Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Czy moduł komfortu ma wpływ na lusterko wsteczne (fotochrom) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skad takie pytanie? W moim aucie od kupna nie dziala fotochrom.

Po wlaczeniu funkcji AUTO na przelaczniku swiatel swiatla zapalaja sie od razu i na FISie mam ikonke bledu (wyglada jak halogen).

Kiedys na vagu byl taki blad:

02104 - Light Detection Sensor (G399)

30-00 - Open or Short to B+

02105 - Supply Voltage for Light Detection Sensor

57-10 - Electric Circuit Failure - Intermittent

Stary temat, ktory niczego nie wniosl: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=15692.0

Pozniej zniknal i nigdy nie powrocil. :mysli:

Mniej wiecej rok temu wymienilem lusterko na nowe (podobno sprawne) - nadal nie dziala.

Zasilanie do lusterka dochodzi. Na vagu zadnych bledow.

W miedzyczasie mialem problem innej natury. Padl mi akumulator. Po podpieciu nowego zwariowal alarm [okazalo sie pozniej, ze padla centralka alarmu]. Sytuacja byla o tyle komiczna, ze nie mozna bylo otworzyc przednich drzwi, bo alarm zaczynal wyc i blokowac cale auto antynapad... Jednak po otwarciu drzwi tylnich nic sie nie dzialo - spec stwierdzil, ze auto ma jakis "wewnetrzny" problem w instalacji. W dodatku stwierdzil, ze w progu po stronie kierowcy idzie jakas dziwna wiazka kabli [nieoryginalna]. :mysli:

Zastanawiam sie, czy moze w aucie nie siedzi jakis inny modul komfortu niz taki, ktory wyjechal z fabryki. :mysli:

Od czego zaczelibyscie poszukiwanie problemu?

Zamierzam sie za to wziac porzadnie jak auto juz do mnie wroci. Gdzie jest modul komfortu w B6? :)

Sprobuje tez podmienic na probe wlacznik swiatel...

Opublikowano

..no więc tak moduł komfortu masz po stronie kierownika pod wykładziną pod nogami ale wątpie aby miał coś wspólnego z lusterkiem fotochrom :mysli:

zaczął bym od sprawdzenia samego lusterka czyli na krótko czy fotochrom zadziała :mysli:

jeśli tak jasne że lustro sprawne miewam że lustro jest też z funkcją autozmierzchu i tutaj zajrzyj do modułu centralnej elektryki 9 chyba i zobacz jakie masz kodowanie

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=73634.0 tutaj obszerny temat o tym co i jak

Opublikowano

Michu - moduł komfortu nie ma nic do lusterka wewnętrznego ;)

Błedy 02104 i 02105 uzyskałeś najprawdopodobniej przez włączenie zapłonu przy odłączonym konektorze lusterka. W przeciwnym przypadku uszkodzeniu ulec mógł przewód zasilający czujnik (połączenie z modułem centralnej elektryki).

Już kilka razy prosiłem Cię o spisanie numeru z Twoich lusterek :tongue4:

Rozpiska pinów w konektorze przy szybie wygląda następująco:

pin 1 = zasilanie fotochromu (bezpiecznik 31 15A)

pin 2 = masa (wspólna dla wszystkich podzespołów lusterka)

pin 3 = zasilanie czujnika świateł w lusterku (z modułu centralnej elektryki)

pin 4 = obwód fotochromu dla lusterek zewnętrznych

pin 5 = obwód fotochromu dla lusterek zewnętrznych

pin 6 = zasilanie iluminacji przycisku w lusterku (z lampki w podsufitce)

Gdy rozmawialiśmy na ten temat ostatnim razem - mówiłeś, że ktoś sprawdzał Ci zasilanie i "prąd jest". Jak widzisz, są 3 źródła zasilania - pytanie, które zostało sprawdzone ostatnio?

Sprawdź piny 1 i 3 czy jest tam prąd – fotochrom dostaje zasilanie po włączeniu zapłonu, czujnik świateł ma zasilanie z modułu centralnej elektryki – myślę, że zapłon + włączenie świateł wystarczy. Pin 6 w tym przypadku jest nie waży ponieważ masz lusterko bez możliwości wyłączenia fotochromu.

Diagnostyka: Poza w/w zacznij od sprawdzenia bezpiecznika 31. Potem sprawdź multimetrem ciągłość obwodu między pinem nr 3 w konektorze lusterka (niebiesko-czerwony) a pinem nr 2 (ten sam kolor) w 23-pinowej czarnej kostce w module centralnej elektryki. Ewentualnie zerknij też czy masa podawana jest prawidłowo (jeden koniec multimetru do pinu nr 2 (brązowy) w konektorze lusterka a drugi do karoserii auta). Na koniec sprawdź jeszcze zasilanie fotochromu – pin 1 (czarno-niebieski) konektora w lusterku ze stykiem bezpiecznika 31.

Kapę z wiązki lusterka wiesz jak ściągnąć. Moduł centralnej elektryki masz pod kierownicą (wymagany demontaż schowka pod kierą – 3 śruby, klucz 8) – na zdjęciu poniżej na lewo od niebieskiego oznaczenia, jeszcze niżej rozpiska konektorów.

PDC_tank3.JPG

centrelek.jpg

GL & HF

BTW - spróbuj poszukać i wklej to co Ci się pokazywało na FIS

Opublikowano
  • Autor

Eh... mistrzu, wiem, jedno lusterko mam spisane, drugie jest w aucie, ktore stoi pod Kielcami u grzanka :)

Jemu tez naswietlilem temat, mam nadzieje, ze z Wasza pomoca wreszcie przestane bys oslepiany :)

Wielkie dzieki za posta :notworthy:

Opublikowano

Np. Już kiedyś obiecałem Ci, że zajmę się tematem, a że akurat się przypomniałeś :wink4:

Aha, jeśli stwierdzisz usterkę któregoś z przewodów zasilania...

Pin 1 a bezpiecznik 31 przecina pomarańczowy 17-pinowy konektor na słupku A (pin 3)

Pin 3 a połączenie z modułem centralnej elektryki przecina ten sam konektor - tym razem pin 9.

...będzie łatwiej naprawić uszkodzoną wiązkę (jeśli to wiązka ;))

Jak się wyjaśni -daj znać, bo sam jestem ciekawy. Jak nie zdążycie ogarnąć tematu - zrobimy lusterko na letnim (jeśli nadal jesteś na liście, dawno nie sprawdzałem).