Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Czym pomalować dekor grilla ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no dobra przeczytalem i szczerze powiem ze az sie zdziwilem ze zaden z forumowych lakiernikow sie nie wypowiedzial...wiec tak:

1. Zmatowac papierm sciernym chrom (najlepiej cos okolo 400)

2. Podklad na plastik (najlpeije Nosfer naloz to pistoletem a nie sprayem)

3. Lekko przematowac plastik (400)

4. nalozyc kolor (w Twoim przypadku czarny - np RAL 9005) - baza

5. poczekac az podeszchnie

6. nalozyc lakier bezbarwy - matowy (mozna kupic w mieszalniach o dowolnej "procentowosci" matu)

7. Zostawic do wyschniecia i cieszyc sie nowym grilem :wink4:

:notworthy:[br]Dopisany: 21 Wrzesień 2010, 07:31_________________________________________________

Lakier poliuretanowy matowy, do tego dobre zmatowienie emblematu oraz podkład i jest cacy

poliuretan matowy moze odlazic

ta guma po kilku myciach tez :gwizdanie: bankowo - sprawdzone :evil:

Opublikowano
  • Autor

no dobra przeczytalem i szczerze powiem ze az sie zdziwilem ze zaden z forumowych lakiernikow sie nie wypowiedzial...wiec tak:

1. Zmatowac papierm sciernym chrom (najlepiej cos okolo 400)

2. Podklad na plastik (najlpeije Nosfer naloz to pistoletem a nie sprayem)

3. Lekko przematowac plastik (400) (chyba podkład ?) // Nosfer

4. nalozyc kolor (w Twoim przypadku czarny - np RAL 9005) - baza

5. poczekac az podeschnie

6. nalozyc lakier bezbarwy - matowy (mozna kupic w mieszalniach o dowolnej "procentowosci" matu)

7. Zostawic do wyschniecia i cieszyc sie nowym grilem :wink4:

Jakaś konkrenta marka podkładu ma znaczenie czy wszystko jedno ? (możesz podrzucić link :wink4:)

I czy w takim przypadku nakładać kilka warstw czy wystarczy "jedna" (powiedzmy pierwsza warstwa, która w pełni pokryje malowany element)

Opublikowano

jedzi do najblizszej mieszalni i popros o podklad na plastik (musi byc "elastyczny") w jednej warstwie tego nie nakladaj tylko w przynajmniej dwoch - pierwsza cienka i druga normalna

Opublikowano
  • Autor

jedzi do najblizszej mieszalni i popros o podklad na plastik (musi byc "elastyczny") w jednej warstwie tego nie nakladaj tylko w przynajmniej dwoch - pierwsza cienka i druga normalna

No i koks :naughty:

A co z nagrzewaniem elementu ?

Ma to jakieś przełożenie na efekt ?

Opublikowano

nic nie nagrzewaj...zrob tak jak pisalem powyzej...jakby cos to pisz dalej pomoge :wink4:

Opublikowano

– z bliska będzie widać..

Po jakimś czasie, od wilgoci, temperatur folia zacznie Ci się marszczyć, aż w końcu odklejać – widziałem już takie .. :thumbdown:

You talking to me, Boy :punish:

Widziałeś ramkę - wygląda (wyglądała, bo teraz jest maźnięta w kolor karoserii) dobrze, a było to moje pierwsze podejście do klejenia i za mały arkusz.

Nic się z nią nie działo, a już trochę jeździła na aucie.

Nie kombinuj, tylko klej - będziesz Pan zadowolony jak się przyłożysz :cool1:

Opublikowano

ja uzywam produktow BOLL'a i je polecam ale z Nowola rowniez bylem zadowolony :good:

klar matowy polecam z Max Mayer'a :wink4:

Opublikowano

podkład z nowola + lakier akrylowy śnieżka - czarny mat + lakier bezbarwny śnieżka :hi:

Ta kombinacja różni się od mojej jedynie podkładem, którego nie kładłem.. :mysli:

Lakier bezbarwny daje połysk, którego chce uniknąć. No chyba, że znajdę w macie.. ?

Na ile pewna jest ta kombinacja ? :decayed:

A macie doświadczenie z lakierami Sylikatowymi ?

Mam sprężarkę i kilka pistoletów, więc biorę również pod uwgę farby inne niż SPRAYE.

Jeśli masz pistolecik i kompresor.

Szpachlówka natryskowa Novol - komplet 1L + rozcieńczalnik i utwardzacz w komplecie - 30 zł - daj ze 2-3 warstwy + dobre docieranie na równo :wink4: Po paru warstwach struktura mega trwała i spełnia rolę podkładu i przy okazji zakryje wszystkie niedoróbki w plastiku.

czarny mat, lub półmat akrylowego - setka w mieszalni dobrego lakieru - od 12 zł - Setka Ci starczy !

Do tego niech Ci dobiorą rozcieńczalnik i utwardzacz. w 20 zł spokojnie się wyrobisz.

Po tym zabiegu nie ma chu.ja żeby coś Ci odpadło :wink4:

Spray to środek " na szybko" nie koniecznie na stałe.

Opublikowano

Ja zamówiłem gumę w sprayu - Plasti Dip. Czekam aż dojdzie i zabieram się za malowanie w czarny mat. Na forum ktoś już malował i polecał, podobno trzyma się wyśmienicie. Zobaczymy ile w tym prawdy :> Plusem jest to, że nie trzeba robić nic prócz odtłuszczania. I podobno można tą gumę zerwać i wrócić do chromu. :>

daj linka do przedmiotu

http://dplagency2.home.pl/PROJEKTY/plastdip/plasti_dip_home_solutions.html

Zamówiłem u przedstawiciela (link). Sprawny kontakt, szybka wysyłka. Dziś doszło - cena 57 zł za spray 311g.

Opublikowano

Szpachlówka natryskowa Novol - komplet 1L + rozcieńczalnik i utwardzacz w komplecie - 30 zł - daj ze 2-3 warstwy + dobre docieranie na równo :wink4: Po paru warstwach struktura mega trwała i spełnia rolę podkładu i przy okazji zakryje wszystkie niedoróbki w plastiku.

czarny mat, lub półmat akrylowego - setka w mieszalni dobrego lakieru - od 12 zł - Setka Ci starczy !

Do tego niech Ci dobiorą rozcieńczalnik i utwardzacz. w 20 zł spokojnie się wyrobisz.

szpachlowka natryskowa :shocked: a to niby po co :mysli: nierownosci w plastiku :shocked: gdzie na chromowanym grilu sa nierownosci :mysli:

Ja zamówiłem gumę w sprayu - Plasti Dip. Czekam aż dojdzie i zabieram się za malowanie w czarny mat. Na forum ktoś już malował i polecał, podobno trzyma się wyśmienicie. Zobaczymy ile w tym prawdy :> Plusem jest to, że nie trzeba robić nic prócz odtłuszczania. I podobno można tą gumę zerwać i wrócić do chromu. :>

daj linka do przedmiotu

http://dplagency2.home.pl/PROJEKTY/plastdip/plasti_dip_home_solutions.html

Zamówiłem u przedstawiciela (link). Sprawny kontakt, szybka wysyłka. Dziś doszło - cena 57 zł za spray 311g.

no i co do tej gumy to tak nie koniecznie no i dodam, ze jesli nie zamkniesz powloki to przy myciu na "kreszerze" bankowo powloka zacznie sie podnosic :thumbdown:

Opublikowano

Z tego co wiem to lakiernik zwyklym lakierem mi malowal, bo akurat malowal a6 czarną i prysnął mi grille w A4 b6, a teraz w b5 rowniez mi malowal , tez czarnym ale nie matem, tylko polysk, poki co nie ma sladow :gwizdanie:

Opublikowano

Z tego co wiem to lakiernik zwyklym lakierem mi malowal, bo akurat malowal a6 czarną i prysnął mi grille w A4 b6, a teraz w b5 rowniez mi malowal , tez czarnym ale nie matem, tylko polysk, poki co nie ma sladow :gwizdanie:

pewnie ze sladow nie bedzie bo jak lakier wyschnie to niby czemu mialby byc jakies slady :mysli:

Opublikowano

pewnie ze sladow nie bedzie bo jak lakier wyschnie to niby czemu mialby byc jakies slady :mysli:

Bo to przód samochodu. Kamienie itd. Tak jak na masce możesz mieć odprysk, tak samo na grillu.

Opublikowano

a to chodzilo o odpryski na lakierze :)

nie powinno byc zle bo to jest stosunkowo mala powierzchnia...a jak dobry lakier to tak latwo nie odprysnie

Opublikowano

szpachlowka natryskowa :shocked: a to niby po co :mysli: nierownosci w plastiku :shocked: gdzie na chromowanym grilu sa

Bo- 1L kompletu kosztuje 30 zł i spełnia funkcję podkładu. Po odpowiednim dotarciu mamy powierzchnię gładką jak stół, która zwiększa przyczepność lakieru następnego.

Po 2- czy szpachlówka natryskowa musi być stosowana do nierówności ? w grillu świetnie maskuje wszystkie rysy po kamieniach itp.