Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie :hi: i pragnę się podzielić moimi problemami z hamulcami.

No więc w zeszłym tygodniu dokonałem wymiany starych klocków i tarcz wstawiłem wszystko trw.

Po wymianie wystąpił następujący problem po mocniejszym wciśnięciu pedału hamulca wydaje mi się, że następuje przyblokowanie przednich zacisków.

Objawy tego zjawiska są następujące:

1 efekty dźwiękowe w postaci okresowych pisków przypominających jazdę na zaciągniętym ręcznym.

2 efekty mechaniczne polegające na wprowadzaniu w drgania pedału hamulca. Objawy te zanikają po dotknięciu pedału (znika też efekt akustyczny) nie trzeba go w ogóle wciskać wystarczy lekko dotknąć.

3 efekty termiczne przednie tarcze rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur.

W trakcie wymiany klocków dokonałem rozruchu tłoczków (troszeczkę też zabrudziłem podczas smarowania prowadnic klocków tarcze ale na ile było to możliwe wyczyściłem spirytusem). Nie odpowietrzałem układu ponieważ zeszłej jesieni strzelił jeden z elastycznych przewodów hamulcowych z przodu i mechanik wymienił mi obydwa (mam nadzieję, że nie doprowadził do zapowietrzenia układu) a poza tym wyżej wymienione zjawiska nie występowały podczas eksploatacji starych klocków i tarcz.To chyba na tyle. Więc z góry dziękuję za jakieś trafne podpowiedzi.

Opublikowano

a prowadnice klocków?

Opublikowano

do rozbiórki masz zaciski do tego czyszczenie prowadnic szczotką na kątówce :good:

przy wymianie klocków wcisnałes stary płyn w układ - kolejna wielka skucha :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:

podaj oznaczenie klocka, moze zapodałes nie taki jak trzeba :mysli:

Opublikowano
  • Autor

do rozbiórki masz zaciski do tego czyszczenie prowadnic szczotką na kątówce :good:

przy wymianie klocków wcisnałes stary płyn w układ - kolejna wielka skucha :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:

podaj oznaczenie klocka, moze zapodałes nie taki jak trzeba :mysli:

No więc sprawa wygląda następująco prowadnice do klocków wyczyściłem na tzw połysk i nasmarowałem, więc myślę że to nie to wprawdzie nie używałem do tego celu szczotki drucianej lecz papier ścierny drobnoziarnisty. Płyn powinien być wymieniony przynajmniej z przodu - wymiana elastycznych przewodów hamulcowych chyba że mechanik odstawił fuszerkę. Zastanawiam się nad czyszczeniem tłoczków i wymianie uszczelek i gumek ponieważ wprawdzie nie są popękane ale tarcze i klocki były mocno zużyte przez co tłoczek bardzo wysunięty więc mógł z pewnym prawdopodobieństwem przykorodować. Przy okazji wymienię też cały płyn. Chociaż może jest coś innego nie tak. Klocki powinny być dobre ponieważ kupiłem cały zestaw ale poszukam oznaczeń to podrzucę.[br]Dopisany: 06 Lipiec 2010, 07:14_________________________________________________Rozebrałem wszystko część po części wyczyściłem zaciski tłoczki iałe ustrojstwo hamujące wraz z wymianą płynu.

Dziwne odgłosy ucichły tylko, że teraz pedał hamulca jakiś miękki się zrobił i nie hamuje jak poprzednio tzn szybko i zdecydowanie. Mam nadzieję, że to przejściowe i po dotarciu minie.

Dziękuję za podpowiedzi.