Opublikowano 28 Maja 201412 l część ---------- Post dopisany 28-05-2014 at 21:40 ---------- Poprzedni post napisany 16-05-2014 at 22:40 ---------- Jest tego od zay....ia. musisz miec tez smar. Dev podpowiedz prosze..... rozebrałem zacisk tył, bo mi wisiał na ręcznym...ściągnąłem ta dźwignię i uszczelnienie z pod niej, wyciągnąłem tłoczek.....z tego co czytałem na forum nie polecają koledzy wymieniać wszystkich uszczelnień, jesli nie cieknie.....co Ty na to???Chodzi o to żeby zostawić ten o-ring wew. co prowadzi tłoczek??? i którego zegera trzeba rozpiąć? tego przy ślimaku czy tego w tłoczku? nie obejdzie się bez rozpinania zegera? kurde mam nadzieje ze zrozumiesz coś z tego chaotycznego posta... z gory dzieki za odp. i pozdrawiam
Opublikowano 28 Maja 201412 l jak wyjałeś tłoczek to zajrzyj do środka, zobaczysz tam pierscien Seegera, trzeba go wyjąc a potem załozyc co nie jest prosta sprawą jak wyciagniesz wkład to trzeba wszystko dokladnie oczyscic i nasmarowac, poskładac i odpowietrzyc mi to zajmuje 20 minut ale Tobie moze zając cały dzień
Opublikowano 28 Maja 201412 l Mi zajmie max 30 minut;-)sadze po tym jak zdemontowałem zacisk i rozebrałem do tego momentu w 30 min.....to zostało wypięcie zegera.... pytam bo tego nigdy nie robiłem i zastanawiam się nad sensem rozbierania tłoczka skoro tam nie było problemu... Jak pisałem u mnie problem był z nieodbijającym ręcznym..... Widzę ze Ty jesteś w temacie to proszę powiedz mi po co rozbierać ten tłoczek...jeśli to nie problem oczywiście. Pozdro
Opublikowano 28 Maja 201412 l tłoczka nie rozbierasz tylko wyciagasz wkład z zacisku, tam tez jest Seeger inaczej nie dostaniesz sie do miejsca które blokuje Ci reczny
Opublikowano 28 Maja 201412 l Na pewno masz rację tylko gwoli pewności.....poszedłem od drugiej strony czyli odkręciłem nakrętkę, ściągnąłem dźwignię, i wyciągnąłem zardzewiałe sparciałe uszczelnienie....umyłem to i posmarowałem i dźwignia chodzi elegancko....wychyla się w obie strony i powraca do pkt. początkowego. W takim przypadku powinienem rozpinać pierścień wew. czy tylko zalożyć nowe uszczelnienie które przychodzi pod dźwignię? I jeszcze korzystając z okazji bo jak juz tam rozbieram to zrobie całość........ z innej beczki.....do zmiany tarcz tył zaleca się wymianę łożysk.....tarcza schodzi z łożyskiem?? łatwo??nie zdążyłem zobaczyć jak się ściaga tarcze bo się sciemniło, i nie wiem czy ogarnę to bez ściągaczy...? Tarcza do wymiany bo wciągnęło mi klocek pomiędzy tarcze a jarzmo. ;-O..trochę niespodziewanie klocki tył się mega szybko skończyły....tarcza porycowana od wewnątrz...
Opublikowano 28 Maja 201412 l jak wymieniasz tarcze na nowe musisz zmienic łozyska i pierscienie ABS jezeli zacina Ci sie reczny a dzisiaj udało Ci sie to naprawic to za 2-3 miesiace temat powóci
Opublikowano 28 Maja 201412 l Ostatnie pytanie serdeczny kolego,..... Kolo zrzucone, zacisk tez.....jak zrzucić tarcze??? bo nie widzę żadnej śruby mocującej tarczy do piasty...........
Opublikowano 28 Maja 201412 l ok, dzięki wszystko jasne ... na końcu tą nakrętką zapewne delikatnie co by lozyska nie przewalić..... Dev...Dzięki bardzo ! ! !
Opublikowano 28 Maja 201412 l Łożyska stożkowe mają to do siebie, że wybór siły zacieśniania go ocenić może tylko osoba która wykonuje montaż. Jeśli ktoś Ci powie ze, piasta ma sie obracać z oporem lub bez to dla kazdego bedzie znaczć co innego. Sprawdz na drugim kole, i ustaw minimalnie wiekszy opór lub taki sam jesli nie montujesz nowego łożyska. Pamietaj, że niedopuszczalny jest wyczuwalny luz osiowy.
Opublikowano 28 Maja 201412 l Ok. Karolas, dzięki za cenne wskazówki.....nie mogę się doczekać dzisiejszego poranka ;-)
Opublikowano 29 Maja 201412 l to co wkacu blokuje reczny?? tłoczek ? bo u mnie jest prwie wszystko nowe a po miesieacu zaciał sie reczny
Opublikowano 29 Maja 201412 l Według mnie blokuje trzpień na którym pracuje dźwignia na która zakładasz linkę. Nadmiar syfu pod uszczelnieniem powoduje zacieranie- ale niech wypowie się lepiej Dev
Opublikowano 29 Maja 201412 l Panowie nie mogę znaleźć wątku z fotorelacja do tego zabiegu a kiedyś widziałem....pomoże ktoś uprzejmy ?jakiś sprawdzony zestaw naprawczy z alledrogo??? pozdro!! tu masz opisane: http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/b5-all-naprawa-cieknacych-zaciskow-tyl-111848/ ja kupowałem to i smiało moge polecić, autofren- bardzo dobra jakosc i cena: ZESTAW NAPRAWCZY SHARAN GOLF III AUDI 80 100 A4 (4281699715) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. jak dla mnie zawsze najtrudniejsze jest zawsze wypiecie segera ktory trzyma bebechy w zacisku, najlepiej pozyczyc od kogos lub kupic takie szczypce: SZCZYPCE SEGERA DO ZACISKÓW HAMULCOWYCH TRIUMF (4258874751) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. bez nich mozna sie z tym meczyc godzinami.....
Opublikowano 29 Maja 201412 l pisałem w innym temacie ze WD nic z tym nie zrobi i temat poworci to jaki ty DEV mas sposob na korodujacy mechanizm recznego???