Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Pobierania ksiązki adesowej poprzez bluetooth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam problem z tym że nie pobiera mi ksiązki adresowej z telefonu poprzez bluetooth, czy wie ktoś jak sobie z tym poradzić -ściąga wybierane numery ale nie książkę ( A4 B8). Pytanie kolejne czy jak raz pobierze książkę to za każdym razem będzie chciał pobrać czy powinna mu zostać w pamięci?

z góry dzięki

Dawid

Opublikowano

U mnie (B7) ściąga wszystkie numery i adresy mailowe zapisane w pamięci telefonu. Za każdym razem przy połączeniu się telefonu z samochodem spis się aktualizuje i dodawane są do niego świeżo dopisane w telefonie kontakty. Nie ściąga numerów z karty sim. Niestety nie ściąga nazw głosowych. Do wybierania głosowego trzeba stworzyć sobie własną książkę telefoniczną którą zapisuje się w pamięci samochodu. Jest z tym trochę roboty, ale można sobie z tym poradzić nawet nie znając niemieckiego, korzystając z niemieckiej instrukcji i słownika. Za to później wygoda korzystania z książki z nazwami głosowymi... bezcenna :good:.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Raczej odwrotnie. U mnie ściąga kontakty tylko z karty SIM [b6].

Nie wiem tylko jak dzwonić "z kierownicy" ? Kontakt wybiorę i co dalej ? Myślałem, że wystarczy wcisnąć przycisk słuchawki (na kierownicy po prawej na dole) a tu lipa ;( Odbieram połączenia właśnie tym przyciskiem i jest OK.

Jak ktoś wie to proszę o pomoc.

Opublikowano

Raczej odwrotnie.

Może u Ciebie :wink4: U mnie jest tak jak napisałem.
Nie wiem tylko jak dzwonić "z kierownicy" ? Kontakt wybiorę i co dalej ? Myślałem, że wystarczy wcisnąć przycisk słuchawki (na kierownicy po prawej na dole) a tu lipa ;( Odbieram połączenia właśnie tym przyciskiem i jest OK.

Po naciśnięciu lewego przycisku na kierownicy na fisie wyświetla mi się (rymło mi się :)) spis telefonów. Lewą rolką przewijam zawartość spisu, a w chwili gdy żądany kontakt jest wyświetlany na fisie, przyciskam lewą rolkę i... rozpoczyna się wybieranie numeru. Inaczej korzysta się z wybierania głosowego (oczywiście jeżeli wcześniej stworzyliśmy własną książkę zapisaną w pamięci samochodu), naciskamy wtedy prawy przycisk i przy pomocy odpowiedniej komendy [TELEPHONBUCH] zmuszamy Helgę do przeczytania wszystkich wpisów. W chwili gdy odczyta nazwę interesującego nas kontaktu, wciskamy ponownie prawy przycisk w kierownicy. Można też inaczej .. Ale dzisiaj nie mam czasu o tym pisać.

Opublikowano

Ja niestety nie mam rolek :no: mam starszy model B6. O tych rolkach to wiem, bo znalazłem gdzieś już na forum a o mojej kierownicy niestety nic. Ponawiam moją wcześniejszą prośbę. Aha, mam nokię 6300.

Opublikowano

Ja niestety nie mam rolek...

Tak z ciekawości zapytam; w jaki sposób przewijasz listę kontaktów?

Opublikowano

Wszystko robisz dobrze.

Po naciśnięciu na kierownicy przycisku "R/T" na FIS powinna pokazać się zawartość książki kontaktów z telefonu (tych zapisanych na karcie).

Kontakty można przewijać za pomocą przycisków ze strzałkami góra/dół umieszczonych po lewej stronie poduszki. Gdy na ekranie FIS pokaże się numer, pod który chcemy zadzwonić, wtedy należy nacisnąć przycisk ze słuchawką umieszczony po prawej stronie poduszki. W tym momencie radio zostaje wyciszone i następuje łączenie z wybranym numerem.

Jeśli chcemy zakończyć rozmowę, ponownie naciskamy przycisk ze słuchawką.

Skoro możesz odbierać połączenia przychodzące, a nie działa inicjowanie połączeń, to wydaje mi się, że problem tkwi w ustawieniach telefonu.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Niektóre moduły bluetooth w wersji podstawowej nie obsługują książki telefonicznej. Tak więc jeśli chcesz książkę czeka Cię wymiana modułu.

PHONE INTERFACE BOX Full functionality unless shown otherwise

8E0 862 335 <MY 2005.5 A4 (North America) - no Bluetooth

8P0 862 335 <MY 2004 A3 - Basic functionality only

8P0 862 335 A MY 2004 A3/A4 - Basic functionality only

8P0 862 335 D MY 2005 A4 >8E-5-533 000 - Basic functionality only

8P0 862 335 E MY 2005 A4 8E-5-533 001>>8E-5-600 000 - Basic functionality only

8P0 862 335 C MY 2006 A4 8E-6-000 001/8E-6-800 001>>

8P0 862 335 B MY 2006 A3/A4 (North America)

8P0 862 335 F MY 2006.5 A3/A4 (Europe)

8P0 862 335 G MY 2006.5 A4 (North America)

8P0 862 335 M MY 2007 (Europe)

8P0 862 335 J MY 2007 (North America)

8P0 862 335 H MY 2007.5 (Europe)

8P0 862 335 L MY 2008 (North America)

8P0 862 335 K MY 2008 (Europe, sw 0340) -> may get replaced under warranty due to faulty firmware

8P0 862 335 Q MY 2008 (Europe, sw 0350)

8P0 862 335 R MY 2008 (North America)

8P0 862 335 N MY 2009 (Europe)

8P0 862 335 P MY 2009 (North America)

8P0 862 335 S MY 2009.5 (Europe)

8P0 862 335 T MY 2009.5 (North America)

Opublikowano

sprawdz jaki masz numer bluetooth a dokladnie z jaka koncowka literowa :wink4:

Opublikowano

Robię tak, jak napisał kolega steve69.

Jak już wybiorę kontakt, po naciśnięciu przycisku słuchawki w kierownicy - po prawej na dole - wyświetla się komunikat "ANRUF AUFBAU" i Helga coś gada i następny komunikat: "ANRUF BEENDET".

Mój nr BT w aucie to: Audi UHV 9259, telefon to Nokia 6300.

Dodam jeszcze, że telefon mam np. w kieszeni. Nie jest podpięty do adapteru bo go nie posiadam. Może powinien być ? I wtedy na tym adapterze jest chyba przycisk słuchawki ?

I jeszcze jedno: Jak ktoś do mnie dzwoni, to wyświetla mi się tylko numer telefonu z kontaktów a nie nazwa kontaktu. Czy można to jakoś zmienić ?

Opublikowano

Mój nr BT w aucie to: Audi UHV 9259, telefon to Nokia 6300.

Tutaj chodzi o numer fabryczny Audi modułu bluetooth. Sprawdzić to można za pomocą komputera i odpowiedniego interfejsu (VAG).

Np. u mnie w aucie zamontowany jest moduł 8P0 862 335 D. Według tej rozpiski, którą wyżej podał kolega bajk, jest to "Basic functionality only".

Działanie zestawu HF testowałem u siebie na 4 telefonach (akurat wszystkie Sony Ericsson): T610, W300i, K750i, C902. Wszystko działa jak należy. :)

Aby definitywnie rozstrzygnąć, czy problem tkwi w telefonie, czy też w zestawie, proponuję byś też spróbował z innym telefonem.

Może masz kolegę, który posiada jeden z tych 4 wymienionych przeze mnie? Pożycz aparat i przetestuj.

Do poprawnego działanie nie jest wymagane posiadanie adaptera. Wystarczy, że masz telefon przy sobie i odpowiednio go skonfigurujesz.

Swego czasu ja również długo walczyłem, by zmusić telefon do współpracy z zestawem głośnomówiącym w samochodzie.

Może ci to pomoże:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=96186.0

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Na razie nie mam możliwości sprawdzić z tel. SE. Mam drugą taką samą Nokię ale z innym oprogramowaniem. To samo. Ale zaobserwowałem, ze na wyświetlaczu zarówno jednego jak i drugiego telefonu podczas wybierania z kierownicy, inicjuje połączenie. Wyświetla w telefonie: "Łączę..." i zaraz wywala połączenie. Czyli jest komunikacja z BT z Audi.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

mam taki problem a wlasciwie to pytanie, po pierwszym podlaczeniu telefonu przez blurtooth pobralo moja ksiazke telefoniczną, a teraz wykasowałem kilka numerów ale zestaw nie pobral nowej listy kontaktow tylko caly czas ma starą, probowalem juz rozdzielac polaczenie, lączyc od poczatku i nic, czy jest jakis sposob zeby zresetowac bluetooth ?

Opublikowano

mam taki problem a wlasciwie to pytanie, po pierwszym podlaczeniu telefonu przez blurtooth pobralo moja ksiazke telefoniczną, a teraz wykasowałem kilka numerów ale zestaw nie pobral nowej listy kontaktow tylko caly czas ma starą, probowalem juz rozdzielac polaczenie, lączyc od poczatku i nic, czy jest jakis sposob zeby zresetowac bluetooth ?

Skopiuj numery z pamięci telefonu na kartę SIM. Może być tak, że u ciebie BT podczytuje kontakty z karty.

--

Pozdrawiam.

Sławek