Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zawór kombinowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W mojej A4 1.8T ANB zawór kombinowany od pompy wtórnego powietrza znajduje sie z tyłu za silnikiem. Wchodzi do niego przewód od pompy SAI, a do czego jest ten drugi cienki wężyk, który wychodzi od tego zaworu, idzie w stronę kolektora, taki zaizolowany. U mnie jest on pęknięty, jakie jest jego zadanie?

Opublikowano

witam, przewód o którym piszesz idzie do zaworka magnetycznego,pod kolektorem ssącym masz dwa zaworki i właśnie do jednego z nich idzie ten wężyk.a jak to dalej działa to nie wiem,u mnie kiedyś pękł ten wężyk,ale auto chodziło normalnie.pozd

Opublikowano
  • Autor

dzięki, u mnie w sumie auto też chodzi normalnie, ale ciągle wywala mi na Vagu błąd:

16795 - Secondary Air Injection System: Incorrect Flow Detected

więc chyba ten zawór elektromagnetyczny poprzez ten wężyk uruchamia zawór kombinowany. Po wymianie wężyka zobaczę czy ten błąd będzie się powtarzać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam, mam taki sam problem, jak sobie z nim poradziłeś??

Opublikowano

Ten wężyk ( ma być szczelny ! ) z kombizaworu idzie do zaworu elektromagnetycznego N112 (brązowa wtyczka) który znajduje się pod kolektorem ssącym. Jego zadanie to przełączanie/otwieranie wyżej wspomnianego kombizaworu :wink4:

Opublikowano

dzięki, u mnie w sumie auto też chodzi normalnie, ale ciągle wywala mi na Vagu błąd:

więc chyba ten zawór elektromagnetyczny poprzez ten wężyk uruchamia zawór kombinowany. Po wymianie wężyka zobaczę czy ten błąd będzie się powtarzać.

A pompa wtórnego powietrza w ogóle Ci działa ?

Opublikowano

Może mu i działa ale kombizawór się nie przełącza jeżeli jest ten wężyk uszkodzony/nieszczelny i stąd ten błąd :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem wężyk i wszystko działa, z drugiej strony ten wężyk jest strasznie "lichy" jak na audi, sparciał i pękł. błąd już sie nie pojawia.

Opublikowano

Wymieniłem wężyk i wszystko działa, z drugiej strony ten wężyk jest strasznie "lichy" jak na audi, sparciał i pękł. błąd już sie nie pojawia.

A dla Audi specjalne wężyki będą produkować ? Był stary i sparciał , normalne :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

No skoro audi chce uważać się za markę niezawodną, więc wydaje mi się że każda część powinna być wysokiej jakości. A jest sporo elementów mało dopracowanych, niestety! :)

Opublikowano

To kup se Daewoo :kwasny:

Ja pie##ole gościu masz auto 10 lat stare i dziwisz się że wężyki ci nie wytrzymały tyle czasu ... i na pewno ze 300 kkm :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Daewoo? nie dziękuje, ojciec takowy posiada, tragedia.

Ale mam jeszcze jedno pytanie, w sumie to miałem dwa błędy:

17521 - Oxygen (Lambda) Sensor; B1 S1: Internal Resistance too High

P1113 - 35-10 - - - Intermittent

i po wymianie tego wężyka żaden sie nie pojawia. Czy to mogło mieć też wpływ na sondę? niewłaściwa ilość powietrza?

Opublikowano

Masz LPG ?

Opublikowano
  • Autor

Nie, ale tak jak wyżej wspomniałeś 300 tys. km hehehe

Opublikowano

Wykasuj błąd i sprawdź za kilka dni czy się nie pojawił ponownie

Sprawdź wtyczkę lambdy ( spryskaj kontakt spray'em ) , sprawdź okablowanie sondy ...

Jeżeli błąd będzie się pojawiał ponownie sonda powiedziała pa :confused4: , ( często po pierwszej sondzie to samo mówi druga :rolleyes: ) możesz sprawdzić też jak sonda oscyluje VAG'iem