Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] A4 stluczka w tyl, geometria itp. rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupilem a4 ktore bylo po stluczce w tyl samochodu. Przed kupnem byla u diagnisty, ktory obejrzal samochod i stwierdzil ze wszystko ok tylko pare pier**l do wymiany. Wiem, ze kiedy dostala w tyl, to lekko podbil sie dach samochodu, a z przodu otworzyla sie macha i walnela w przednia szybe. Z tylu w bagazniku ma leciutenko naruszona blache przy zapasowym kole i tylnia blache od kanapy. Oczywiscie jest juz caly po naprawie blacharskiej i wyglada bardzo ladnie. Diagnosta stwierdzil, ze do wymiany sa wahacze. Przod samchodu jest nieruszony, silniczek i wszystkie podzespoly w stanie bardzo dobrym po diagnozie. Dodatkowo Byl podpinany pod vaga- stwierdzono bardzo dobry stan turbiny silnika i elektryki.

Tylko mam pare pier**l do zrobienia jeszcze: Czego o moze byc skutkiem ?:

1.) Kiedy jade musze miec lekko przekrzywiona kierownice zeby jechac na wprost bo inaczej go znosi na prawo. (dodatkowo buczenie lozyska, ktore opisalem w innym temacie) To bedzie chyba wina zlej gemetrii kol ktorej sprzedajacy nierobil po stluczce.?

2.) Z przodu slupkow cieknie mi woda do srodka ze zgrzewow- to juz musi blacharz zobaczyc.

3.) Kiedy jade ok ponad 140km/h to w samochodzie slysze jak by powietrze sie dostawalo do srodka i czuje jak lekko wpada poprzez klamke do drzwi. Dodatkowo slysze dosc glosno jak wiatr obija sie o samchod ale to chyba normalne i juz sie shizuje i doszukuje w samochodzie wszystkiego co mozna :)

Czy robic geometrie nadwozia czy tylko samych kol ? Diagnosta wchodzil pod samochod przed kupnem i mowil, ze wszystkie podluznice i ogolny stan techniczny samochodu jest nienaruszony ? Jeszcze ile te cale geometrie kosztuja ?

Mile widziane porady. Czy mieliscie kiedy takie problemy ?

Opublikowano

No wiec:

1. Wydaje mi sie ze jesli wszystko zostalo naprawione to wystarczy zrobic zbierznosc , bo w wiekszosci przypadkow np. po wymianie wachaczy taki wlasnie objaw sie ukazuje i ustawienie zbierznosci to eliminuje :)

2. To akurat nie wiem czym jest spowodowane, byc moze uszczelki sa stare i juz nie trzymaja tak jak powinny lub dalej jest cos przestawione leciutko i tez uszczelki nie trzymaja.

3. Noooormalka :) w B5 :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. a może należy przekręcić samą kierownice o pare ząbków ? Tylko uwaga... sam lepiej tego nie rób.. bo mozesz urwać tasiemkę( od airbagu i klaksona) której koszt to lekko 150zł za używkę.

2. Źle wstawiona szyba !!!!!! ta szyba jest klejona i jak ktoś źle ja założy to cieknie...

3. co do wiatru niema sie co dziwić u mnie też lekko powiewa a autko 100% niebite.

Zrób Geometrie bo z beda same korzyści.

- nie będzie zcinać Ci opon

- poprawi sie komfort jazdy

- nawet sie pokuszę o opinie że będzie mniejsze zużycie paliwa niż dotychczas....

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. Nie przestawiaj kierownicy, tylko jedz na ustawienie geometrii (koszt ok 200 zł) Jak dobrze ustawią, to autko bedzie sie ladnie prowadzic i kierownica bedzie stac prosto.

2. Ze zgrzewow ? Jestes pewien ? Bo łącząc ten fakt z tym o czym napisales w punkcie trzecim, to mozna by pomyslec, ze masz zle spasowane ramki drzwi z reszta (trzeba by je bylo dogiąć żeby dobrze dolegały)