argon Opublikowano 29 Września 2007 Opublikowano 29 Września 2007 Witam Wszystkich! Od miesiąca jestem posiadaczem Audi A42.5tdi Avant z 1998r i zauważyłem mały może duży problem. Otóż jak jadę samochodem na 3,4,lub 5 biegu i zdejmę nogę z gazu to słyszę dziwny dźwięk jak by lekko tarł metal o metal wydaje mi się że dźwięk na 80% dochodzi ze skrzyni biegów.Po lekkim do daniu gazu szmer ustępuje.(olej w skrzyni biegów sprawdzałem) Może ktoś spotkał się z podobnym problemem . Będę wdzięczny za wszelkie informacje. pozdrawiam wszystkich![br]Dopisany: 26 Sierpień 2007, 16:57 _________________________________________________Witam Wszystkich! Jak widzę nikt się nie spotkał z podobnym problemem w skrzyni biegów. świadczy o tym brak odpowiedzi na mojego posta. Wiec gdyby się komuś coś podobnego przydarzyło to informuje: Objawy o jakich pisałem w pierwszym poście świadczą o uszkodzeniu łożyska stożkowo rolkowego na przekładni głównej . Cena takiego łożyska w ASO to 540zł , JA znalazłem w internecie za 240zł takie same jakie było zamontowane fabrycznie. Pozdrawiam Wszystkich użytkowników AUDI. :>
slawek k Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Widze ze to dosc stary temat ale dla mnie chyba zaczyna byc niestety aktualny. Dzis pojawily sie jakies nowe dzwieki w mojej A4. jak zwalniam na biegu sciagam noge z gazu to slychac wlasnie takie odglos tarcia jak by np wal napedowy o cos oecieral czy cos w tym rodzaju. podioslem auto i nic nigdzie nie ociera. ostawilem auto na klockach tak ze wszytskie kola byly w powietrzu uruchomilem silnik wlaczylem jedynke no i wszytsko normalnie nawet na 2 i 3 skrzynia torsen i most pracowaly cicho co mnie troche uspokoilo. jednak ten odglos pojawia sie tylko przy hamowaniu biegiem tak jak u kolegi Agrona. Jesli to wałsnie lozysko siada na przekladni glownej to moze sie ktos orientuje jaki jest koszt naprawy?? narazie mam nadzieje ze to moze lozysko w kole z przodu ktore tez mam do wymiany. wolalbym nie grzebac w skrzyni bo to chyba nie tania zabawa.
Rekomendowane odpowiedzi