Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Prześwit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od tygodnia jestem posiadaczem a4 b6 sedan 2001.

Mam pytanie dotyczące prześwitu w a4 b6. Zgodnie z danymi dotyczącymi a4 http://www.autocentrum.pl/gfx/wymiary/201291.jpg prześwit wynosi 102mm.

Mierzyłem u mnie wynosi około 140mm, z tym że auto wydaje mi się minimalnie obiżone.

Pytam się Was, gdyż zdarzyło mi się już 2x porządnie przydzwonić zawieszeniem o próg zwalniający, tak że aż mnie zabolało :]

Czy macie podobny problem ze swoimi a4 b6?

Dodam, że auto stoi na 225/45 R17 + alu 17" oz

Opublikowano

sprawdź kody wyposażenie sprawdzisz czy masz obniżane zawieszenie

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, to jest obligatoryjnie do zrobienia.

Może inaczej - czy w b6 na standardowych ustawieniach zawieszenia zdarza się Wam pocałować z progiem? :mysli:

Opublikowano

ja też kupiłem teraz a4b6 z2001.moje opony to 205/55/16" i nie mam żadnych problemów z progami

Opublikowano

Dzięki, to jest obligatoryjnie do zrobienia.

Może inaczej - czy w b6 na standardowych ustawieniach zawieszenia zdarza się Wam pocałować z progiem? :mysli:

Pierwsza podstawowa rzecz, to czym pocałować? Zderzakiem, podwoziem, czy czymś innym?

Ja na -35mm i z ospoilerowaniem S-Line jeszcze nigdy nie zatarłem na progu - ani tym dokładanym, ani murowanym - a auto siedzi naprawdę nisko :gwizdanie: Zwalniać musisz się nauczyć przed progami i będzie ok :naughty: Poza tym, jeśli masz miękkie auto to prędzej ma prawo się bujnąć na hopce. Twardszym i tak zwalniasz i uważasz.

Opublikowano
  • Autor

Udaje mi się pocałować podwoziem :confused4:

Byłem dziś centrować koła, na szybko mechanicy stwierdzili, że są wymienione amortyzatory i sprężyny na sportowe.

Czeka mnie na pewno wymiana powyższych, dziś znów przetarłem podwozie na progu jadąc minimalną prędkością dolotową.

Będę musiał poszukać jakichś standardowych, ewentualnie minimalnie obiżających zawieszenie sprężyn.

W związku z tym mam pytanie - jakie polecacie sprężyny (i amortyzatory do nich)?

Jeśli posiadam sportową wersję amorów, to jak rozumiem trzeba wymienić zarówno je jak i sprężyny? (nie ma możliwości dokupienia samych sprężyn?)

Dziękuję za pomoc i z góry przepraszam za moja ograniczoną wiedzę w tym temacie :wink4:

Opublikowano

http://www.audiklub.org/photo/wymiary/wymiar_9.367.jpg

według AKP prześwit w b6 to 106mm. Skoro ty masz 140 ,to chyba masz podwyższone :gwizdanie:

może zrób pomiar jeszcze raz, tak dla pewności.

Ja idę zmierzyć swoją

Wyszło że najniższy punkt, obudowa silnika jest ok90-100 mm od ziemi. Podłoga około 120-130 mm.

Wymiary sie wahają bo mi sie podwórko(kamyczki) wahają. :decayed:.

Zawiecha oryginalna -20

Opublikowano

Nigdy w życiu nie przydzwoniłem swoją A4... a przez próg ja się toczę tak szybko, że koła na jego szczycie poprostu się zatrzymują same :) Nie ma siły, aby przydzwonić. Potem troszkę gazu i się ztaczam :)

Jeśli masz 1BE albo 1BV to musiałeś dość szybko spróbować przejechać, więc się nie dziw. To nie jest fiat, a nawet fiata mi szkoda było by na takie tortury.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki chłopaki.

Poczytalem troche na forum i wynika z niego, ze nie tylko ja mam problemy z opukiwaniem podwozia http://www.a4-klub.pl/smf/a4_b6_jaki_fabrycznysportowy_zawias-t22345.15.html

Przesylam fote mojego czorta - wyraznie widac obnizone zawieszenie.

http://kowall.home.pl/a4/a4_2.jpg

Czeka mnie wizyta w warsztacie celem podniesienia auta, bo w tym zakichanym miescie strace podwozie :]

Mam do Was jeszcze jedno pytanie - czy jesli ma sie amortyzatory powiedzmy 1be to sprezyny musza byc rowniez 1be, czy mozna wpeklowac np. 1bv itd.?

Opublikowano

Najlepiej sprawdz w kodach auta jakie masz zawieszenie ale watpie zeby było s-line skoro nie masz nic z zewnetrzenego pakietu s-line

To akurat mało ma ze sobą wspólnego. Można mieć zawieszenie 1BE nie mając ani jednego detalu zewnętrznego, czy wewnętrznego S-Line - kwestia wybory wyposażenia przez nabywcę autka :wink4:

Po zdjęciu wygląda na lekko opuszczone, więc możesz mieć 1BE.

Rzut oka na wlepkę załatwi wszelkie wątpliwości :good:

Opublikowano
  • Autor

To akurat mało ma ze sobą wspólnego. Można mieć zawieszenie 1BE nie mając ani jednego detalu zewnętrznego, czy wewnętrznego S-Line - kwestia wybory wyposażenia przez nabywcę autka :wink4:

Po zdjęciu wygląda na lekko opuszczone, więc możesz mieć 1BE.

Rzut oka na wlepkę załatwi wszelkie wątpliwości :good:

W oryginalne ksiazce od Helmuta widnieje jak byk 1BA, natomiast auto na pewno jest obizane - osoba (1szy wlasciciel w .pl) od ktorej kupowalem wspomniala o tym, ze Heinz obnizal fure.

Nie ma co gdybac - przy najblizszej wizycie u pana mietka w warsztacie sprawdze.

Mam do Was pytanie - orientujecie sie, czy jesli mam powiedzmy amortyzatory 1BE, to czy mozna wpeklowac do auta wtedy sprezyny 1BA, czy moze sa sprezyny o twardosci 1BE gdzie auto obnizane jest tylko o powiedzmy -10?

Dzieki za odpowiedz laikowi :kox: