Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Podgrzewane fotele

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj zakupilem fotele do swojej Audiczki ,siedzenia pochodza z nowszej sa kubelkowe z poduszkami bocznymi ale moje pytanie jest takie jak sprawdzic czy sa podgrzewane, sa jakies kosci pod spodem napewno jedna jest do poduszki ale do czego jest druga?? Moze ktos mi pomoże PS. te plamy ta jest wstepne pranie :decayed:

vYK4r.jpg

Opublikowano

Jeżeli fotele są podgrzewane to pod spodem będziesz miał taką dość dużą zielono- fioletową kostkę na 6 pinów. Co do prania to podpowiem, ze takie zapierki nie mają sensu, zostają zacieki i kółka brudu naokoło pranego miejsca bo to jest stary fotel i już przybrudzony. Najlepiej wyprać całość i będzie przynajmniej równomiernie.

Opublikowano

Mam taka :> tylko teraz jak to wszystko podłączyć,bo wczesniej nie miałem podgrzewanych więc nie mam instalacji :confused4: będzie zapewne ciężko. A te zapieranie to było tymczasowe na szybko dzisiaj juz na spokojnie będę prał :)

Opublikowano

zrobienie podgrzewania jest proste. potrzebne będą ci włączniki ( w nich jest już przekaźnik) i wiązka( łatwo ja zrobić samemu) montowałem grzane fotele w a4 b5 2000r. i pokrętła mam w klimatronicu. pozatym wszystko tak samo trzeba jak u ciebie. było juz dużo o tym na forum. jak poszukasz znajdziesz wszystko łącznie ze schematem elektrycznym wiązki

Opublikowano

witam

a mozesz sie pochwalic ile dales za te fotele? fajne ze kubelki....oprocz instalcji musisz takze zmienic klmatronik

pozdrawiam

Opublikowano

w przedlifcie nie zmienia sie klimatronica potencjometry grzanych foteli dokłąda sie w miejsce wizytownika. W a4 z 99-01r dopiero trzeba zmienic klimatronic jak sie dokłada grzane pupy.

Opublikowano

za fotele i kanape dalem 85 funtów czyli cos ponad 300zł ,a klimatronika nie mam niestety zwykle pokretła,wiec myslicie ze bedzie problem z podlaczeniem?? I tak musze znaleźć mechanika ktory mi to podłaczy

Opublikowano

Nie będzie problemu bo w twoim roczniku nie potrzebujesz klimatronika żeby mieć pokrętła regulacji podgrzewania, to dopiero po lifcie. W przedliftowych autach pokrętła podgrzewania foteli znajdują się w miejscu skrajnych przycisków konsoli środkowej.

Opublikowano

a jak ja mam pod siedzeniem tez dwie kostki z czego jedna jest żółta a druga czerwona na 6 pinów z tym ze ma podpiety tylko jeden kabelek to tez mam podgrzewane fotele?

Opublikowano

Nie masz grzania, żółta wtyczka to jest zapalnik airbagu, czerwona z dochodzącym jednym, brązowym kablem to jest uziemienie zapalnika.

Opublikowano

schemat:

e202e24314c76d15med.jpg

a kable pod tunelem środkowym, pod wykładziną do foteli

Opublikowano

Koledzy powiedzcie gdzie szukać przyczyny problemu. U mnie fotele grzeją na ,6(zaraz parzy pupę):decayed: a jak przełączę na 5, 4 ... to nie grzeją (czasami się załączają)winny potencjometrt????

Opublikowano

Albo czujnik termistor (termostat)

Opublikowano

A gdzie ten czujnik się znajduje??? I czy dużo jest roboty przy wymianie??? I czy w ogóle jest on sam dostępny???

Opublikowano

moze poprostu przpalona jakas czecs maty no a biorec pod uwage za to polift a tam sa troche inaczej rozlozone obwody grzejace.... zobacz w watku o naprawie podgrzewania w fotelach, jest w warsztacie

Opublikowano

Jest w macie taka pastylka ciezko to dobrac podobno ma 8,2kohm ale ja kupilem kilka w elektroniku bede dopasowywal termistor ntc czyli malejaca rezystancja wzgledem wzrostu temperatury.