Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Ciśnienie w turbosprężarce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po dzisiejszej jeździe w mojej Audi wyszedł błąd 575. Wcześniej ten błąd pojawiał się ale wymieniłem zawór N75 ponieważ stary zaworek "pykał" i od tego momentu żadne błędy się nie pojawiały aż do dzisiaj kiedy to wracam i audi wpadło w tryb awaryjny (ok. 400 km od wymiany N75). Dodatkowo wczoraj z ciekawości sprawdziłem VAG'iem grupę 11 i podczas wciśniętego pedału gazu do dechy i 5 bieg Ciśnienie doładowane (wymagane) wynosiło ponad 1800 mbar natomiast ciśnienie doładowania (rzeczywiste) wynosiło ok. 1500-1600 i nie chciało iść więcej. Czy to normalne że jest taka różnica miedzy ciśnieniem wymaganym a rzeczywistym, czy te wartości mają się mniej więcej ze sobą zgadzać i ewentualnie jeżeli tak jest co może być przyczyną ?

Opublikowano

wygląda na to, że N75 jest cały czas otwarty, jeśli Vag nie pokaże błędu związanego ze zwarciem N75 to pewnie zaworek trzeba rozebrać i sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor

A czy przyczyną może być katalizator ponieważ poprzedni właściciel nie dość że jeździł na mineralnym oleju to jeszcze było go o litr za dużo ponieważ lejek do oleju był wsadzony z jakiegoś innego auta co utrudniało sprawdzenie poziomu oleju a na korku pisze jak byk że nie wolno przelewać oleju bo grozi uszkodzeniem katalizatora :kwasny:. Również przy odpalaniu na zimnym silniku czasami zdarzy się że z rury wyleci taka czarna szadź. Jeszcze zauważyłem że przy zwalnianiu (np. dojeżdżanie do świateł) ciśnienie rzeczywiste w turbinie jest wyższe od ciśnienia wymaganego (przykładowo wymagane 990 mbar. rzeczywiste 1100 mbar) ale może to jest normalny objaw.No i oczywiście auto co chwile wpada w tryb awaryjny z powodu błędu 575 ale zaworka N75 raczej bym nie podejrzewał ponieważ jak już wspomniałem jest on nowy ale dla pewności sprawdzę go dzisiaj VAG'iem i ewentualnie zrobię jeszcze logi dynamiczne.

A skoro już jesteśmy przy katalizatorze czy da się wstawić tutaj strumienice bo jeden ze sprzedawców powiedział że przy strumienicy zaczynają skakać obroty ponieważ komputer dostaje blednę odczyty i że jest problem z sondą lambda bo pytał się jeszcze czy mam 2 czy 1 sondę lambda.

Opublikowano

sprawdź jeszcze wszystkie wężyki podciśnienia, najlepiej je powymieniaj :wink4:

Opublikowano

A czy przyczyną może być katalizator ponieważ poprzedni właściciel nie dość że jeździł na mineralnym oleju to jeszcze było go o litr za dużo ponieważ lejek do oleju był wsadzony z jakiegoś innego auta co utrudniało sprawdzenie poziomu oleju a na korku pisze jak byk że nie wolno przelewać oleju bo grozi uszkodzeniem katalizatora :kwasny:. Również przy odpalaniu na zimnym silniku czasami zdarzy się że z rury wyleci taka czarna szadź. Jeszcze zauważyłem że przy zwalnianiu (np. dojeżdżanie do świateł) ciśnienie rzeczywiste w turbinie jest wyższe od ciśnienia wymaganego (przykładowo wymagane 990 mbar. rzeczywiste 1100 mbar) ale może to jest normalny objaw.No i oczywiście auto co chwile wpada w tryb awaryjny z powodu błędu 575 ale zaworka N75 raczej bym nie podejrzewał ponieważ jak już wspomniałem jest on nowy ale dla pewności sprawdzę go dzisiaj VAG'iem i ewentualnie zrobię jeszcze logi dynamiczne.

A skoro już jesteśmy przy katalizatorze czy da się wstawić tutaj strumienice bo jeden ze sprzedawców powiedział że przy strumienicy zaczynają skakać obroty ponieważ komputer dostaje blednę odczyty i że jest problem z sondą lambda bo pytał się jeszcze czy mam 2 czy 1 sondę lambda.

a AHU chyba nie ma sondy.. i nie musisz tam wsadzać strumienicy..wystarczy wspawać rurkę nierdzewną i to w zupełności wystarczy..
Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj wymieniłem cały kompletny wydech tj. (katalizator, tłumik środkowy, tłumik końcowy). Od nowości nie były one wymieniane a katalizator praktycznie nie miał przelotu. Póki co po powrocie z Częstochowy ok. 100 km błąd 575 nie pojawił się i auto lepiej idzie ale w VAG'u Ciśnienie wymagane wynosiło 1800 a rzeczywiste 1500 (sample rate przy pomiarach ok.2.5-2.6) ale nie było gdzie przycisnąć bo co chwile fotoradary i korki. Zauważyłem też że pozycja 4 w grupie 011 (to będzie odpowiadało bodajże za zaworek N75?) nie chce zejść poniżej 34.7 % a przy staniu na światłach na luzie utrzymuje się na poziomie ok. 91%. Czy to normalne ?

Opublikowano

najlepiej jakbyś opisał do czego są podłączone kolejno wężyki wychodzące z N75.

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany. Przepraszam, że tak późno o tym pisze ale byłem za granicą.

Przyczyną był dziurawy waż ciśnieniowy a dokładnie guma łącząca wąż intercooler'a z turbiną od góry. Po wymianie turbina ładuje tak jak chce ecu a błąd 575 zniknął. :>