Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Buczenie powyżej 60km/h przy skręcie w lewo: Łożysko? Opony?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Jade sobie spokojnie moją audiczką i w momencie w ktorym mam ok 50-60km/h to przy skrecie w lewo cos buczy (to buczenie utrzymuje sie tak do 120km/h - dalej nie sprawdzalem). Co to może być ? łożysko prawego koła?[br]Dopisany: 15 Październik 2010, 22:22_________________________________________________II problem: przy normalnej jeździe autko obecnie (+5-8*C) szybko sie dość nagrzewa - ciepełko z nawiewów, ale problem jest taki że wskazówka temp. utrzymuje się na 70-75*C przy jeździe ciągłej. Jak np. stoje w korku 5min to osiaga 90*C i stoi, gdy tylko pojade i np. przez 1km bede utrzymywac predkosc 80-100km/h schodzi do 70-75*C.

Opublikowano

1 Problem to na 99% łożysko z prawej strony.

2 problem to na 99% termostat do wymiany ;)

Opublikowano

Popieram 1problem to łożysko, 2 to termostat. W dobrej cenie są łożyska firmy FAG polecam :good:

Opublikowano
  • Autor

Właśnie! Na jednym forum mówią mi łożysko z LEWEJ na drugim z PRAWEJ strony :) Więc z której?[br]Dopisany: 16 Październik 2010, 17:07_________________________________________________Aha i jakie łożyska montowali na pierwszy montaż i termostaty w Audi a4 B5?[br]Dopisany: 16 Październik 2010, 17:08_________________________________________________Ten II problem , czy moze to byc czujnik temperatury? czy raczej stawiac na termostat?[br]Dopisany: 16 Październik 2010, 17:08_________________________________________________PS To buczenie w dzwieku objawia sie takim jakby cichym pomrukiem sportowego silnika ;D

Opublikowano

Jeżeli chodzi o termostat to tylko w ASO.

Opublikowano

Jednym z sposobów jest podniesienie na lewarku i sprawdzenie cz buczy dane koło. Jeśli chodzi o termostat to w czasie postoju temperatura wzrasta co oznacza, że chłodnica ma mniejszy przewiew i łapie 90 :hi:

Opublikowano

Skręcasz w lewo - buczy prawe łożysko, skręcasz w prawo - buczy lewe, oczywiście, jeśli jest już na wykończeniu.

Jeśli chodzi o termostat - zanim doczytałem, że "tylko w ASO", kupiłem Wahlera za psie pieniądze (InterCars) i tak już od roku jeździ... a miał działać max. miesiąc ;)

Opublikowano
  • Autor

No właśnie nie wiem do końca czy to jest wina termostatu czy nie. Czy po prostu tak ma być. Chociaż no z drugiej strony w moim Toledo II '01 jak złapie 90*C to trzyma caly czas.... Więc może trefny jest czujnik temperatury? No sam już nie wiem.

Opublikowano

łożysko słychać bardziej w momencie dociążenia koła - jeśli skręcasz w lewo to dociążasz prawe koło więc...

Opublikowano

Zadaniem termostatu jest utrzymywanie temperatury w wysokości 90 stopni zawsze i wszędzie, czy latem czy zimą, bez znaczenia, czy lecisz 200kph czy stoisz w korku.

Jak kupiłem swoje A4 to też miałem niedogrzany silnik, max. 75 stopni po 12 kilometrach jazdy... włożyłem Wahlera 4264.87D za niecałe 32 zł i do dzisiaj mam spokój.

Opublikowano

Wymień termostat a problem zniknie. Mam też benzyne i zawsze jak był padnięty to na postoju temperatura spadała przejechałem kawałek i już 90c ;)

Opublikowano

Też założyłem Wahlera i jest ok[br]Dopisany: 17 Październik 2010, 16:09_________________________________________________oczywiście do B5

Opublikowano
  • Autor

No idzie zima to się muszę za to szybko wziąć. Ciekawe ile u mechanika wezmą, bo niestety nie mam czasu żeby sie samemu za to wziąć. W starym oplu sam wymieniałem, ale to bylo 10 min roboty.

Opublikowano

Chcesz mieć pewność, że jest dobrze zrobione to zrób to sam :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Dziś zakupiłem w ASO VW oryginalny termostat - 124,50zł z uszczelką... Masakra ;) Mam nadzieje, że przynajmniej po wymianie będzie trzymać 90*C jak świeca :P

Ps. Najpierw kupiłem jakiś tani zamiennik za 30zł. Potem się szybko zreflektowałem, pojechalem do ASO kupiłem oryginalny i porównałem z zamiennikiem -> niebo a ziemia (przynajmniej oryginal solidnie wyglada) :) szybko oddałem zamiennik do sklepu

Opublikowano

Powinno być ok :a4fan:

Opublikowano
  • Autor

Dostęp do tego - T R A G I C Z N Y. Powtarzam T R A G I C Z N Y :) ale wymienione i odpukac jak narazie trzyma 90*C jak swieca.

Opublikowano

To teraz czas na łożyska bierz FAG są jako pierwszy montaż :good:

Opublikowano

Zasadnicza różnica to cena sprawdzi sprzedawcę i kupuj od razu komplet :hi: