Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Prośba o analizę logów - są już dynamiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozrzad za 200mozna zrobic tez dobry mechanik

Opublikowano
  • Autor

I kolega Lishoo chyba miał rację, dzisiaj całkiem przez przypadek zobaczyłem że mam ropę dookoła filtra paliwa koło uszczelki. A jak ropa to i pewnie powietrze musiał ciągnąć :/. Dokręciłem mocniej filtr i nie widać żeby się ropa pojawiała, ale układ wtryskowy mógł zostać zapowietrzony. Niestety dostęp ciężki i udało mi się tylko dwa odpowietrzyć - z sterującego na początku leciała taka piana, więc pewnie zapowietrzony był z drugiego raczej normalnie paliwko. Sprawdziłem też przelewy i oryginalne rurki rozpadają się w dłoniach ;), jutro wymiana. Ale dzięki temu że posikało mi trochę ropki możliwe że znalazłem przyczynę nadmiernego klekotu - mam przedmuchy pod ostatnim wtryskiem, oraz pod dwiema świecami. Dzisiaj już za późno żeby z tym walczyć, no i silnik gorący. Jutro się za to zabiorę.

Opublikowano

Aha,sterujacego sie nie odpowietrza.I twoja praca troche w g...... sie obraca,bo pompa sama sie odpowietrza,jak juz odpalisz bedzie chodzil nie musisz odpowietrzac.Bo pompa zrobi to sama

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok witam ponownie.

Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły co może powodować nadmierny klekot mojego auta ? Raczej wykluczam popychacze.

Zauważyłem jedną zależność - jak na zewnątrz jest chłodno, a silnik się mocno rozgrzeje to wtedy klekocze bardziej. Jak na zewnątrz jest za to bardzo gorąco, i silnik się wtedy nagrzeje to klekocze słabiej, albo wcale. Coś jak by jakiś problem może z dynamicznym kątem wtrysku ? Może jakiś czujnik świruje ? Temperatury paliwa ?

Gdyby to były popychacze to chyba w gorący dzień na nagrzanym silniku by jeszcze bardziej dawały znać o sobie a nie przestawały klekotać :mysli:

Opublikowano

wrzuc log 007 po rozgrzaniu??? Ja i tak stawiam na popychacze.99% w 1Z/AHU to wlasnie tego wina

Opublikowano
  • Autor

Log 007 jest na poprzedniej stronie po rozgrzaniu, robiony właśnie jak było bardzo gorąco na zewnątrz. Wygląda ok...

Popychacze bym z chęcią wymienił gdybym był pewien że to one, bo nie jest to duży koszt, ale znam wielu którzy wymienili i klekot się nie zmienił. Chyba pozostaje tylko ściągnąć pokrywę zaworów i sprawdzić na ile da się ugiąć szklanki...

Opublikowano

Witam

Przed dokręceniem tegoż filtra wyjąłeś go i wyczyściłeś ?

Filtr powietrza czysty ?

Co do klepania to może nie dokładnie w silniku lecz może tarcza sprzęgła jest cieniutka - nie ślizga się przy butowaniu ?

Albo niedokręcona osłona silnika rezonuje drgania motoru...

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

Co do filtra paliwa to mogę powiedzieć tylko - nigdy więcej bosha. Mały oring miał zagniecenie przez które pompa pewnie zaciągała nieprzefiltrowane paliwo, duży oring miał za to mikro pęknięcie którego wcześniej nie zauważyłem i przez które pewnie paliwo się wydostawało na zewnątrz. Podmieniłem w nim uszczelki na te z starego knechta, wydaje się że przestało się w końcu pocić.

Co do sprzęgła to chodzi ok, nie ślizga się, nie szarpie.

Osłona silnika ok, ale dziwne jest to że dźwięk najlepiej słychać od strony pasażera pod autem, w okolicach tłumika środkowego/za katalizatorem. Z kolei pod maską to już ciężko go zlokalizować, choć najbardziej wydaje się że to właśnie z tyłu silnika. Zastanawiam się jeszcze czy wydech mam szczelny, będę musiał pojechać na kanał i to sprawdzić, bo może mam gdzieś po prostu przedmuchy...

Opublikowano

Przed pierwszym tłumikiem jest łączenie rury na takich dwóch zaciskach i miałem jeden zacisk pęknięty, więc wymieniłem oba zaciski, ale problem z klekotaniem pozostał. Wydech szczelny.