wiki Opublikowano 31 Lipca 2006 Opublikowano 31 Lipca 2006 witam mam problemik otóż wymieniałem dziś olej w silniku według oryginalnej instrukcji Niemieckiej załączonej do mojego autka powinno być potrzebne około 3,3l oleju w silniku 74kW cztery cylindry, w polskiej wersji tej instrukcji jest napisane że 3,5l (jest trochę nowsza), ale o co chodzi natomiast po wlaniu około 3,3l oleju i sprawdzeniu po 4 godzinach poziom oleju w silniku mam w polu A tzn. MAX :shock: czy tak mogę zostawić czy wyssać ze dwie setki tak do 3/4 poziomu górna granica pola B tak byłoby najbezpieczniej chyba, za dwa tygodnie jadę w trasę 700 kilometrów w instrukcji wspominają że przy takich cieżkich warynkach jak autosrada latem czy ciągnięcie przyczep lub jazda w górach to wskazany jest stan MAX. to jak jest wtych instrukcjach podają ilości do maksymalnego poziomu chyba ale nie chce mi się wieżyć że 3 litry to umnie 3/4 pozoimu. sorki za długi post ale myślę że ciekawy jak to z tymi olejami jest ?
Hugo Opublikowano 31 Lipca 2006 Opublikowano 31 Lipca 2006 Przcież jak auto postoi 4 godziny to wiadomo , że cały olej ścieknie i będziesz miał max.Pomiar powinno się robić na równym podłożu.Po jeździe gasisz silnik , czekasz kilka minut i wtedy sprawdzasz poziom oleju
wiki Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Przcież jak auto postoi 4 godziny to wiadomo , że cały olej ścieknie i będziesz miał max.Pomiar powinno się robić na równym podłożu.Po jeździe gasisz silnik , czekasz kilka minut i wtedy sprawdzasz poziom oleju różnica po pomiarze w ten sposób jest taka że jest na 3/4 całej działki więc jest OK a byłem przekonany że pozim oleju należy spradzać najlepiej rano jak wszystko zleci i wtedy powinien byc pożądany poziom :shock: Dzięki człowiek się uczy całe życie
sosna22222 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Witam podłaczam się pod temat ile wchodzi oleju do mojego silnika gdyz chce wymienic olej i nie wiem ile kupic kolego czytałes temat, tu się nie ma co podłanczać z takim silnikem jak twój :bicz3:[br]Dopisany: 27 Czerwiec 2007, 08:17 _________________________________________________no w sumie racja
sivy79 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Opublikowano 29 Czerwca 2007 4 literki wystarczaja ja wlalem 3,2l z butli 4 litrowej
Rekomendowane odpowiedzi