opublikowano

Nie miałem na myśli kanału. Owszem przydałby się, ale nie jest niezbędny. Chodziło mi raczej o własny garaż lub kawałek czegoś w stylu działki. Przecież nie będziesz rozkopywał pół auta w mieście pod blokiem.

Chowix jak będziesz dzwonił to pospisuj dokładnie ceny ile biorą za poszczególne wahacze bo ja pytałem ogólnie o całość, nie zapomnij zapytać o końcówki drążków kierowniczych bo to tez się wymienia przy wahaczach.

Opublikowano
  • Autor

Tak garaż i plac to mam wystarczający ;)

No więc mam już cennik :)

Wahacze góra (całość) = 200zł, czyli jeden 50zł

z dołem już nie jest wesoło..

2szt "banany" 140zł

2szt "proste" 200zł

Dół = 340zł

Drążki kierownicze 40zł szt

O stabilizatorach powiedział mi że trzeba te ori po 2000roku

Tyle się dowiedziałem :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I jak próbował ktoś zregenerowac wahacze? bo u mnie górne po prawej zaczynają postukiwać i chyba poszukam starych i spróbuję podesłac do regeneracji.

Opublikowano

A powie mi ktoś na czym dokładnie ta regeneracja polega?

Opublikowano
  • Autor

No niestety jak narazie brak funduszy i autko stoi ;) ale w sierpniu albo lipcu się za to zabiorę :)

co do zdzis, to wydaje mi się że na wymianie tulejów wahacza itd tych gum.

:hi:

Opublikowano

Przecież gumy tak się nie niszczą jak kule

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie chodzi o to, że oddajesz swoje wahacze a oni Ci dają już inne zregenerowane :hi:

Opublikowano

Ta czyli dajesz rozdupczone i dostajesz mniej rozdupczone? Po prostu chciałbym wiedzieć na czym polega regeneracja i czy faktycznie jest swojej ceny warta.

Opublikowano
  • Autor

Przeczytaj wątki na forum.. Jeżeli to nie pomoże zadzwoń do firmy i się zapytaj. Ogólnie chodzi o wymianę tych tulei.

Opublikowano

To średnio się opyla, dołożę drugie tyle i mam nowe lemki.

Opublikowano
  • Autor

Twój wybór :hi: Pytałeś - odpowiedziałem