Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Spadek mocy, problem z turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pewien problem z doładowaniem w mojej A4 110KM (245tys km). Jakiś czas temu zauważyłem spadek mocy, pojechałem do mechanika, na VAGu wyszło, że jest brak doładowania, podkręcił mi coś na turbinie (jakiś zawór chyba) i było prawie OK, łapał moc przy ok 3 tys obr ;/. A teraz znowu zauważyłem spadek mocy, nie idzie tak jak trzeba. Byłem dziś u mechanika i znowu był błąd, mam jechać w środe na sprawdzenie turbiny. Bardzo się nie znam ale intercooler jest troche zaolejony. Czy to może oznaczać że turbina padła? Co może być przyczyną takiego zachowania auta?

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie znam. Jutro mam jechać do mechanika to się dowiem co się dzieje. Najciekawsze jest to, że gdy pojawi się błąd i tzw praca serwisowa silnika i wyłączy się silnik nawet podczas jazdy na chwile i potem znowu uruchomi to tak jakby komputer się "resetował" i działa wszystko poprawnie

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pewien problem z doładowaniem w mojej A4 110KM (245tys km). Jakiś czas temu zauważyłem spadek mocy, pojechałem do mechanika, na VAGu wyszło, że jest brak doładowania, podkręcił mi coś na turbinie (jakiś zawór chyba) i było prawie OK, łapał moc przy ok 3 tys obr ;/. A teraz znowu zauważyłem spadek mocy, nie idzie tak jak trzeba. Byłem dziś u mechanika i znowu był błąd, mam jechać w środe na sprawdzenie turbiny. Bardzo się nie znam ale intercooler jest troche zaolejony. Czy to może oznaczać że turbina padła? Co może być przyczyną takiego zachowania auta?

:shocked: czyzby mechanik rozregulowal sztange przy turbinie .... :thumbdown:

Niestety nie znam. Jutro mam jechać do mechanika to się dowiem co się dzieje. Najciekawsze jest to, że gdy pojawi się błąd i tzw praca serwisowa silnika i wyłączy się silnik nawet podczas jazdy na chwile i potem znowu uruchomi to tak jakby komputer się "resetował" i działa wszystko poprawnie

autko przechodzi w tryb serwisowy [tzw.notlauf] ... po zgaszeniu motorka i ponownym odpaleniu znowyu powraca do ustawien fabrycznych.

bez logów dynamicznych (co i jak było opisane na forum) ciezko jest stwierdzic co jest przyczyna ....

Opublikowano
  • Autor

Mechanik stwierdził, że turbina się powoli kończy :kwasny: Jest olej w niej.

Już rozpocząłem poszukiwania nowej. Może ktoś się orientuje jak to jest z regeneracją?Cena, efekty itd

Opublikowano

szukaj od AWX'a - 700-1000pln

Opublikowano
  • Autor

szukaj od AWX'a - 700-1000pln

AWX? Jak mój jest AFN!!! AWX jest na pompowtryskiwaczach to będzie pasował????

Opublikowano

Ja bym sobie na razie dal spokoj z nowym turbulum, a zlikwidowal bym pierw przyczyne Twojego problemu.

Rozni u nas sa mechanicy i jesli nei potrafia naprawic to bardzo lubia wymeinaic na nowe.

Widziales gdzie patrzyl i ile tego oleju??

jeszcze jedno: mechanik pewnei sprawdzil tylko bledy, tak??

Podstawa w takim przypadku to logi dynamiczne.

Nie dlugo bede w Twojm rejonie (chyba), okolice Ożarowa to mozemy cos pokombinowac.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co widziałem to mechanik, popryskał jakimś sprayem po turbinie, ściągnął jeden wężyk od niej i wsadził palca do środka turbo. Błąd oczywiście wykasował. Mam u siebie drugiego mechanika, zdolnego łebka ale teraz jest na urlopie i musze poczekać aż wróci do domu i zapytam się go o te logi dynamiczne. Narazie nie będe kupywał turbiny, poczekam na tamtego mechanika i zobacze co on powie na to, może rzeczywiście gdzie indziej tkwi przyczyna. Wiesz myślałem, że to może powodować jakaś dziura w intercoolerze (miałem podobny problem w CDI-ku w Sprinterze a tam to było przyczyną) ale nie widać nic.

Opublikowano

Ja miałem ten sam ból .. doszło nowe turno [ 1200 zł - nówka nie smigane ] i wszystko chodzi jak malina :th:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

olej w turbo to normalka (oczywiscie bez przesady) - zaolejony lekko culer tez sie trafia. To co opisujesz to "ksiazkowe zapiekajace" sie kierownice turbiny AFN - nawiasem niepotrzebnie krecil przy turbinie. To co najczesciej robia "mechanicy" na naciagaja zrozpaczonego uzytkownika na kaske i to duza (tu niech wybacza mi ci "mechanicy" - ale nie moge zcierpiec jak naciagaja uzytkownikow oooo i potem chodzi fama jakie to "zle" sa te oooo). Panowie jest to typowy przypadek zapieczonych lopatek - "mechanik" orzeka wymiana turbo i co placimy z jakies 500, 700 zeta za regenerowana, oczywiscie zostawiajac nasza. Facet bierze, rozbiera - jak do znalezienia w necie, i czysci - roboty przy wprawie max do 2h (przy komkretnie zapieczonej) i za godzine ma 500, 700 zeta no niezle jak za 1-2h. I potem wklada to turbo nastepnemu zrozpaczonemu wlascicielowi oooo. Panowie troche "wlasnego pomyslunku" zanim pojedziecie do byle pierwszego "taniego fachowca" wpierw poczytajcie w necie - jest na ten temat sporo, a dopiero potem do fachowca, a nie po fakcie szukanie podpowiedzi (tu chyba czesc forumowiczow sie ze mna zgodzi). Sory za pismo, ale jestem juz dzis troche wstawiony, odpisuje wtedy gdy cos jest techniczne i sprawdzone na wlasnej skorze, a nie p......y. nawiasem nie oddalem jeszcze samochodu do zadnego mechaniora - sam naprawiam hobbistycznie to i owo (kolegom tez i nie mialem, nigdy reklamacji)

warnwarn.gifOstrzezenie za odgrzewanie starych kotletow (male bo na 7dni)

Najpierw popatrz na date, a pozniej sie wypowiadaj (oby sensownie). Kolega juz uporal sie z problemem

Opublikowano
  • Autor

Turbo mam już wymienione dawno. W starej turbinie zacinała się ta zmienna geometria łopatek ( coś takiego), sztanga nie chciała pracować. Jak ją wymontowaliśmy to okazało się że i wirnik już ciężko chodził więc wymiana była raczej nieunikniona.