Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Mocno dymi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej..

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że auto mi dość mocno dymi. Niedawno byłem na dłuższej trasie lekko załadowany i cały czas powyżej 150km/h mi kopci.. I ogólnie przy przyspieszaniu też kopci a czasami wyrzuca takie wielkie chmury dymu ze aż wstyd tym autem jechać. Silnik wydaje mi się że nie jest w najgorszym stanie.. Dobrze przyspiesza.. Pomiędzy wymianami oleju nie dolewam więcej niż 200ml oleju i utrzymuje mi się cały czas na pełnym stanie. Jak myślicie może by to coś poważnego czy się nie przejmować..

Z góry dzięki..

Pozdrawiam...

Opublikowano

sprawdź szczelność dolotu

Opublikowano
  • Autor

A mógłbyś mi napisać na co zwrócić uwagę przy sprawdzaniu dolotu. Nie dawno wymieniałem filtr powietrza ale nie wiem czy to ma znaczenie. Dymiło przed i po wymianie..

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem przed chwilą ten przewód.. Nie ma tam żadnych dziur pęknięć itp. Wymontowałem go i wyczyściłem. Jedno mnie zastanowiło w środku było trochę oleju. I w tym aluminiowym kolektorze tak samo było trochę oleju i dość sporo nagaru. Ze względu ze dość sporo by było roboty żeby go wykręcić to tak lekko go przeczyściłem na tyle ile się dało włożyć coś do niego.

Moje pytania:

1. Skąd tam tyle oleju i nagaru?

2. Jeżeli to jest dolot powietrza do silnika to czemu filtr powietrza jest w innym miejscu i w ogóle nie jest połączony z tamtą rurą?

3. Ściągałem też rurę doprowadzająca powietrze do turbiny. Było tam też tak leciutko mokro od oleju. Czy to źle?

4. No i ponawiam moje pytanie z pierwszego postu czemu tak dymi?

Dzięki jak komuś się będzie chciało odpowiedzieć..

Opublikowano

A jeżeli będzie dziura, lub jakieś uszkodzenie, to zawsze wyskoczy błąd na Vagu?

Opublikowano

Wzuć komplet logów w dziale Diagnostyka VAG, wtedy prędzej będzie można powiedzieć czemu dymi. Jaki kolor dymu? Biały, szary, niebieski czy czarny? Nie ubywa oleju w silniku za dużo albo spalanie nie jest za duże?

Opublikowano
  • Autor

Kolor dymu dokładnie nie wiem bo zawsze go widzę w lusterku a nie miałem okazji żeby ktoś znajomy za mną jechał. Ale raczej szary lub czarny.. Oleju nie ubywa prawie wogóle. A spalanie raczej w normie. Ostatnio na trasie mi wział 5.2 litra a nie jechałem zbytnio oszczędnie.

vaga niestety nie posiadam..