Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Co to za element

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeglądam tak sobie ETKĘ i w ADR z 99 natknąłem się na taki element w kolektorze ssącym.

kolektory.th.jpg

Co to w ogóle jest? Bo u mnie czegoś takiego nie ma.

Opublikowano

To element zmieniający geometrię kolektora dolotowego.Daje lepsze przyspieszenie przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu do dechy

(takie niby turbo z 1.8T).

Sterowany podciśnieniowo dodatkowymi zaworami.

Z tego co wiem o ADR-ch został dołożony po tak zwanym 1-wszym lifcie(czyli w 2-giej połowie 1997r).

Opublikowano
  • Autor

Takie buty. Podejrzewam że był to kolektor wykonany z plastiku, a nie tak jak przy moim obecnym z odlewu aluminium.

Opublikowano

Czesto sie to lamie i nie dziala, plastik is not fantastic :P Ale poprawia przebieg niutona i mocy w funkcji obrotow, mimo ze maksymalna wartosci sa niezmieniona (dalej 125hp).

Opublikowano
  • Autor

A powiedźcie mi czy ECU bierze jakiś udział w sterowaniu tymi klapkami i generalnie jak wygląda sam mechanizm sterownia. Bo w ETCE widzę że jest tam kilka jakiś zaworów elektromagnetycznych. Jak one są sterowane? Pytam bo widziałem na sprzedaż ten typ kolektora (aluminiowy) wraz z tym sterowanie za przyzwoite pieniądze :naughty:[br]Dopisany: 05 Lipiec 2010, 14:38_________________________________________________Nie ma nikt jakiś dodatkowych informacji?

Opublikowano

Według mnie nie zaprzątaj sobie tym głowy,bo pewnie i tak ta gumowa membrana w środku ma dziure(nie da się zakleić)kupić nowe to ok 8 stówek!!!Sterowanie tego idzie z ecu na elektrozawór,a ten z kolei puszcza podciśnienie na membrane i klapy w kolektorze się obracają...Poprawia to nieco moment na niskich obrotach i "ciąg"na ok powyżej 4000-nic nadzwyczajnego,raczej więcej z tym problemów szczególnie w mercach i bmkach bo te klapy lubią się rozpadać motor to wciąga no i .......koniec

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info. Też tak właśnie słyszałem też z innych źródeł że więcej z tym kłopotów niż pożytku.

Opublikowano

Ja bym chetnie porownal ADR`a z koncowki B5 z moim dziadkiem (maj `95). Ciekawi mnie ile daja ta zmienna geo kolektora ssacego i czujnik temp. zasysanego powietrza. Wiem, ze w bmw e60 530d potrafily sie te klapki urwac i zdemolowac silnik w srodku przy wiekszych przebiegach. W Audi z tego co czytalem to tylko lamie sie "sztanga" i geo sie nie zmienia... Swoja droga im prostszy silnik tym mniej problemow, vide 1Z vs cholerne kierowniczki w AFN ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Korzystając z sytuacji chciałbym się podpiąć do tematu i moje pytanie bo czujnik zasysanego powietrza ma taką samą kostkę 2 pin jak elektrozawór jakie mogą być skutki zamiany tych wtyczek :mysli:

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam.Mam to cięgno uszkodzone,jest możliwość dostania nowego tego plastiku,czy tylko szukanie po szrotach?