Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B4 1Z] Brak doładowania. Jak zmierzyć czujnikiem zegarowym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Koledzy mam do Was krótkie pytanie.

Gdzie dokładnie należy się wpiąć z czujnikiem zegarowym ciśnienia, aby zmierzyć ciśnienie doładowania turbiny?

Mam jak wyżej napisałem silnik 1Z. Auto z roku 1993 i nie ma możliwości podpięcia się pod Vaga (za stary model)

W związku z tym zostaje tylko fizyczny pomiar.

Dotychczas wpinałem się na postoju między intercoolerem a kolektorem dolotowym.

Wynik:

- prędkość obrotowa 0-2000obr/min, ciśnienie 0bar.

- prędkość obrotowa 2500obr/min, ciśnienie 0,15bar.

- prędkość obrotowa 3000obr/min, ciśnienie 0,25bar.

- prędkość obrotowa 4000obr/min i wyżej, ciśnienie 0,3bar.

Następnie aby pominąć intercooler wpiąłem się w króciec, który wychodzi z zimnej strony turbiny do zaworka N75.

Tu również te same wyniki.

Warunki:

- silnik zimny,

- za drugim razem silnik rozgrzany,

- jeden pomiar na zamotowanych rurze od przepływki i wydechu,

- drugi pomiar przy zdemontowanej rurze wydechowej i rurze od przepływki.

- silnik nie kopci i wkręca się na wysokie obroty. Spalanie w normie. Bieg jałowy płynny.

Czy po tych wynikach mam sądzić że turbo do regeneracji? Czy może coś innego wpływać na słabe ciśnienie w turbinie? Z katalogu wynika że powinno być około 0.85bar.

Proszę o możliwie szybką odpowiedź.

Z góry dziękuję.

bulbin

Opublikowano

pomiar doładowania robi sie pod obciazeniem (czyt.podczas jazdy) ...

Opublikowano

Jeśli to B4 masz możliwość wpięcia VAGa w kostki (biała i czarna) tam gdzie bezpieczniki tylko trudno mi powiedzieć czy coś tam odczytasz bo nie wiem czy silnik był na tyle obczujnikowany.

Opublikowano
  • Autor
Jeśli to B4 masz możliwość wpięcia VAGa w kostki (biała i czarna) tam gdzie bezpieczniki tylko trudno mi powiedzieć czy coś tam odczytasz bo nie wiem czy silnik był na tyle obczujnikowany.

Tak to jest B4 ale z roku 1993, a dopiero od rocznika 1994 dawały sie połączyć z Vagiem

Pytanko do kolegi Spankyego:

Pomiar wykonuje się pod obciążeniem, ale za pomocą Vaga a czujnikiem zegarowym również?

Czy tu będzie jakaś róznica? Przecież na postoju przy obrotach rzedu 4000 turbina też powinna dobrze pompować.

Dla porównania sprawdziłem u kolegi w Citroenie 2,5 i u niego węze na postoju robią się jak kamień przy depnięciu w gaz.[br]Dopisany: 01 Sierpień 2007, 13:41 _________________________________________________Koledzy, czy możliwe jest jakby był zwalony przepływomierz że wynik pomiaru ciśnienia doładowania byłby słaby (0.3bar przy 4000obr/min)? Czy uszkodzenie przepływki może mieć fizycznie wpływ na wynik ciśnienie które powstanie po turbinie od napędu spalin?

Opublikowano

Ja tam braciaka B4 z 1992 ABK podłączyłem - przyłącze masz bankowo.

Faktycznie B4 miał lifting w sierpniu 1993. Myślę że normalnie VAGiem jesteś wstanie zrobić diagnostykę. Dla pewności zapytaj basketa, fakura od tej bryki nie przeciętny.

Opublikowano
  • Autor

Ok, wiec zapytam.

Moje auto ma jak najbardziej przyłącze OBD1 i próbowałem juz łaczyć sie Vagiem 409 z interfacem Viakem KKL USB. Niestety nie idzie sie połaczyć.

Od kolegów z forum się dowiedziałem, że nie da rady tu się połaczyć Vagiem ponieważ to starczy mocel sterowania. Mam ECU starsze i przepływkę Boscha. Na pierburgu dopiero się dawało i z rocznikami po sierpniu.

Opublikowano

też mam Viakena na USB i w ABK jakoś poszło.

Opublikowano
  • Autor

też mam Viakena na USB i w ABK jakoś poszło.

Mój też się łączy z kolegi 2,0 ABK i siostry Golfem 1,6 benz

Opublikowano

Panowie, ale tu nie chodzi o sam rocznik, ale o silnik.

Wiadomym jest, że są kłopoty z połączeniem za pomocą interfejsu z silnikami 1Z z wczesnych lat produkcji.

Podobnie z silnikami 2.6 ze sterownikiem Helli.

ABK, to sterownik Digifant Siemensa i całkiem, całkiem się komunikuje, chociaż zbyt wiele parametrów to nie wyświetla.