Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] wymiana oleju a4 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie moze to pytanie jest banalne ale co ile km. powinno sie wymieniac olej w silniku po 150tys km. ? Mam w swojej zalany Mobil polsyntetyk ale zastanawia mnie czemu jak odkrece korek od wlewu oleju to jest max nagaru :shocked:dodam ze autko mam od stycznia i podejrzewam ze byl lany kiepski olej. Moze ma ktos z was sposob na ten nagar??????? :mysli:

Opublikowano

Panowie moze to pytanie jest banalne ale co ile km. powinno sie wymieniac olej w silniku po 150tys km.

olej zawsze wymieniasz co najwyzej po 15 tys, ja wymieniam zawsze po 10tys, ale do 15 jest norma, i nie ma to znaczenia czy twoje autko ma przejechane 150tys czy 100, czy 200tys.

Mam w swojej zalany Mobil polsyntetyk ale zastanawia mnie czemu jak odkrece korek od wlewu oleju to jest max nagaru :shocked:dodam ze autko mam od stycznia i podejrzewam ze byl lany kiepski olej. Moze ma ktos z was sposob na ten nagar?????

Wydaje mi sie ze nagar to normalna rzecz ja tez mam go ale minimalnie, i chyba rodzaj oleju nie ma az tak duzego wplywu na nagar, moje autko odnowosci smiga na mobil 1 pelen syntetyk. To dobry olej a i tak nagar w min. ilosciach wystepuje.
Opublikowano

Zgodzę się z lukaszek 13ns moje autko ma 186 tyś. przejechane olej mobil1 syntetyk tylko nagaru nie zaobserwowałem, a oliwe wymieniam co 5 tyś.

Opublikowano
a oliwe wymieniam co 5 tyś.

trochę za szybko ale to twoje pieniądze.

zastanawia mnie czemu jak odkrece korek od wlewu oleju to jest max nagaru

może wcześniej miałeś (nie daj Boże) zalany mineralny i teraz kisielek ci się zrobił. U mnie żadnego nagaru nie ma, z tą różnicą, że ja nie zalałbym innego oleju niż syntetyczny.

Opublikowano

A moje pytanie brzmi, gdzie po odkreceniu korka widzisz nagar? Jezeli na dnie to to nie nagar tylko czarna oslona walka, a jezeli na sciankach z boku to faktycznie masz brudny silnik.

Opublikowano
  • Autor

A moje pytanie brzmi, gdzie po odkreceniu korka widzisz nagar? na sciankach z boku . az taki chropowaty moim zdaniem syf. tak jak mowisz podejrzewam ze zalal ubytek lub caly silnik mineralnym.bede zmienial olej czesciej moze wyplocze. albo moze macie inny sposob aby zlikwidowac nagar . ?

Opublikowano

moze macie inny sposob aby zlikwidowac nagar . ?

Nie śpiesz się tak z jego usuwaniem bo możesz "wylać dziecko z kąpielą" i rozszczelnić wszystkie uszczelki i ciśnienie w cylindrach i będziesz dolewał 1 l na 100 km. Zostaw jak jest i lej półsyntetyk. Jak się nie popsuło to nie naprawiaj, bo spiepszysz przy okazji inne rzeczy.

Opublikowano

takich rzeczy to ty nawet nie pisz bo jeszcze ktoś się tym zasugeruje i będzie wymieniał olej co 5 klocków i zajedzie silnik.najbardziej odpowiednim przebiegiem jest 10.000 tyś.

Opublikowano
  • Autor

takich rzeczy to ty nawet nie pisz bo jeszcze ktoś się tym zasugeruje i będzie wymieniał olej co 5 klocków i zajedzie silnik.najbardziej odpowiednim przebiegiem jest 10.000 tyś.

Czemu uwazasz ze tak czesta wymiana sprzyja zajechaniu silnika?

Opublikowano

Może gość robi 5 tys w ciągu roku...

Opublikowano

ja wymieniam co 10.000 i tez wlewałem ostatnio pólsyntetyk mobila 10W-40, a mam taki sam silnik jak ty tomek25 a przejechane mam 154,500 km