Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana rozrzadu i VAG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam sie do wymiany rozrzadu i szukam fachowcow, ktorzy beda potrafili to dobrze zrobic. Zanim wybiore odpowiedni warsztat chcialbym poznac co potrafia poszczegolni fachowcy. W zwiazku z tym potrzebuje informacji jak sprawdzic ich wiedze i doswiadczenie :naughty: Interesuje mnie m.in. kwestia VAGowanka po wymianie rozrzadu: co nalezy sprawdzac/kontrolowac przy uzyciu VAG'a po wymienie rozrzadu? Jakie wartosci w ktorych blokach nalezy sprawdzac? Silnik na pompowtryskach wiec regulacja pompy odpada...

I jeszcze prosba do osob posiadajacych ETKE o spis czesci niezbednych do wymiany rozrzadu (paski,rolki,napinacze,uszczeli,srobki ;) - AWX rocznik 2001. Na forum juz jest spis ale do nowszej wersji AWX'a....

Zdecydowalem sie na pasek-Contitech, rolki+napinacz - SKF lub INA. Mam problem z wyborem pompy wody: co powiecie na FEBI? (roznica w cenie w porownaniu do SKF dosc duza). Jakie sa wasze doswiadczenia z firma Ruville?

Dziekuje i pozdrawiam!

Opublikowano

Ruville to tylko pakowacz,wiez najlepiej zapytaj kto produkuje ta pompe sprzedawce.Kupilem do swojego napinacz Ruvilla,a wyprodukowany przez NTN czyli tak jak w oryginale.

Opublikowano
  • Autor

Cześć!

Uporałeś się już z problemem czy jesteś przekonany, że to wina rozrządu? Ściągaleś tę osłąnkę od paska?

Tu coś znalazłem o AWX-ie http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,13499.0.html

pozdr!

Z problemem jeszcze sie nie uporalem - moze jutro bedzie jakas diagnoza.

A rozrzad i tak mam do wymiany - teoretycznie, jakby wierzyc ksiazce serwisowej mozna jeszcze pojezdzic ok 10tys km ale wole to zrobic i miec pewnosc...

Co do linka - no wlasnie w tamtym poscie podane sa czesci do nowego typu rozrzadu AWX'a - w moim (2001) jest chyba "stary" typ

No ale glowne pytanie dalej brzmi: co sprawdzic VAG'iem ??

Opublikowano

Zobacz tutaj:

28bf0bf80b9a1802m.jpg

A tu fotka i numer pompy wody:

61cd9d1a31b46522m.jpg

Opublikowano
  • Autor

lukaszr - dzieki za screeny z ETKI :notworthy:

Naprawde nikt nie wie co nalezy sprawdzac VAGiem w czasie zmiany rozrzadu ?? :naughty: Ewentualnie jak sprawdzic wiedze i doswiadczenie mechanika w TDI'kach..

Opublikowano

nic nie musisz spawdzac.Chyba ze ma jakas dolegliwosc.Wymieniasz pasek,wsiadasz i jedziesz.pozdrowionka

Opublikowano

Ja jestem po wymianie rozrządu w AVF-e. Czynnośc wymiany dla mechanika jest banalnie prosta tym bardziej, że ustawiając go musi spasowac według znaczników. Większośc swojego czasu poświęca on na rozebranie przodu pojazdu i elementów które przeszkadzają mu podczas wymiany. Co do samych klamotów najlepiej się nie zastanawiac i kupic ori w serwisie masz wtedy gwarancje na części, że są OK! (gwarancja chyba 2 lata). Co do pompy wody oddajesz swoją starą, a otrzymujesz regenerowaną. Można ja poznac, że na końcu nr jest nabity symbol X . W sprawie Vagowania nie mam zielonego pojęcia. Acha jeszcze jedno podczas wymiany nie zapomnij również o wymianie paska wieloklinowego. Mechanik który bedzie to robił sam oceni stan pozostałych części i ich zużycia. Tak więc należy się udac do fachowca który prawdę Ci powie!!! Stosuj zasadę, że jeżeli czegoś nie trzeba wymieniac to po prostu nie rób tego i będzie git. Idealnie będzie kiedy mechanik napisze Tobie numery częsci które wymienił. W ten sposób będziesz miła gwarancję podwójną tzn. na części i usługę. Pozdrawiam

Opublikowano

lukaszr - dzieki za screeny z ETKI :notworthy:

Bardzo proszę :)

Naprawde nikt nie wie co nalezy sprawdzac VAGiem w czasie zmiany rozrzadu ?? :naughty: Ewentualnie jak sprawdzic wiedze i doswiadczenie mechanika w TDI'kach..

Jeżeli wszystko działa poprawnie to nic nie trzeba sprawdzać.

Rogal mi w VAGu przy okazji programu sprawdzał ustawienie jedno, ale nie pamiętam dokładnie co to było :)