Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Pytanie co do felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio kumpel powiedział że felgi z oponami mają znaczenie na spalanie.

I tu zaczyna się mój dylemat :kox: bo to jest że im większe alufelgi i cieńsza opona tym większe spalanie? czy na odwrót. Ja jeżdżę na 16' a oponę mam 225/55/16

Opublikowano

im szersza opona tym większe spalanie. ale nie jest to 5 litrów :D

Opublikowano

no im szerszy lać tym większe opory toczenia. no i im większa felga tym cięższa niestety najczęściej, ale coś za coś. trzymanie boczne i wygląd przy szerokim laciu i dużej feldze cudowne :cool:

PS.porównanie Twoich do standardowych opon195/65/15. Średnica (mm):653,9 mm różnica średnic (mm):-19,4 mm różnica średnic (%):-3,1 %

chopie zmieniaj opony na normalne 205/55R16 albo całe koła na 225/45R17

polecam: http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=195%2F65R15&tolerancja=4%25&imageField.x=35&imageField.y=8

Opublikowano

dla wyglądu opłaca się wydać parę złotych więcej na paliwo :afro:

Opublikowano

Ja jeżdżę na 16' a oponę mam 225/55/16

mam ten sam rozmiar i spalanie odczuło ale delikatnie wg. FIS ..

tak poza tym to na sprezynkach na wiekszych dołkach tłuka mi opony o nadkola :thumbdown:

Opublikowano

a nie jest też tak że przez to że większa jest średnica całego koła to na prędkościomierzu jest przekłamanie (i teraz nie wiem czy licznik też bierze z tego informacje :bicz3:) bo jeśli tak no to na większych kołach przejedziemy teoretycznie mniej kilometrów niz na standardzie i spalania może nam sie wydawać po obliczeniach wyższe :bicz2: nie wiem czy dobrze rozumuje bo nie wiem dokładnie jek jest w audi z tym licznikiem :blink:

Opublikowano

dla wyglądu opłaca się wydać parę złotych więcej na paliwo :afro:

[br]Dopisany: 26 Wrzesień 2007, 11:22 _________________________________________________jestem tego samego zdania, mój rozmiar 225/40 R17 :)
Opublikowano

a nie jest też tak że przez to że większa jest średnica całego koła to na prędkościomierzu jest przekłamanie (i teraz nie wiem czy licznik też bierze z tego informacje :bicz3:) bo jeśli tak no to na większych kołach przejedziemy teoretycznie mniej kilometrów niz na standardzie i spalania może nam sie wydawać po obliczeniach wyższe :bicz2: nie wiem czy dobrze rozumuje bo nie wiem dokładnie jek jest w audi z tym licznikiem :blink:

Dlatego są kalkulatory rozmiarów opon i każdy może sobie obliczyć żeby nie było dużego przekłamania i żeby sobie niepotrzebnie nie zaprzątać głowy :>

Opublikowano

Dlatego są kalkulatory rozmiarów opon i każdy może sobie obliczyć żeby nie było dużego przekłamania i żeby sobie niepotrzebnie nie zaprzątać głowy :>

tyle to ja wiem i tez z tego korzystam :wink4: tylko w moim pytaniu bardziej chodzilo o to czy przy wiekszych kołach licznik bedzie wolniej naliczał kilomerty bo nie wiem skąd bierze sygnał :bicz3: