Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Czyszczenie filtra DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

ostatnio zaświeciła mi się kontrolka spalin od DPF-a ,prawdopodobnie filtr jest zapchany bo alto było gonione ostatnio na krótkich dystansach i mam pytanie jak samemu przeczyścić filter bez ingerencji mechanika i kompa bo słyszałem że trzeba jechać przez jakiś czas na niskim biegu predkość ok 30-60km/h zeby spaliny sie wypaliły??Prosze o rady jak to poprawnie wykonac

Opublikowano

Witam,

Kolego w instrukcji jest to opisane tak:

Generalnie przy manualu jedziesz na 4 - 5 biegu przez kilkanaście minut (ok. 15 powinno wystarczyć) ze stałą prędkością co najmniej 60 km/h przy obrotach silnika ok. 2000 obr/min. Przy automacie trzeba to zrobic na przełożeniu S.

Uzyskany w ten sposób wzrost temperatury powinien wypalic nagromadzone sadze.

Jeżeli symbol filtra DPF nie zgaśnie udać się do specjalistycznego serwisu (cyt. instrukcjaobsługi...)

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

jednak teraz sie dowiedzialem ze ta kontrolka dotyczy zaworu EGR , co moze byc nie tak,czy to cos powaznego, a kontrolka po niemiecku nazywa sie Abgaskontrollsystem

Opublikowano

Abgaskontrollsysteme to w tłumaczeniu - system kontroli emisji. Nic więcej w książce nie piszą, więc zobacz czy coś to pomoże, a jak nie to trzeba podłączyć komputer i sprawdzić co jest nie halo.

Pozdrawiam.

Opublikowano

podstawą wypalenia katalizatora DPF jest jego temperatura. Trzeba go dobrze rozgrzac ( toyota 400 stopni Cercjusza) Najprostrza metoda na dopalenie cząstek stałych to jakaś trasa ekspresowa czy autostrada i dać mu dobrze po garach przez 15-20min a cząsteczki na pewno sie dopalą i przedmucha sie kat.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam panowie. Jadąc dzisiaj do pracy w korku zapaliła mi się kontrolka DPF. Oczywiście w korku nie mogłem go przepalić zgodnie z procedurą. Po wyjściu z pracy komunikatu na FISie nie było ale pojawił się po 2 kilometrach. Po pozostawieniu samochodu na 2h i dalszej trasie dalej się świecił (tutaj już postępowałem zgodnie z instrukcją). Myślałem że to wina paliwa z lotosu zatanowanego dzień wcześniej, dlatego zatankowałem na Shellu V-Power Diesel. Potem pojawiła się kontrolka check engine raze z symbolem filtra. Wydawałoby się że to się zdarza przy zapełnieniu >75% ale przy gaszeniu silnika pojawił się dziwny dźwięk, tak jakby stuk. Macie pomysł co to może być? Najbliższe ASO jest jutro nie czynne i nie wiem co mam z tym zrobić. Trochę mnie to podłamało. Czy samochód w ogóle nadaje się do jazdy?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Moja rada może sie nie wszystkim podobać ale na własnym doświadczeniu mowie żebyś wywali dpf i albo wstawić sama puszkę albo tak jak ja to zrobiłem kupiłem używkę katalizator i zero problemów a autko śmiga ze hej.

Opublikowano

Dobra rada, jak się zaświeci kontrolka DPF to powinieneś jechać samochodem w/g procedury wypalania aż zgaśnie kontrolka, w innym przypadku wpadnie w tryb awaryjny i ograniczenie mocy. Jeśli masz przebieg około 200 tyś przyszykuj się na wymianę na nowy co polecam lub regeneracje polegającą na wymianie wkładu i co nie do końca polecam wyłączenie oryginalnego DPF, ale jest jeszcze możliwość zamontowania filtra bez dotrysku który spełnia normy spalania euro 4

Opublikowano

Dobra rada, jak się zaświeci kontrolka DPF to powinieneś jechać samochodem w/g procedury wypalania aż zgaśnie kontrolka, w innym przypadku wpadnie w tryb awaryjny i ograniczenie mocy.

Zdaję sobie z tego sprawę ale w korku jest to utrudnione.

Czy ktoś mógłby napisać o kosztach zmian jakie zaproponował sdhc? Tj. wymiana wkładu albo wycięcie DPF? I gdzie to najlepiej zrobić w Warszawie albo okolicach?

Opublikowano

Nowy filtr to wydatek około 5 tys zl przy zdaniu starego. Ja swój wywaliłem aligator dynosoft zrobił program i jest super. Wstawiłem dla spokoju katalizator bo jezdze autkiem po Austrii zeby sie do spalin nie przywalili i jest ok. Spaliny w normie. Koszt z katalizatorem używanym wymiana i program 1600 zl. I święty spokój.Jak jeździsz tylko po miescie to i nowy filtr zajeździsz.

Opublikowano

Chyba zdecyduję się na wycięcie tego "dobrodziejstwa". Czy ktoś miał doczynienia z firmą Kreator Mocy na ul. Młodnickiej w Warszawie? Wyglądają solidnie i może przy okazji wymieniłbym u nich rozrząd i zrobił delikatny program, o ile silnik jest zdrowy.

Opublikowano

Chyba zdecyduję się na wycięcie tego "dobrodziejstwa". Czy ktoś miał doczynienia z firmą Kreator Mocy na ul. Młodnickiej w Warszawie? Wyglądają solidnie i może przy okazji wymieniłbym u nich rozrząd i zrobił delikatny program, o ile silnik jest zdrowy.

Olej jakiś majstrów spod ciemnej gwiazyd, jedź do mrmotors.

Gorąco polecam., i nie tylko ja na tym forum ;) [br]Dopisany: 27 Listopad 2010, 21:27_________________________________________________Jak masz kabel to zrób tak:

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=55260

Opcja alternatywna:

DPF może być ok ale zwalił ci się czujnik różnicy ciśnień na wejściu i wyjściu z DPF'a. To częsta usterka, ja np tak miałem.

Opublikowano

Dzięki true, znam już ten link. Mówisz że lepiej nie zawracać sobie głowy tą firmą? Z tego co widzę trafił tam jeden z samochodów klubowych, nie wiem jednak kto jest właścicielem :)

Opublikowano

Jesteś z Wawy to jedz na Mineralną do MR Motors - WWW.MRMOTORS.PL

Zadzwoń sobie do nich i sie umów, terminy maja po 2 tyg do przodu - 0-694-046-807 - 0-510-501-505

Wszyscy kolege z forum znają i NIKT na niego złego słowa nie powie bo mistrz Rogalotti jest wielki :wink4:

Opublikowano

Dzięki true, znam już ten link. Mówisz że lepiej nie zawracać sobie głowy tą firmą? Z tego co widzę trafił tam jeden z samochodów klubowych, nie wiem jednak kto jest właścicielem :)

Nie powiedziałem że są źli czy mam z nimi złe doświadczenie ;) By mnie nie odebrano żłe ;) W każdym bądź razie mogę Ci gorąco polecić właśnie MR Motors.

Opublikowano

Koledzy proponuje poczytać trochę o działaniu DPF-a, bo widzę na forum nimalże fobię wśród użytkownków autek wyposażonych w ten wynalazek :gwizdanie: .

Wszyscy piszą wywalać, wywalać ..........

DPF to urządzenie proste w swoim działaniu , ale system jego sterowania i kontroli pracy już nie....

Jest tam dużo elementów, których awaria może prowadzić do jego niepoprawnej pracy, trzeba diagnozować i naprawiać. Wywalenie go może być rozsądne w przypadku całkowitego jego zapełnienia, a przyczyną tego może być:

- jazda z uszkodzonym elementem układu dolotowego pomiędzy turbiną a kolektorem dolotowym.

Nieszczelność prowadzi do tego że inna jest masa powietrza zmierzona przez przepływomierz niz faktycznie napełniająca cylindry, a steronik silnika zapodaje paliwo według wskazń przepływmierza

(oczywiście w pewnych granicah ograniczonych przez mapy zapisane w jego pamięci :gwizdanie: )

Efekt jes taki że silnik produkuje masę sadzy z którą DPF napewno sobie nie poradzi :naughty:

- uszkodzony (otwarty ) zawór EGR-a , który zubaża ładunek napełniający cylindry w tlen, co powoduje też efekt opisany wyżej........

- uszkodzenie jednego lub więcej elementów odpowiedzialnych za kontrolę i sterowanie jego pracą

- stosowanie przez dłuższy czas nieodpowiedniego oleju (powinien być stosowany niskopopiołowy

spełniający normę 507.00)

- bardzo wyeksploatowana jednostka napędowa, która produkuję sadzę w takich ilościach i żygająca olejem do wyechu, że dpf nie ma prawa poprawnie działać.

- źle zrobiony program, który nie zapewnia warunków do jego poprawnej pracy.

- olewanie lub niewiedza kierownika dotycząca znaczenia kontrolki nakazującej jazdę regeneracyjną.

- no i wreszcie użytkowanie auta na bardzo krótkich odcinkach, auta wyposażone w DPF zawsze bedą przy takiej eksploatacji sprawiać problemy swoim właścicielom.

Swoim autem zrbiłem 70 kkm i ani razu nie widziałem kontrolki nakazującej wykonanie jazdy regeneracyjnej, ale nie jeżdzę tylko po mieście, a jak już z niego wyjadę to staram sie "prostować wydech" :naughty:

Dla bardziej dociekliwych podaje link do matriałów szkoleniwych VW na ten temat:

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3318

Miłej lektury i trafnych wyborów :)