mily Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 Witam! Dostałem mandat za niszczenie zieleni, bo stanąłem u siebie na osiedlu 2 kółkami na zieleni bo się autko nie zmieściło, na miejscu pozostawionym przez innych. Dostałem oczywiści informację za wycieraczkę, olałem. Później ta karteczka znalazła się w skrzynce na listy, olałem. Dziś przyszli osobiście do domu, powiedziałem że nie mam czasu i żeby się bujali. O co chodzi, co oni się tak boją, czy mogę się jakoś wymigać od tego mandatu?
soolek Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 Jeżeli zrobili Ci fotkę (chyba często tak robią), to się nie wymigasz. Jak ich teraz też olałeś, to sprawa trafi pewnie do sądu.
Guregoru Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 Trzeba było przyjąć mandat i go po prostu nie płacić (za 100 zł i tak cię nie będą ścigać)
mily Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Opublikowano 20 Maja 2010 Znaczy źle się wyraziłem to nie był mandat tylko taka informacja że mam się wstawić na wyjaśnienie dotyczące niszczenia zieleni. Pewnie jak pójdę to mi wystawią mandat.
bialy986 Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 Czy aby na pewno za wycieraczką był mandat?Raczej wezwanie by Ci wystawili(nawet jeśli do tego wykroczenia-art.144&1KW-zrobili by zdjęcie to i tak pierw jest wezwanie do siedziby SM.Mandat jest za to od 50-500zł.Jeśli nie było fotki zawsze się możesz upierać że stałeś na klepisku a nie na zieleni.Sprawdz dokładnie co dostałeś,może się skończy na pouczeniu
mily Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Opublikowano 20 Maja 2010 Jeżeli zrobili Ci fotkę (chyba często tak robią), to się nie wymigasz. Jak ich teraz też olałeś, to sprawa trafi pewnie do sądu. Do sądu?? Chyba ich pogięło, nie mam czasu łazić po sądach.[br]Dopisany: 20 Maj 2010, 10:02_________________________________________________ Czy aby na pewno za wycieraczką był mandat?Raczej wezwanie by Ci wystawili(nawet jeśli do tego wykroczenia-art.144&1KW-zrobili by zdjęcie to i tak pierw jest wezwanie do siedziby SM.Mandat jest za to od 50-500zł.Jeśli nie było fotki zawsze się możesz upierać że stałeś na klepisku a nie na zieleni.Sprawdz dokładnie co dostałeś,może się skończy na pouczeniu Dokładnie tak narazie jest wezwanie, źle się wyraziłem, sorrki.
soolek Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 Jeżeli zrobili Ci fotkę (chyba często tak robią), to się nie wymigasz. Jak ich teraz też olałeś, to sprawa trafi pewnie do sądu. Do sądu?? Chyba ich pogięło, nie mam czasu łazić po sądach.[br]Dopisany: 20 Maj 2010, 10:02_________________________________________________ Czy aby na pewno za wycieraczką był mandat?Raczej wezwanie by Ci wystawili(nawet jeśli do tego wykroczenia-art.144&1KW-zrobili by zdjęcie to i tak pierw jest wezwanie do siedziby SM.Mandat jest za to od 50-500zł.Jeśli nie było fotki zawsze się możesz upierać że stałeś na klepisku a nie na zieleni.Sprawdz dokładnie co dostałeś,może się skończy na pouczeniu Dokładnie tak narazie jest wezwanie, źle się wyraziłem, sorrki. Ale im to wisi. Jak Ty nie masz dla nich czasu, to dla sądu będziesz musiał znaleźć :gwizdanie:
bialy986 Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 Więc tak,jak masz wezwanie i jest napis foto to zrobili zdjęcia (mandat będzie napewno).Natomiast jeśli nie ma,to możesz iść i tłumaczyć się że stałeś na klepisku dwoma kołami i "coś tam coś tam" i wówczas albo wytargujesz na pouczenie albo na kolejne wezwanie na poczte(czyt.opłacenie mandatu )
rafalekx Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 Tylko że teraz to już ciężko będzie o 50 zł Więc licz raczej na wyższą kwotę i potwierdzam że 50-500 zł za to dają Najgorsze jest to że bardzo często sąsiedzi dzwonią i straż przyjeżdża w interwencji Tak było w moim przypadku, podobno jakaś sąsiadka zrobiła zdjęcia i zadzwoniła (niestety trudno powiedzieć jaka, bo może to być jedna w 500 staruszek mieszkających na tym osiedlu...). Fakt że stałem wtedy 4 kołami tak żeby ani chodnika ludziom nie blokować, ani przejazdu innym... no ale to dla nich nie jest wytłumaczenie Mimo że na tym "trawniku" już wyjeżdżone koleiny bo każdy tam staje :gwizdanie: Więc u mnie na 50 zeta się skoczyło, nigdzie nie latałem bo akurat jak wsadzali świstki musiałem gdzieś jechać i mnie zatrzymał, chciał dać 150 ale wytargowałem...
Rekomendowane odpowiedzi