Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Problem z drzwiami brak informacji na FIS-ie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z drzwiami od strony pasażera z przodu i za pasażerem z tyłu. Po ich otwarciu nie pojawia się informacja na fisie, tylko czasami sporadycznie pojawia się informacja o otwartych drzwiach. Nie zapalają się czerwone lampki ostrzegawcze w drzwiach. Podświetlenie szyb elektrycznych z przodu działa oraz sama szyba z przodu działa bez zarzutu. Czasami głośnik w drzwiach pasażera przerywa, trzeba poruszać gumową harmonijką między drzwiami a karoserią wtedy jest już dobrze. Na Vagu pojawiają mi się takie błędy:

6 DTC's Found:

01561 - Left Rear Door

59-00 - Can't Unlock

01561 - Left Rear Door

61-00 - Won't De-Safe

01562 - Right Rear Door

59-00 - Can't Unlock

01562 - Right Rear Door

61-00 - Won't De-Safe

01801 - Door Warning Lamp: Drivers Side (W30)

57-10 - Electric Circuit Failure - Intermittent

01560 - Passenger Door

61-00 - Won't De-Safe

ten sie nie kasuje po ponownym odpaleniu

1 DTC's Found:

01560 - Passenger Door

61-00 - Won't De-Safe

Czy mogę Was prosić o jakieś porady, uwagi, od czego zacząć swoje działania zmierzające do naprawy tej przypadłości? Słyszałem już wiele opinii że kable się przetarły, że wina może być po stronie styczników ? :mysli:

W pierwszej kolejności przeczyszczę wtyczkę w drzwiach z tyłu:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b9c0354b44edb0fa

Czy ma ktoś pomysł na drzwi z przodu ?

Opublikowano

Przede wszystkim to sprawdź kable w ów harmonijkach bo jeżeli poruszasz i jest ok tzn. że tam jest prawdopodobnie przerwa w obwodzie. Do tego dochodzą przełączniki w zamkach bo to one dają sygnał.

Opublikowano
  • Autor

Sprawa wyglada nastepujaco w drzwiach przednich sa przetarte w harmonijce 3 przewody (czerwony - zapewne plus, brązowo - ,,jakiś,,- od głśnika oraz zielony od głośnika) więc głośnik mam z głowy wiem w czym jest problem - zmienie całą wiązki i będzie dobrze. Teraz sprawa informacji o otwartych drzwiach na fisie i podświetleniu lampek w drzwiach, do zamków dochodzą czarne wtyczki i gdy nimi poruszam pojawia się informacja na fisie. Wypiąłem je z zamków i dokładnie obejrzałem, myślałem że mogą być zaśniedziałe ale wszystko z nimi jest ok. Słyszałem że można je spryskać WD40 ale boje się troche bo to penetrator i ma wodę, może być jakieś zwarcie. Kable przy wtyczkach są ok bo sprawdzałem pod taśmą - nie są przetarte w bardzo dobrym stanie. Co polecacie mi zrobić słyszałem że mogą to być styczniki ale wydaje mi się że coś z tymi wtyczkami jest nie tak. :chytry:

Opublikowano

może wtyczki są ok a gniazda nie ;)

Skoro piszesz że poruszasz i jest czasami ok to albo gniazdko albo kabelki (ale raczej bardziej prawdopodobne te pierwsze) zawsze dla pewności można odłączyć bezpieczniki i wtedy pryskać czymkolwiek do przeczyszczenia - osobiście polecam kontakt

Opublikowano

Zacznij za radą Zbycha od spryskania styków kontaktem - odczekaj torchę i wytrzyj. Poskładaj do kupy i zobacz czy działa.

Ten czerwony kabel nie jest czasem czerwono/szary i nie wchodzi w pin 4 tej 20-pinowej kostki?

Opublikowano
  • Autor

Ok spryskam kontaktem i poinformuje o efektach pracy. Jeżeli chodzi o kabel to jest czerwono-niebieski.

Opublikowano

Witam

Też przerabiam ten temat tj. brak sygnalizacji drzwi pasażera na FIS-ie i w moim przypadku problem nie leży w zestawie wtyczka-gniazdo zamka leży w samym zamku (prawdopodobnie mikrowłącznik). Z racji tego że nie mogę odkręcić zamka, zastosowałem prowizoryczne ale skuteczne :kox: rozwiązanie znalezione gdzieś na forum: wsunąłem dystans z papieru pomiędzy zamek a blachę od strony boczku powodując odchylenie zamka w kierunku zewnętrznym drzwi - działa od 3 dni :naughty: Jak załatwię klucz i nowe śruby wrócę do tematu.

Opublikowano
  • Autor

W drzwiach pasażera wymieniłem na nowe wiązki przewody głośnikowe (oba) oraz przewód czerwono-niebieski, popryskałem sprayem ,,kontakt,, wtyczkę czarną do zamka i wszystko działa. Z drzwiami z tyłu jest większy problem, popryskałem sprayem i na początku wszystko ładnie działało ale po jakiś 5 godzinach raz działa raz nie, jak poruszam tą harmonijką przy czarnej wtyczce do zamka to pojawia się informacja na fisie, dodam że kable są całe. Może znowu jest jakaś przerwa w wiązce i za mało prądu leci do zamka ? Nie wydaje mi się że wina jest w mikrowłączniku ponieważ poruszanie wtyczką nie ma chyba większego wpływu na mikrowłącznik.

Opublikowano

U mnie pryskanie wtyczek nic nie dało, a gdy ruszałem wtyczką ruszał się delikatnie na boki cały zamek,więc klin z gazety i póki co działa.

A jak sprawdziłeś że przewody są całe? Jeżeli oceniłeś tylko optycznie nienaruszoną izolację to za mało, miernik w łapki i sprawdzenie ciągłości żył.

Opublikowano
  • Autor

Wymontowałem całą wiązkę :naughty: u mnie jest tak że jak przyciskam kostkę z boku to pojawia się informacja :wallbash: nie wiem co z tym można zrobić bo wygląda na to że cały problem robi wtyczka. :polew:

Opublikowano

Wymontowałem całą wiązkę :naughty: u mnie jest tak że jak przyciskam kostkę z boku to pojawia się informacja :wallbash: nie wiem co z tym można zrobić bo wygląda na to że cały problem robi wtyczka. :polew:

Pewnie winny jest przerwany lut, rozkrec zamek dostan sie do plytki i przelutuj styki.

nie audi ale sytuacja podobna i zamek niemal ze taki sam wiec moze pomoze.

http://www.taligentx.com/passat/maintenance/doorlockmechanism/