Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5] Pytanie techniczne odnośnie tarcz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tuż po wymianie tarcz hamulcowych na przodzie. Są to tarcze fi288mm i mierzyłem ich drubość mają od ponad 22 do ok. 23mm grubości. Pytam czy jest możliwość stoczenia ich na fi280mm oraz na grubość 22mm bo otwór centujący i otwory mocujące to pewnie to samo.

Opublikowano

No ale po co je chcesz stoczyć 8mm to nie dużo a zawsze to większa powierzchnia do odprowadzenia ciepła.

Opublikowano
  • Autor

Chodzi by przypasować je do zacisków pod tarcze fi280mm - naddatek materiału wkońcu jest.

Opublikowano

Ale dlaczego nie kupiłeś od razu 280-tek ? No i czy przy 288 nie powinno być 25 mm?

Opublikowano

Przy fi-288 powinno być 25mm grubości, czyli 22-23mm grubości to już tarcze zużyte, lepiej tego nie zakładać bo popękają.

Opublikowano

Ale dlaczego nie kupiłeś od razu 280-tek ? No i czy przy 288 nie powinno być 25 mm?

bo w tdi maja byc 288/25 ;)

Opublikowano

albo 280/22 jak u mnie, zależy od egzemplarza (VIN) ;)

Opublikowano

albo 280/22 jak u mnie, zależy od egzemplarza (VIN) ;)

sorki chodzilo mi o mocniejsze diesle np AFN i PD-ki :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

Nie rozumiemy się ... zwaliłem tarcze o których pisze i mam założone nowe, ale chodzi o to czy ze starych może coś być jeszcze - tj. przetoczyć je na fi280 i g=22mm

Opublikowano

Nie rozumiemy się ... zwaliłem tarcze o których pisze i mam założone nowe, ale chodzi o to czy ze starych może coś być jeszcze - tj. przetoczyć je na fi280 i g=22mm

daruj se szkoda zachodu....

Opublikowano

Strach byłoby takie coś zakładać, mogłyby popękać, w tych 288 są chyba większe otwory wentylacyjne i pozostaje mało materiału

Opublikowano
  • Autor

No ja bym je oddał darmo jakby ktoś potrzebował. Co do otw. wentylacyjnych to chyba nie są tak różnie.

Opublikowano

Wydaje mi się że spedytowi chodzi o to że "szerokość-grubość" otworów went. jest większa, więc po zjechaniu tarczy do 22 już mało zostaje żeby nie zaczęła wycinać żeberek- ale tylko przypuszczam bo nie porównywałem fizycznie tych dwóch rodzajów, może różnica grubości wynika z większego rozmiaru części "trących"?

Opublikowano

Wydaje mi się że spedytowi chodzi o to że "szerokość-grubość" otworów went. jest większa, więc po zjechaniu tarczy do 22 już mało zostaje żeby nie zaczęła wycinać żeberek

O właśnie dobrze to ująłeś :th:

Opublikowano
  • Autor

Spedyt ich nie widział ... "mięska" jest naprawdę dosyć.

trzeba by mieć zwymiarowane nowe tarcze 280 dla większej pewności.

Opublikowano

2 miesiące temu zakładałem nowe, to bym zwymiarował, poczekaj może ktoś kupi 280 i przed robotą je zwymiaruje

Opublikowano
  • Autor

Jak bys miał suwmiarkę to zmierz szerokość rewka pod wentylację

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

OK, postaram się w weekend, jestem w trakcie przeprowadzki z Rzeszowa do Krakowa i mam lekki bajzel w narzędziach i ogólnie[br]Dopisany: 23 Sierpień 2007, 09:51 _________________________________________________>adadur, nie mam kiedy zmierzyć moich ale tu jest rys. z wymiarami: http://www.allegro.pl/item239764368_tarcze_brembo_audi_a4_vw_passat_zobacz_koniecznie.html

Opublikowano
  • Autor

Tak tylko chodziło by o ten otwór wentylacyjny wewnątrz, który akurat nie jest wymiarowany.

Opublikowano

Wczoraj zmieniałem amory i zmierzyłem: przy brzegu tarczy szerokość otw. ok 6mm i zwęża się w kierunku do środka do ok 5 mm , może głębiej jeszcze mniej ale suwmiarka już nie sięgała