Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] CZY TO ZNOW TERMOSTAT? (po 4 miesiacach?) porsze o rade.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy!

Od kilku tygodni nie moge dojsc do ladu z moim autem (chodzi mi o temperature/uklad chlodzenia)

Pare miesiecy temu wymienilem termostat(ory.), pompe wody(ory.) , plyn na G12.

Otoz kilka tyg.temu jezdzilem troche w upalach, po gorach, i zagotowal mi sie kilkakrotnie. Mechanik stwierdzil, ze termostat sie "przycina".

Od paru dni, mam zas taka sytuacje, ze w czasie jazdy, temp.rosnie do 90C, po czym spada do 60-70C, nieznacznie wzrastajac na postojach.

Robilem VAGa sam, nie bylo zadnych bledow, zatem postanowilem zazadac wymiany termostatu (kupiony w Audi).

Dla pewnosci kupilem tez nowituki czujnik temp.plynu chlodz.G62 i wsadzilem - efekt ten sam, auto mulowato jezdzi, do tego ta temp.spada w czasie jazdy (czujnik poszedl do zwrotu).

Dzis jeszcze raz robilem VAG i mam pewne bledy:

18339 - Coolant Fan Control Module (J293): Malfunction

16502 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62)

Prosze o pomoc, co mam w koncu zrobic?Czy to termostat, czy moze ten modul sterujacy wentylatorem czy jednak czujnik?Jak to poprawnie zdiagnozowac?

Moze wszystko naraz?To chyba tez jest mozliwe? :mysli:

Opublikowano

silnik nie byl przegrzany? sprawdzales tez temp. na klimatroniku?

Opublikowano
  • Autor

Silnik sie bardzo przegrzal ok. 12 Sierpnia w gorach (stalem w korku na Lysa Polane,pod gore 3 km).

Od tego czasu zdarza sie tylko (zbyt niska temp.pracy).

VAG:

17 instruments Group 003

mam temp.12C, w drugim oknie - Temp. INV 051 005C

Opublikowano

Ja tak mialem ze powoli i zadko osiagal temp.90 stopni i potem spadalo do 70 ale po wymianie termostatu wszystko wrocilo do normy.po okolo 1km. juz jest na 90 i stoi .

Opublikowano

Kolega zmieniał termostat i dopiero za czwartym wszystko było ok. Słyszałem że niektóre nowe termostaty maja już wady ;/ .

Opublikowano

A czyściłeś układ?? Może jakieś syfy masz w układzie chłodzenia które blokują termostat?? U mnie syfu było bardzo dużo a i tak wszystkiego nie wytępiłem, nadal płyn mi po jakimś czasie ciemnieje, ale już nie blokuje termostatu.

PS Dużo syfu miałem w nagrzewnicy.

Opublikowano
  • Autor

Poradzcie koledzy, jak solidnie wyczyscic/przeplukac uklad chlodzenia, bo byc moze jakies syfy w nim plywaja i blokuja dzialanie termostatu?

(jakis czas temu pompa wody mi sie rozsypala i wirnik wyciagalem w kawalkach z bloku silnika, moze jakies kawalki tam plywaja?)

Dzieki i pozdrawiam :)

Opublikowano

Są preparaty do czyszczenia takich układów, jednak ja poprostu spuściłem płyn i zalewałem wodą i taki proces co tydzień powtarzałem zalewając wodą destylowaną.

Boję się użyć tych preparatów, bo mam nieprzyjemne wspomnienie po Audi 100, jak użyłem takiego preparatu to z chodnicy zrobiło się sito (oczywiście dlatego że chłodnica była już mocno zużyta, ale nigdy nie wiadomo w jakiej jest ona kondycji do momentu zastosowania takiego preparatu).

Opublikowano
  • Autor

Dzieki kolego mily!

Mysle, ze cos takiego mu sie przyda. Zastanawiam sie tylko, czy mozna sciagnac jakis waz, i podlaczyc do niego wode pod lekkim cisnieniem?