Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Multitronik szarpie przy zatrzymywaniu na zimnym oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:

Proszę o pomoc jestem zielony co do tej skrzyni nawet nie wiem jak zrobić adaptacje i czy to by pomogło.

Problem polega na szarpaniu w momencie zatrzymywania samochodu na zimnym motorze.Szarpnięcia występuja od samego początku ale są łagodne potem nasilają się a po dalszej jezdzie słabną i znikają powiedzmy po 20 moze 30min.Zaznaczam ze szarpie w momencie prawie pełnego zatrzymania pojazdu.Sprawdzałem na opcji: sekwencyjnej zmianie biegów problem znika nie szarpie samochodem przy zatrzymywaniu.Mechanik wymienił olej weszło go 4,7 litra chociaż w skrzynce jest 7,7litra.Pilnie potrzebna pomoc. ;(

Opublikowano

VAG ????????

Opublikowano
  • Autor

Prosił bym o uściślenie tego vag... Zależy mi na tym i mam nadzieje ze nie jest to zbyt drogie. :>[br]Dopisany: 18 Maj 2010, 22:46_________________________________________________Sprawdziłem tabliczkę znamionową:

Jest to skrzynia AVF ze sterem GJA

i model 8E2 czyli 7 lamelowa

postaram się dodać zdjęcie tej tabliczki możliwe ze coś zle szczytałem.

Pomóżcie panowie z tym problemem.Z dwa tygodnie najwcześniej mogę go podpiąć pod kompa.

Czy przy wymianie oleju powinno wejsc 4,7litra a reszta zostaje?

QrdKA.jpg

Opublikowano

Przede wszysykim to silnik masz AVF a oznaczenie skrzyni to GJA. Oznaczenie 8E2 które znalazłeś na wlepce serwisowej dot. wersji nadwozia a nie oprogramowania skrzyni...

Zapraszam do zapoznania się z tematem przekładni bezstopniowej montowanej w Audi:

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_b7_multitronic_encyklopedia-t94996.0.html

Przy wymianie statycznej do skrzyni wchodzi niecałe 5L - dzieje się tak dlatego, że spuszczając olej wywalasz ze skrzyni tylko jakieś 60% starego ATF (reszta zostaje na zaworach, w układzie hydraulicznym, w układzie chłodzenia itd.). Dopiero przy wymianie dynamicznej gdy pompujesz nowy ATF do skrzyni wypłukując tym samym stary olej (przy włączonym silniku - pracuje wtedy pompa, chłodzenie, przestawiasz lewarek między pozycjami PRNDS aby umożliwić pracę zaworom i hydraulice) - używasz wtedy 8L.

Szarpanie na zimnym może wynikać z wielu rzeczy - brak poprawnej adaptacji sprzęgła. Nieprawidłowy olej. Nadal nie wiadomo jaki masz sterownik i ile lamel oraz jaką wersję oprogramowania ma skrzynia. Generalnie dla tej usterki ASO w Niemczech montowało 7 lamel (oczywiście w przypadku gdy skrzynia miała ich 6) i wrzucało poprawioną wersję oprogramowania skrzyni (3261) w ramach akcji serwisowej 37C9.

Zacznij od zapiecia VAGa i sprawdzenia nr sterownika i wersji oprogramowania. Dzięki temu będzie można sprawdzić co rzeczywiście siedzi w Twojej skrzynce. Jeśli nie dysponujesz interfejsem - rozejrzyj się na forum za lokalnym spotem, koledzy na pewno pomogą (dział Zlociki i Spociki). Poniżej przykład odczytu ze sterownika GWX montowanego dla silnika AVF (na czerwono zaznaczona wersja sterownika - na zielono wersja oprogramowania).

vagmultib.jpg