Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sieć domowa - jak stworzyć i przenieść pliki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam 2 kompy w domu podpięte przez router.

Muszę ze starego przerzucić duuuuuużo plików na nowy (stary idzie gdzieś w świat i nie będzie więcej używany).

Jak to zrobić najłatwiej i najszybciej (pomijam oczywiście zabawę z dyskiem zewnętrznym itp.)?

Jestem totalny laik w tych sprawach, więc proszę łopatologicznie :decayed:

Opublikowano

jesli sa podlaczone do tego samego routera to wchodząc w otoczenie sieciowe widzisz liste kompow podpietych. udostepniasz folder ktory chcesz przeniesc i go przenosisz ;)

jaki system masz na pc ?

Opublikowano

A ja sugeruję spiąć dwa kompy na krótko za pomocą kabla LAN. Jeśli masz router z modemem ADSL to być może będziesz miał ograniczenie prędkości do aktualnej szybkości Twojego łącza. A na krótko będzie najszybciej. Pytanie o OS dość istotne :). a najprościej to PM>udostępnij jeśli masz jakiekolwiek okna.

Opublikowano
  • Autor

Na starym jest XP a na nowym Win7.

Opublikowano

Najprościej i najszybciej będzie podpiąć cały dysk twardy ze starego kompa do nowego :>

Opublikowano

Najprościej i najszybciej będzie podpiąć cały dysk twardy ze starego kompa do nowego :>

ta... a jak jeden to laptop, a drugi stacjonarny?

Propozycję z kablem też odradzam - dużo roboty i na jedno wyjdzie - w końcu są połączone za pomoca routera.

System jest ważny i to dokładnie - XP professional? win 7 - home... ultimate... ?

Opublikowano
  • Autor

ta... a jak jeden to laptop, a drugi stacjonarny?

Propozycję z kablem też odradzam - dużo roboty i na jedno wyjdzie - w końcu są połączone za pomoca routera.

System jest ważny i to dokładnie - XP professional? win 7 - home... ultimate... ?

No własnie stry to PC a nowy to laptok.

Stary To XP Professional a nowy Win7 Home.

Chyba pożyczę od kumpla dysk zewnętrzy i będzie najszybciej.

Opublikowano

Z tego co wiem, oba muszą mieć Professional, na Home nie da rady raczej.

Opublikowano

Wszystko da się zrobić ;) Wystarczy że ustalisz siec domową przez router z możliwością wymiany danych jak na jednym tak i na drugim i przenosisz :) Powinno to się odbywać dość szybko, wiem bo sam tak mam :hi: powodzenia :)

Opublikowano
  • Autor

Wszystko da się zrobić ;) Wystarczy że ustalisz siec domową przez router z możliwością wymiany danych jak na jednym tak i na drugim i przenosisz :) Powinno to się odbywać dość szybko, wiem bo sam tak mam :hi: powodzenia :)

A mógłbyś powiedzieć, jak się do tego zabrać? Mam Pentagram Cerberus P6391 - o ile to ma znaczenie.

Opublikowano

a sprobuj tak :

jak masz nazwanego lapka np. " audi "

udostepnij na nim jakiś folder i na drugim wpisz normalnie w Moj komputer w pasku adresu "//audi/"

jesli jest skonfigurowana sieć to wejdziesz automatycznie na zasoby udostepnione tego kompa o nazwie "audi"

Opublikowano

A mój laptok mówi tak i już za bardzo nie wiem co on jeszcze chce... :disgust:

70622329.jpg

Opublikowano

a sprobuj tak :

jak masz nazwanego lapka np. " audi "

udostepnij na nim jakiś folder i na drugim wpisz normalnie w Moj komputer w pasku adresu "//audi/"

jesli jest skonfigurowana sieć to wejdziesz automatycznie na zasoby udostepnione tego kompa o nazwie "audi"

Uściślę trochę.. aby tak wejść w zasoby drugiego komputera powinien użyć backslashy czyli w pasku adresu np w "Mój komputer" powinien wpisać: \\audi\udostepniony_folder Jeśli masz hasło na użytkownika powinien wyskoczyć monit o podanie użytkownika i hasła. Należy wpisać hasło i nazwę użytkownika z którego zostało to udostępnione.

A mój laptok mówi tak i już za bardzo nie wiem co on jeszcze chce... :disgust:

70622329.jpg

Dotyczy to niedostępnej już grupy roboczej. Prawdopodobnie jakieś pozostałości po podpinanych do sieci komputerach, które już w tej chwili w niej nie są.

Nie do końca wszystko to jest ładnie po polsku ale mam nadzieję, że w miarę zrozumiałe :decayed:

Opublikowano

To mi wyskakuje jak próbuję wyświetlić właśnie grupy robocze.

5 od góry opcja w network tasks

Opublikowano

Wyłącz firewalla, lub (jeśli nie używasz osobnego firewalla) zaznacz w zaporze windows jako wyjątek udostępnianie plików i drukarek.

Bez tego możesz nie zobaczyć otoczenia sieciowego. Prócz tego kompy muszą być w jednej grupie roboczej i oba muszą mieć adresy IP tej samej klasy, o takiej samej masce. To musi działać. Nie opowiadajcie że nie da się zbudować sieci w oparciu o XP lub Vistę Home. Wersje Home nie obsługują modelu domenowego, nie ma natomiast problemu ze stworzeniem działającej grupy roboczej.

Opublikowano

Ooo dzięki ruszyło :good:

Zapomniałem że mam dodatkową zaporę...