Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Opony 225/45/18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Małe pytanko czy opony w rozmiarze 225/45/18 będą pasować do b6, czy lepiej 235/40/18.

Opublikowano

235/40/18-ten rozmiar jest bardziej zbliżony do" właściwego" ok 1 cm większa srednica drugi rozmiar to 2,5cm większa średnica a więc przekłamania licznika większe wg mnie najlepiej założyć 225/40/18

Opublikowano

tak jak mówi greg 225/40/18" to najlepsze rozwiązanie :>

Opublikowano
  • Autor

W sumie jakby założyć z profilem 45 to licznik w końcu pokazywałby prędkość prawie rzeczywistą (sprawdzałem z nawigacją 3-4% różnicy). Sprawdzał ktoś może czy jest jakaś różnica w komforcie jazdy pomiędzy profilem 40 a 45?

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdzał ktoś może czy jest jakaś różnica w komforcie jazdy pomiędzy profilem 40 a 45?

Pozdrawiam

Zależy jeszcze przy jakich szerokościach i jakie opony. Zakładając taką samą oponę w rozmiarze 225/45 i 235/40 różnicy w komforcie nie odczujesz.
Opublikowano

W sumie jakby założyć z profilem 45 to licznik w końcu pokazywałby prędkość prawie rzeczywistą (sprawdzałem z nawigacją 3-4% różnicy). Sprawdzał ktoś może czy jest jakaś różnica w komforcie jazdy pomiędzy profilem 40 a 45?

Pozdrawiam

Wystarczy zobaczyć ile mm różnicy jest na średnicy koła na jednej i drugiej opinie i będziesz wiedział, czy jest bardziej komfortowo :wink4: 225/45 to 659,7mm średnicy, natomiast 235/40 645,2mm.

Różnica na pewno będzie mocno odczuwalna

Opublikowano

Wystarczy zobaczyć ile mm różnicy jest na średnicy koła na jednej i drugiej opinie i będziesz wiedział, czy jest bardziej komfortowo :wink4: 225/45 to 659,7mm średnicy, natomiast 235/40 645,2mm.

Jeździłeś na obu takich rozmiarach i wiesz, czy ci tylko z matematyki wyszło?

Ta różnica na średnicy, którą podałeś to raptem 7mm różnicy w wysokości ścianki opony. Naprawdę uważasz, że to odczujesz? I jeszcze w dodatku mocno???

Opublikowano

Jeździłeś na obu takich rozmiarach i wiesz, czy ci tylko z matematyki wyszło?

Ta różnica na średnicy, którą podałeś to raptem 7mm różnicy w wysokości ścianki opony. Naprawdę uważasz, że to odczujesz? I jeszcze w dodatku mocno???

A jeździłeś na 225/40 i 235/40 dla porównania? W tym przypadku jest już wyczuwalna różnica w komforcie, a na 225/40 masz dodatkowe 7 mm. Jeździłem na każdym z 3 rozmiarów i różnica jest naprawdę wyczuwalna na kiepskiej jakości drogach - z palca tego nie wyssałem, stwierdzone organoleptycznie.

Jedyny minus jak dla mnie, to to, że przy 225/45 i moim obniżeniu tarła opona o ranty na bardzo ostrych zawracaniach, lub szybko przejechanych progach.

Opublikowano
A jeździłeś na 225/40 i 235/40 dla porównania?
Tak. I na kilku innych zamiennikach też.
Jeździłem na każdym z 3 rozmiarów i różnica jest naprawdę wyczuwalna na kiepskiej jakości drogach - z palca tego nie wyssałem, stwierdzone organoleptycznie.
Ale na tych 3 rozmiarach jeździłeś tym samym autem? I za każdym razem była to ta sama opona (marka, bieżnik, indeks prędkości i nośności)? Bo dopiero wtedy możesz robić takie porównanie.

Każda opona ma zupełnie inną charakterystykę, więc może też zdarzyć się i tak, że jak założysz większa felgę i niższy profil to komfort może się nawet poprawić.

Opublikowano
Sprawdzał ktoś może czy jest jakaś różnica w komforcie jazdy pomiędzy profilem 40 a 45?
Wystarczy zobaczyć ile mm różnicy jest na średnicy koła na jednej i drugiej opinie i będziesz wiedział, czy jest bardziej komfortowo wink4 225/45 to 659,7mm średnicy, natomiast 235/40 645 begin_of_the_skype_highlighting235/40 645end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting 235/40 645 end_of_the_skype_highlighting,2mm.

roznicy nie bedzie żadnej bo i profil 40 i 45 ma grubsze scianki, jakis komfort zaczyna sie od 50

Opublikowano

W takim razie należy zgłosić do producentów postulat o wycofanie z rynku pewnych rozmiarówek, bo nie dają efektu :naughty:

A ja Wam powtarzam, że choć nie jeździłem jak to kolega YatzeK zasugerował, na identycznych modelach opony, to różnica jak dla mnie była znaczna na korzyść 225/45 :hi:

Każdy czuje jak czuje, podobnie jak z zawieszeniem - indywidualna cecha każdego z kierowców. Ja wyraziłem swoje zdanie.

Polecam przetestować osobiście i będzie wiadomo :gwizdanie: :decayed:

Opublikowano

A widzisz. Ja z kolei miałem Pirelli P Zero Rosso 225/45, 235/40, 245/40 i różnicy nie widziałem. Widziałem natomiast różnicę pomiędzy Rosso i Dunlopem SP9000 w tym samym rozmiarze - dunlop zauważalnie sztywniejszy.

Wcześniej było 235/45R17 też Rosso i różnica była odczuwalna, ale nieduża.

Później było Vredestein Ultrac Sessanta 225/40R19 przód + 255/35R19 tył i co? I praktycznie brak różnicy w stosunku 18" Pirelli. Doskonałe opony, polecam.

Auto cały czas to samo.

Za to przesiadka na zimowe 205/60R16 już różnicę robiła :)

Opublikowano

jezdze na 225/40/18" i jestem zadowolony (z małymi wyjątkami-tak samo jak pisze KOval81 opony odzierają przy ostrym skręcie)